2017. augusztus 31., csütörtök

Nyár 2017

Nyár 2017 - Visszapillantó 



                                                                     





"A tengerpartot járó kisgyerek
mindig talál a kavicsok közt egyre,
mely mindöröktől fogva az övé,
és soha senki másé, nem is lenne."

(Pilinszky János)



Erről a nyárról, azon kívül, hogy igazi, forró nyár volt, még az jut eszembe: gyorsan eltelt!
Könyvekben szerencsére nem volt hiány, a könyvheti termés szinte végig kitartott, még így is akad olyan kiadó, (Kalligram) akinek a kiadványait még nem tudtam beszerezni. Pedig legalább négy könyvük van a várólistámon.
Néhány adat, a nyár számokban: 44 könyvet sikerült elolvasnom a három hónap alatt, ami még engem is meglepett. Sok vaskos darab akadt köztük, de volt pár vékonyabb falat is ( öt verses ).
Nem akarom túlragozni, csak és kizárólag azokat emelem ki most, - amiktől természetesen pozitív értelemben - , de "eldobtam az agyam", letaglóztak, tuti maradandó élmény volt mindegyik.


Kezdésnek a krimik!



Volt sok jó, izgalmas, de! a Gabo kiadványa lett nálam a nyár krimije: Aszály címmel jelent meg, már a megfilmesítés jogát is megvették ( Reese Witherspoon vásárolta meg). Mint a legjobb, leghatásosabb krimik esetében, erről a regényről
is el lehet mondani, hogy több, mint krimi. Az alap: egy húsz évvel korábbi haláleset és a friss családi tragédia közötti összefüggésekről mesél. A barátság és
a szerelem fokozatai és a kisváros forró, fullasztó légköre együtt valami hatalmas élményt ad. Csak még egy fontos: ez a regény az írónő első bemutatkozása. Nagyon ígéretes, jól sikerült. A befejezés kifejezetten ötletes. Olvassátok el, érdemes!
A másik nagyon dobogós krimi: Ingar Johnsrud: Kalüpszó - a skandináv bűnügyi regények legjobb tulajdonságait ötvözi fordulatos, megdöbbentően kemény, mégis nagyon emberi világot ábrázoló thrillerében, amely méltó folytatása az előző, Követők című kötetének.
Jók voltak még: Jussi Adler-Ohlsen: Szelfik, John Hart: A megváltás útján krimijei.




Történelem!

Másik szívem csücske, főleg mert a mi történetünk, a mi életünk, amit nem csak illik ismerni mélyebben, de részünk, hozzánk tartozik. Nagyon nehéz dolgom van, de tényleg!
Benkő László új trilógiája nyitotta a nyarat a Vér és kereszt.     
Címe sokat elárul, sejtető. Vérrel, tűzzel és vassal épült az út, amely az ősi vallásból a kereszténységbe vezette a magyarságot. Emlékezzünk a magyar államiság kezdeti időszakának e viharaira egy család lebilincselő sorsán keresztül. Minőségi történelemóra, kihagyhatatlan, nagyon ajánlott!

Ahogyan a másik régen várt könyvheti újdonság is: Trux Béla Inkvizítor - Eretnek regénye alap, elgondolkodtató és hibátlan. Mind a történelem furcsaságai, mind a nyelvezete irodalmi élményt ad olvasóinak. Mind a két regényt összegezhetném így: Ami nem Rómából jön, azt irtani kell, tűzzel-vassal, mert eretnek! Micsoda hazugság.... ugye?  

Két fontos idézet még az Eretnekből:
"Miféle méltányosság várható el az inkvizíciótól? Hóhérok vagytok, emberek mészárosai! A szeretet nevében terjesztitek Róma befolyását. De mit tudtok ti a szeretetről?"
"A magyar könnyen kiismerhető fajta, büszke nép." 
Olvassátok és szeressétek ezeket, mert fontos regények. Benkő László regénye a Lazi, míg Trux Béla kötete a Gold Book kiadványa.

Harmadiknak kiemelném: A Bismarck. A birodalmi zászlóshajó tündöklése és bukása avagy Gránátok a becsületért címmel Izolde Johannsen tollából megjelent regényt. Már előző hajós története a Birodalmi kalóz is mindent vitt, így ez is méltó folytatás. Egy igazi tengeri kalandtörténet, hűségről, hazaszeretetről, büszkeségről, az emberi életek, sorsok összefonódása a történelem viharaiban. Sok meglepő titokkal, háttéranyaggal, alapos kutatómunka áll mögötte. Az Underground kiadványa.          

Kihagyhatatlan kalandozásra visz Csikász Lajos A félhold alkonya című regénysorozatának második kötete, A kuruc király. Lajos humora, kalandszövése páratlan élményeket ad olvasóinak. A "liliomos csokor" néven megismert sorozata után ismét lenyűgözi olvasóit. Ez a regény is a Gold Book kiadványa.

Szépirodalom!


Itt sincs könnyű dolgom: G. G. Marquez riport kötete nagyon tuti, hasznos és meglepő, informatív olvasmány. Már tudunk mosolyogni az ötvenes évek eseményein, még, ha fanyar is ez a mosoly, megélni koránt sem volt olyan vidám. Márquez a keleti blokk államaiban 1957-ben tett látogatásáról írt, aminek apropója a VI. moszkvai VIT volt. A riportok egyúttal sajátos korrajzok.

A szerelembe esésről már rengeteg könyvet írtak, meg persze a szerelem elmúlásáról is. De mi van a lángra lobbanás és a kihűlt hamu között? Ignacy Karpowicz figurái különlegesek ugyan, de a felszín alatt valójában mindannyian átlagos, hétköznapi szereplők, akik a mindennapok taposómalmában sem felejtették el a szerelem ízét. Ők a Szálkák szereplői, lengyel szépirodalom a Typotex kiadványa, kivételes élmény volt olvasni.
                                                                                     
Ahogyan Fredrik Backman vékonyka, novellának is felfogható kisregényét. A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb. Rövid, humoros és ütős kis könyv ez. Nagyapó búcsúzik az élettől míg unokája éppen eszmél, most kezdi megismerni. Szerintem abszolút tökéletes: megható, pontos és megrázó. Nincs túlírva, lehet agyalni bőven, mégis benne van az egész életünk.

A Jaffa Kiadónál jelent meg a Mire leszáll az éj. Michael Cunningham páratlan érzékenységgel és érzékletességgel ábrázolja modern világunkat, felgyorsult életünket a kiüresedő párkapcsolatokkal.

A Libri Kiadó kötetét emelném még ki: A Baltimore fiúk és Joel Dicker megvett magának kilóra. Egy magával ragadó családtörténetet olvashattam, remek karakterekkel, jól felépített történetben. Számomra Irwin Shaw családi történetét és mesélési stílusát idézte a Gazdag ember, szegény ember regényét. Joël Dicker egy tehetséges mesemondó. Olvassátok!

Jó volt még: Tóth Krisztina: Párducpompa, Szív Ernő: Az irodalom ellenségei és Joseph Boyden: Az orenda regényei. Merem ajánlani még Szabó Magda Alvók futása című novelláit is, ami új kiadásban látott napvilágot. Nekem hatalmas élmény volt olvasni. 






"Az én kalandom a felfedezés volt."
Trux Béla: Az inkvizítor      


       Jékely Zoltán: Nyárutó

Megöldököltük a nyarat,
mint egy széptollú madarat,
belőle más nem is maradt,
egy-két piros toll-pillanat.


Megnyúlt árnyékok, hullott-szilvaszag;
a lombokon még nincs egy foltnyi vér sem:
vadgerle búg – forró hangjában, érzem,
még a bolondító, vad nyár kacag.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése