2017. január 8., vasárnap

Zuhanás előtt

Noah Hawley: Zuhanás előtt





                                                               












Az amerikai tévékben nagy siker a Fargo című tévésorozat. A szériát jegyző Emmy és Golden Globe-díjas Noah Hawley regényíróként is sikereket ért el. A Zuhanás előtt az ötödik regénye.


Furcsa, mondhatni különös felépítésű a történet. Ettől lesz mélylélektani dráma a furcsa karakterekkel benépesített regény.
Felszállás után alig 16 perccel a tengerbe zuhan egy luxus magánrepülőgép. A kisgép utasai közt
nem akárkik voltak. David Bateman médiamogul és családja, testőreik, valamint Ben Kipling, aki ellen éppen vádat akarnak emelni. De erről még senki nem tud. Az egyik túlélő a kakukktojásnak számító Scott Burroughs festő, és egy négyéves kisfiú. Ő a gépen utazó médiamogul kisfia. Egyedüli túlélő a családjából. Szerencsétlenség, vagy szándékos emberölés áll a tragédia mögött? Kinek volt érdeke ezeknek az embereknek a halála, ki lehetett a fő célpont? Ezt vizsgálja, próbálja kideríteni a regény története. Mi történt a felszállás előtt, és a zuhanás utóhatásai közötti párhuzam meghökkentő lesz.


A regény szerkezete igen érdekes. Gyors, lendületes indítás után a vizsgálat aprólékos ütemben bontakozik ki. Az összes szereplőt külön külön ismerhetjük meg, ám a szerző lassan csepegteti a pontos információt. Mindig csak egy kis szeletét ismerjük meg a történetnek. Minden egyes utas életét visszamenőleg tudjuk meg, bepillantást nyerve jóval a tragédia előtti életükbe, gondolataikba. Közvetlen az utolsó percek eseményéit kell kirakni a mozaikokból. A szálak visszanyúlnak, a médiaérdeklődés természetesen óriási. Beindul a gépezet, valósággal szétszedik az utasok addigi sorsát, elméleteket gyártanak. Valódi médiahisztéria tanúi lehetünk, ami a rokonok életére is hatással van. Legfőképpen mindenkit az izgat, miért és hogyan került a gépre a festő? Egyrészt ünneplik, hőssé válik, hiszen a kisfiút kimenti, másfelől őt sejtik a tragédia egyik szervezőjének, ami elég képtelen. Kissé extrém karaktere tetszett, ahogy a regény cselekménye is. A történet középpontja a repülőgép-szerencsétlenség, ám mégsem csak erről szó a könyv. Ennél sokkal összetettebb a története.






Itt érdemes megjegyezni: Különösen tetszettek még Scott festményeinek leírásai, szinte láthatja az olvasó maga előtt ezeket a képeket. Scott ugyanis különböző katasztrófák, balesetek képeit festi meg... Scott élete önmagában is sok titkot rejt. Sorsa éppen új lendületet kap, a siker kapujában áll a tragédia bekövetkezésekor.





Egyik kedvenc karakterem Eleanor, aki Bateman sógornője, a kisfiú gyámja lett. Hirtelen
válik anyává, jelentős feladat elé állítja az élet. Magánéletére is komoly hatással van a tragédia.
Scott lecsúszott élete éppen felfelé ívelt. Okokról, okozatokról olvashatunk. Talán nem is az a lényeg, hogy miért történt, hanem hogyan? Ki lehetett a valódi célpont? A roncsdarabok megtalálása, összeillesztése és az utasok utolsó pillanatai egészen másról mesélnek, mint amit a média kitalál. Érdekes és meglepő választ kapunk a miértekre a történet végén.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az emberi sorsokat bemutató írásokat. A regény nem krimi, nem is thriller, ahol a klisséké lenne a főszerep. Ám kétségtelenül fordulatos regény, ami tisztes tempóban halad előre. Egyéni sorsok, drámák, élethelyzetek bontakoznak ki a lapokon.
Noah Hawley tökéletes történetmesélő, jól felépített története elvarázsolja az érdeklődő olvasót. Kibontakozik a két család élete, belső problémáik. A Bateman családban évekkel ezelőtt már volt
egy tragédia, ezt is megismerhetjük. Pontos képet kapunk az egykori gyermekrablás hátteréről, a személyzet fontosságáról, megbízhatóságról, barátságokról, Kiplingék élete is tartogat meglepő fordulatokat. A karakterek izgalmasak, érdekes világba vezeti be az olvasót a szerző. Mesterien szövi a szálakat egy feszült regényt olvashattam. A véletlenek szerepe életünkben meglepő és váratlan dolgokat képes okozni. Bár, mint tudjuk: véletlenek nincsenek!

Izgalmas, sokszor fájdalmas emberi sorsok részesei lehetünk. A jelen tragédia is sok sebet tép fel. Intrikák, hazugságok, karrier-vágy és az amerikai idill. A tizenegy ember gondolatai, életük apró momentumai kapnak hangsúlyt. A regény profi módon ábrázolja ezeket.

Az író az orromnál fogva vezetett, annyit elárulok. FBI, média-cirkusz, személyes sorsok, sokrétű karakterek és profi történetmesélés jellemzi a regényt. Karakterei élnek, hihetőek az ábrázolt sorsok. Mindez filmvásznon még hatásosabb lehet, borítékolhatóan sikerre számíthat. Látványos és érdekes a történet. Jó lenne még olvasni a szerzőtől magyarul.


A könyvet ITT tudod megrendelni!

A könyv trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=QQ8ald5vqF0




Noah Hawley: (1967).

Író, forgatókönyvíró és producer. A Dr. Csont három évada is a nevéhez fűződik. A szerzőt milliók ismerik szerte a világon. Ő a több földrészen is rendkívüli sikert aratott Fargo filmsorozat sokszorosan díjnyertes írója. A zuhanás előtt filmjogait a Sony Pictures vásárolta meg.






Eredeti mű: Noah Hawley: Before the Fall


XXI. Század, Budapest, 2016


400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638152 ·
Fordította: Soproni András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése