2018. május 21., hétfő

Caesar trónja

Steven Saylor: Caesar trónja 





                                                                 












Amikor 1991-ben a Római vér című regényben először kísértük végig Gordianust, a Nyomozót az ókori Rómán, talán nem is gondoltuk, hogy egy népszerű történelmi regénysorozat vette kezdetét.
A sorozat legfrissebb, tizenhatodik része néhány hónap eltéréssel került a hazai olvasókhoz, ami kivételesen gyors és elismerésre méltó az Agave Könyvek Kiadónak köszönhetően.


Ritkán írok ilyet, de elejétől végéig imádtam a regény történetét. Élmény és öröm volt olvasni, ami ez esetben azt is elárulja, ezen kívül még egy kötet okozott kivételesen jó meglepetést a hónapban.
Szerencsére minden Saylor regény önálló epizód, bátran olvasható, érthető a cselekmény.



Saylor legújabb regényében, a Caesar trónjában, a történet megismétli önmagát: ahogyan a Római vér kezdetén, Tiro visszatért Gordianus házába, Cicero kérésére keresi fel a nyomozót. Csak közben eltelt néhány tíz év, ami senkin nem múlt el nyom nélkül. Gordianus meglepődve ismeri fel, az idő túl gyorsan telt el, Tiró is hamarosan hatvan éves lesz, míg ő maga hatvanhatodik születésnapjára készül. Március tizedékén járunk, a regény két hét történéseit meséli el. A szereplők jellemzése, sorsa és múltja mind fontos eleme a regénynek.



Gordianus a nyomozó, hosszú évtizedeket töltött bűncselekmények és gyilkosságok felderítésével, már megérdemelt pihenő éveit tölti.



Ám ezen a márciusi reggelen új feladat várja: előbb Ciceró, majd maga Caesar kéri, derítse fel, mi lappang a mélyben, a látszólag nyugodt felszín alatt. Készülődik-e összeesküvés Caesar ellen, az életét fenyegeti-e veszély a következő szenátori ülésen, ami március 15-én lesz. Ez azért is fontos gyűlés lenne, mert Rómát elhagyni készül, légióival a Pártus Birodalom legyőzését tervezi. Addig azonban akad néhány fontos dolga: Caesar megbocsájt maradék ellenségeinek, és megjutalmazza néhány barátját. Caesar azon döntése, hogy Gordianust szenátorrá fogja kinevezni, jó ok a titkos nyomozásra. Már csak négy nap maradt Gordianusnak, hogy lélekben is felkészüljön új hivatalára, beszerezze a megfelelő tógát és titokban vizsgálódjon. A jóslatok elemzése és a lehetséges elkövetők személye érdekes következtetésekre ad okot. Róma hatalmas metropolis, tele izgalmas babonákkal, előítéletekkel és prédikációkkal, furcsa hagyományokkal. Bacchus története kifejezetten tetszett, ahogy beépül az eseményekbe.

A történelem egyik leghíresebb gyilkosságáról szóló könyv írása nem lehetett könnyű, ez áll az események középpontban. A történet feszes, izgalmas, Saylor karakterei kiválóan működnek. A történetszövése briliáns, nem csak Róma forgataga színes és szagos, élő, ami lüktető ritmust ad a regénynek. Az olvasó érezheti a feszült légkört, izgatottan várja a történéseket, annak ellenére, hogy pontosan tudjuk mi fog történni. Bepillanthatunk Caesar és Kleopárta viszonyába is.

A másik szál érdekessége a családon belüli kapcsolatok. Fontosak és jelentősek a női karakterek is.
Nem csupán Bethesda és Gordianus, vagy Caesar és felesége, de Antonius és Fulvia kapcsolata is górcső alá kerül. Az apa-fiú, vagy apa-lánya kapcsolat Cinna a neves költő verse és legújabb eposza által válik igen fontossá. Ez a sajátságos viszony további feszültségek forrása.
Caesart az összeesküvők megölik, ez tudható. Azonban a krimi feszült hátteret ad, további váratlan következmények lesznek még a történetben. Talán kevesebb az akció, a háttér és jellemábrázolásokon van most a hangsúly. Gordianusnak a logikát, a megfigyelés pszichológiáját kell használnia a megoldásra. A tömegpszichózis félelmetes, mekkora befolyásoló erővel bírt már akkor is. Olyan intenzitással, mélyen és tudatosan belemerülünk a római életbe, szokásokba, hagyományokba, hogy a megelevenedő képek látványosak, tökéletes hangulatot hoznak.


Hatalmas elismerés és dicséret Steven Saylornak, aki lenyűgöző mesélő, remek tehetséggel rendelkezik a történelmi tények újraértelmezésében. Érezhető az egész könyvön a kor ismerete, a történelmi tényekhez való ragaszkodás, amibe pontosan illeszkedik a kitalált nyomozó, Gordianus alakja. Remek olvasmány, jó kikapcsolódás izgalmas és érdekfeszítő a regény.


Steven Saylor: 
1956. március 23-án  Texasban született.

A Texasi Egyetemen szerzett történész diplomáját a History Channel ókori Rómával foglalkozó műsorainak szakértőjeként is kamatoztatja. Gordianus, a Nyomozó főszereplésével eddig tizenöt kötete jelent meg. Mellettük Róma és Birodalom címmel az ókori Róma történelmét feldolgozó, évszázadokat átívelő regényeket is írt.

Saylor először 2007-ben járt a Könyvhéten a Róma magyar nyelvű megjelenése alkalmából, majd négy évvel később ismét meglátogatta a rajongóit. Amikor éppen nem a római levéltárakat bújja, a kaliforniai Berkeleyben és a texasi Austinban él.




Agave Könyvek, Budapest, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194224 · Fordította: Heinisch Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése