2017. január 25., szerda

Téged nem lehet elfelejteni

Mary Higgins Clark: Téged nem lehet 
elfelejteni  





                                                                     





Mary Higgins Clark tud valamit. Ő az amerikai bestsellerek egyik királynője, könyveinek olvasottsága, sikere elképesztő. Több mint hatvan könyvet jegyez, világszerte százmilliós példányszámban fogynak ezek a könyvek.


Nos, én mégis komoly bajban vagyok ezzel a történettel. Krimiként nem tudom értékelni. Igazából
ez egy életpillanatsor bemutatása a felső tízezer életéből. Persze, akad gyilkosság, de nem izgalmas, nem kötött le. Mégis, olvastatta magát a történet, érdekelt, hová jutunk. Szerintem ez egy rutinból összedobott sztori. Sokkal több lenne benne, de nincs kibontva, kidolgozva. Langyos, mondhatnám lapos. Sok helyen eltúlzott, elnyújtott, nem eléggé izgalmas. A Kékszeműnek vélt fő szál egészen ellaposodik, majd a végén jön elő ismét, egy komolytalan befejezéssel. Pedig egészen lendületesen indul a bevezető történet. Laurie Moran férjét brutálisan lelövik, a hároméves Timmy fia szeme láttára. A gyilkos átható kék szeme még öt évvel később is kísérti álmában Timmyt. Mondjuk,
ezen semmi meglepő nincs. A gyerek mégis egy szívhez szóló kellék marad csupán a történésekben.


Hogy közben mi történik? Igazi amerikai a sztori. Egy új tv-műsor, afféle realyti-show kezdeteibe pillanthatunk bele. Csináljunk pénzt azaz műsort régi megoldatlan gyilkossági ügyekről. Afféle "döglött akták" kerülnek elő, hogy a nagy nyilvánosság előtt, végre megoldódjanak. Mondjuk,
nem kicsit érdekes az, hogy a rendőrség nem tudja megoldani immár húsz éve az ügyet, ám a tv-stáb pár interjú után megtalálja és leleplezi a bűnöst....

Gyilkosság árnyékolta be a húsz évvel ezelőtt történt végzős fiatalok estélyét. Ki a tettes? Erre keressük a választ húsz év után. Hat lehetséges tettesünk is akad, akik a házban voltak azon a bizonyos éjszakán. A férj, a házvezetőnő és a négy frissen diplomázott lány. Mindenki gyanús!


Mary Higgins Clark életpillanatokat villant fel, sorosokat mutat be néhány mondattal. Kiderülnek apróbb, majd súlyosabb titkok a múltból. Természetesen nem meglepő módon az is kiderül: az áldozat igazi bestia, valódi némber volt. Több szempontól is, de ezt nem részletezném.
Betsy, a társasági élet központja, igazi dáma lett egy jól sikerült házasság révén. Ezt az elért
pozícióját foggal-körömmel meg is akarta tartani.

MINDENKINEK alapos oka lett volna megölni azon a bizonyos éjszakán. Az olvasó valóban mindenkit bűnösnek vél az olvasás során, ahogyan egyesével megismeri sorosukat. Itt talán a sikertelen színésznőcske anya, és lánya Nina a legérdekesebb karakterek.

Az áldozat saját egyetlen lánya sem kivétel. Talán éppen az ő sorsa lett volna a legdrámaibb, de
nem igazán volt kibontva ez sem. Jók a karakterek, de keveset tudunk meg róluk. Minden szereplő
az önsajnálatban tocsog immár húsz éve nem tud tovább lépni. A technikai részek nevetségesek voltak: Kedvencem a kávés rész, ami többször ismétlődik, és harmadfokú égést okoz MINDKÉT kezén…. aha… gondolom, egy vödörnyi kávét vitt éppen… Karakterek ábrázolása helyett ruha, ékszer, smink! és ebéd-menü leírásokra szorítkozott. Pedig a szálak érdekesen bonyolódnak, lett volna anyag benne. Sokat elárul, hogy az alig 300 oldalas történetecske 97 fejezet... akad nem egy, ami fél, egy oldalnyi.

Sajnálom, hogy a kivitel, a kidolgozás ellaposodott, pedig tényleg szórakoztató és izgalmasabb lehetett volna. A felső tízezer életét nem túl jó fényben mutatja meg. A pénz motiválta, felszínes emberi kapcsolatok jó példája a történet. A Timmy-féle sztori azonban inkább kellék, díszlet maradt, számomra hiteltelenné vált. Ahogyan a kékszemű indoka is erősen eltúlozott. Ja, ki volt a gyilkos a házban? Kiderül, persze az, akinek a legkevésbé komoly oka lett volna. Mondhatnám, semmit nem ért el, totál értelmetlen volt ezért megölni Betsyt. A befejezés vígjátékba illően zárul.


Kezdő krimi kedvelőknek, nyugdíjasoknak egy hosszú vonatútra megteszi, hiszen a szálak érdekesen bonyolódnak. Akik olvasmányos, szórakoztató, könnyed és borzalmaktól mentes krimire vágynak szintén ajánlott. Nincsenek nagy fordulatok, sem drámák. Vér sem folyik patakokban, bár nem is ettől jó egy krimi.
Aki olvasott és szereti az írónő könyveit, bizonyára ebben sem fog csalódni

A tv-show alap a sorozatban, a következő eset: A Hamupipőke-gyilkosság már a boltokban!
Ez a krimi és a kiadó további sikerei kedvezménnyel ITT megrendelhetőek: http://21.szazadkiado.hu/ ·









Eredeti cím: I've Got You Under My Skin

Eredeti megjelenés éve: 2014
XXI. Század, Budapest, 2016
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155373879 · Fordította: Simonyi Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése