2018. április 25., szerda

Terror

Dan Simmons: Terror 



                                                             














Dan Simmons monumentális, igaz történeten alapuló regénye eredetileg 2007-ben jelent meg. Ebben a két jégbe fagyott hajó útját dolgozta fel, állított emléket a hajók legénységének. Az expedíció katasztrófája mind a mai napig tisztázatlan.


1845-ben járunk, amikor a Brit Királyi Haditengerészet flottája az északnyugati átjáró felfedezésére indul a HMS Terror és HMS Erebus nevű hajóival. Az expedíció három évre elegendő ellátmánnyal indult útnak Angliából. Az út előkészületei, az első időszak, az első néhány száz oldal meglepően lassú volt. Amúgy a történet kellően sötét, tökéletes a horrorral teli atmoszféra, amit teremt. A legjobb horror részek abból az elszigetelődésből származnak, amit átélt a legénység. Nincs élelem, szén, teljes a reménytelenségük, a káosz egyre nő. Váltott idősíkok, nézőpontok alapján bontakozik ki a regény cselekménye.Kemény, férfias történet ez az utazás.


Később az északnyugati átjárót keresendő expedíció minden elképzelhető rémálmot átélt. Eleinte sikerrel haladtak útjukon, ám a legénység teljesen átfagyott, az étel és ital készletek rohamosan fogyni kezdtek ebben az embert próbálóan viszontagságos helyzetben. Nem csak az időjárási elemekkel, de egymással is harcba kerültek a fedélzeten a túlélésért, az életben maradásért. Az elemekkel való küzdelem is komoly kihívásnak bizonyult. Olvasni is borzongató volt a mínusz 45, vagy 52 fokokról. Nem tudom elképzelni sem, hogyan tudták az emberek ezt elviselni... Naturális leírásai fájón borzongatóak, képi világa valóban látványos, sci-fi és horror elemekkel fűszerezett a regény cselekménye. Itt már az emberi teljesítőképesség határán túl jártak ezek az emberek. Izgalmas volt várni, hogyan alakul bizonyos karakterek sorsa a regény végére. Az jéggé fagyott óceán ereje elképesztő, látványos és hatásos képekkel jelenik meg.



Titokzatos halálesetek, betegségek is tizedelték a hajón szolgálókat, az emberi erőfeszítés végső határairól olvashatunk. Élethűen részletes leírások, remek karakterek jellemzik a történetet. Képet kapunk gondolkodásukról, az otthon maradt családról és az adott helyzet okozta feszültségekről. Olvasmányos és epikus szövege látványos, lenyűgöző. A kiszolgáltatott matrózokra nem csak a sarki hideg, a betegségek és az élelemhiány, de még egy titokzatos természetfeletti lény is leselkedik.


Sir John Franklin kapitány expedíciója a XIX. század közepén döbbenetes véget ért. A két jégbe fagyott hajó Kanada északi partjain túl, a Victoria-szorosban ért útja végére. Itt 8 hónapot vesztegeltek a jég fogságában, bízva a továbbindulás lehetőségében. Utoljára két bálnavadászhajó látta őket, majd a Terror és az Erebus sosem hajózott ki többé. Franklin kapitány 1847 nyarán életét vesztette.


A tengerésztemetések leírásai is hatásos, drámai módon kerülnek bemutatásra. Innen Francis Crozier kapitány és James Fitzjames első tiszt vezetésével a maradék legénység elindult a szárazföldön dél felé. A felfedezők közül senki nem élte túl ezt az utazást.
Elgondolkodtató, hogy közel három év után kezdték keresni a két hajót és a legénységet. A regényből az AMC TV-csatoorna Budapesten forgatott tíz részes minisorozatot.
Képek a filmből.
 

                                                       
                                                                             



Eredeti mű: Dan Simmons: The Terror

Eredeti megjelenés éve: 2007
Agave Könyvek, Budapest, 2018
720 oldal · ISBN: 9789634194354 · Fordította: Farkas Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése