2017. április 8., szombat

Az idomár


Camilla Läckberg: Az idomár                                                                                              







Az Animus Kiadó gondozásában látott napvilágot Camilla Läckberg új krmije. A svéd krimikirálynő magyar nyelven megjelent kilencedik regénye Az idomár.







A helyszín ahogy már azt a rajongó olvasók tudják, ezúttal is Fjällbacka. A szép fekvésű, télen különösen csendes városka élete váratlanul ismét felpezsdül. Elszabadul, megelevenedik a pokol.
A kisváros melletti erdei országúton felbukkan egy négy hónapja eltűnt lány... akit egy éppen odaérkező autó azonnal elgázol. Kissé túl sok ez kezdésnek, ráadásul szegény lányról kiderül: több brutális sérülése is van. Ezeknek jelentőségük lesz a későbbiekben atörténetben.

Nem akarok poéngyilkos lenni, nem mesélek a történetről, csupán annyit, hogy nyomokban A tetovált lány történetére ismertem. Egészen pontosan a svéd eredeti cím jutott eszembe. Nem részletezném, olvassátok el ti is! Sötét és durva háttértörténet bontakozik ki a lapokon.

Camilla a már bevált és eddig jól működő sztereotípiáit hozza: Családon belüli erőszak, a nők megalázása, feltűnően béna rendőrök, Mellberg kifejezetten nagyon idegesítő figura már. Ilyen kétbalkezes rendőri vezető már egyenesen szégyen, túlzás. Elmehetne nyugdíjba, vagy érhetné egy véletlen baleset... Csak jót tenne a sorozatnak, ha kiírná belőle Camilla, hozna új szereplőket a színre.


Erica annyira zseniális, mindent hamarabb észrevesz, rájön összefüggésekre, már egyedül jobb, mint a teljes tanumshedei rendőrség. A húga Anna házassági válsága egészen felesleges és érdektelen, zavaró szál. Szerintem ezúttal túl sokat árul el, mutat be mellékszereplői életéből. Mondjuk az anyós megjelenéseit élveztem, az nagyon eredeti, életszerűvé teszi a sztorit. Kávé és fahéjas csiga pedig mindig akad, kerül az asztalra.


Ahogy megszokhattuk a jelen bűn mellett egy látszólag másik, különálló szál is kibontakozik Erica által.
Ő a nyomozónk Patrik, írónő felesége, (talán Camilla alteregója lenne?) aki új témát dolgoz fel készülő regényéhez. Egy több évtizedes gyilkosság elkövetőjével készít börtönbeszélgetéseket, próbálja megfejteni a régi titkot. A nő hallgat, bár érezhetően sokat tud. Dőlt betűs részekben a belső érzéseit, gondolatait ismerhetjük meg, amiből a régi bűn háttere kibontakozik. Az igazi okok kiderülnek, nem kis meglepetést okozva a regény végén.Talán nem fogja különösebben meglepni az olvasót, hogy ez végül kapcsolódik a jelen friss bűnéhez. Az eltűnt lányok története ad izgalmat, bár kétséget nem hagy Camilla sorsukról.  Az idomár személye és sorsa is lelepleződik.


                                                                                                   

A regények ugyan külön történetekről szólnak, ám a sorozatban Patrik Hedström nyomozó és társai életét, rendőri munkásságát követheti nyomon az olvasó. Patriknak ezúttal is akad tennivalója bőven:
a nyomozás eredményessége érdekében egy profilozót is felkérnek. A lovasiskola körüli titkok mellett édesanyja is okoz némi fejtörést neki.

A két, időben is elkülönülő történet szálait bogozgatjuk egymás mellett. A múltbéli eseményszál
talán erősebb is. A regény végén nyer csak értelmet, és csattanó állítja a feje tetejére a nyomozók és az olvasó elképzeléseit. Camilla Läckberg ezúttal is a helyiek életét szedi darabokra. A történet mozgatórugói elképesztően sokkolóak. Aki hallgat, az is bűnös, éppen olyan cinkos, mint az igazi elkövető. Elfogult anyai szeretet, a házasság börtöne és a bűn természetrajza adja a krimi hátterét.
A régi bűnök nem évülnek el, sőt, egyre nyomasztóbbá válnak. Alapos, csavaros történet garantált!
A könyvhöz ezúttal is gyönyörű szép, kifejező borítót kapunk, ami jól illeszkedik a sorozathoz.






Camilla Läckberg: azaz Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson, (Fjällbacka, Svédország, 1974. augusztus 30.) a krimi műfajában az egyik legsikeresebb svéd írónő. Könyveiben a helyszín mindig szülővárosa, a nyugati parti, Tanum megyei kisváros, Fjällbacka, és az azt körülvevő többi város (pl. Uddevalla, Tanumshede). Közgazdasági diplomát szerzett, majd az írás felé fordult.
Akkori párja, testvére és édesanyja közös ajándékként beíratták egy krimi-író kurzusra, melynek elvégzése után rögtön meg is írta debütáló könyvét Isprinsessan (Jéghercegnő) címmel, ami 2003-ban jelent meg, nagy sikerrel. 2005-ben az év krimiírója címet is elnyerte. Jelenleg az írónő Stockholm mellett él négy gyermekével.




A sorozat idehaza megjelent kötetei:
Jéghercegnő, A Prédikátor, A kőfejtő, Vészmadár, Eltitkolt életek, A hableány, A toronyőr, Ártatlanok.






Animus, Budapest, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244883 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése