2016. december 30., péntek

Visszapillantó 2016

Visszapillantó 2016 
Az év könyves szemmel.





                                                             








"Óvatosan lépkedj, az álmaimon jársz."
Kőrösi Zoltán





Borzalmas év volt, nem sorolnám a kedvesek közé, volt (lesz) jobb remélem. Nem csak a veszteségek miatt volt felejtős ez az év... összességében sem alakult sok dolog a vártnak megfelelően.
A teljesség nélkül néhány nagy irodalmi veszteség: Kőrösi Zoltán, Harper Lee, Umberto Eco, Kertész Imre, Réz Pál, Esterházy Péter, Szegedy-Maszák Mihály nélkül ér véget 2016. Tisztelettel emlékezzünk rájuk!



                                                                                                                                 
                                                                                Olvasásban is kissé lemaradtam az előző évhez képest, csupán 206 könyvet tudtam elolvasni idén, az előző 218 ellenében. Ez oldalszámban is kevesebb négyezerrel, idén 68.170 oldalt tett ki a 206 könyv. A blog látogatottsága hatalmasat emelkedett, napi 1500-3000 közt mozog, de volt nem egyszer ennél jóval több is. Idén 181 bejegyzés született a tavalyi 175-tel szemben. Azért nem rossz ez... ! Nagyon büszke vagyok, hogy a legolvasottabb bejegyzések közé idén 6 könyvajánlóm került be. Ezek: Dirk Kurbjuweit: Félelem krimije, Hartay Csaba Holtág regénye, Samuel Bjork: A bagoly röpte, Wass Albert: Elvész a nyom, Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! és Szabó Magda: Az őz könyveiről születtek.


Nézzük az éves toplistát az olvasási élményeim alapján: TÖRTÉNELEM



21 történelmi témájú regény került a kezembe idén. Sorozatok befejezésének éve volt, mondhatnám.
Benkő László Viharlovasok, A Zrínyiek sorozata mellett a Szent Lászlóról írt is lezárult, Urbánszki László Anno Domini sorozata mellett, Csikász Lajos Ezüst sávok, arany liliomok Anjoukról írt sorozata is négy rész után zárult, legalábbis egyelőre. Nehéz bármiféle sorrendet kialakítani, inkább csak felsorolom az éves kedvenceket:

Benkő László - Ilona, Csikász Lajos Teljes liliomos sorozata - mivel mindet idén olvastam, így főleg nehéz egyet kiemelni, de ha nagyon nagyon, akkor: a két középsőt említeném: a Diadalmas és az Éjszín liliomok a kedvenceim. Ősszel Lajos már egy újabb sorozatot indított útjára: A félhold alkonya címmel. Számomra ez az év Csikász-év is volt, hiszen a szerző összes eddigi megjelent könyveit idén abszolváltam olvasásban. Nem mellékesen pedig december elején városunk könyvtárában is vendégül láthattuk a szerzőt.



Urbánszki László nagyszerűen zárta a tatárjárás kori sorozatot, szinte sajnáltam, hogy vége. Nagyon jó volt Giles Kristian vikingekről írt sagája, A bosszú istene. Remélem jövőre folytatódik ez a sorozat, ahogyan jó volt a Tudor korban kalandozni, nyomozni Shardlake mesterrel az Egy bűnös siralmai regényben. Ezt C. J. Sansom követte el és az Agave kiadványa.


A végére hagytam azt, ami nagyon nagyon meglepett: Izolde Johannsen és Michael T. Marble: A birodalmi kalóz története, hogy rövidre fogjam: mindent vitt! Az Admiral Graf Spee német birodalmi páncéloshajó Hans Langsdorff parancsnok portréja olvasmányos és remek szórakoztató, informatív kaland lett. Izgalmas folytatás várható, pedig a II. világháborús drámák nem a szívem csücske. Itt a víz feletti-alatti küzdelmek és az emberek kerültek a középpontba, remek könyv volt!
                                                                                                                           
Említést érdemel még: Bónizs Róbert: Toldi-ja, és Bányai D. Ilona: Boszorkánykör regénye mellett Kapa Mátyás: Izzik a parázs - egy város regénye is.
                                                                                                         



SZÉPIRODALOM: -121 olvasásból-




Hartay Csaba Holtág regénye volt a "szívszerelem" idén. Úgy írt, mesélt a nagypapa-unoka kapcsolatól, hogy azt mindenki magáénak érezheti. Csoda egy történet, magyaros, valós, szívszorítóan szép. Nem mellesleg az Aegon-díjra jelöltek közé is bekerült!

Fontos és igényes, jó hazai történetek voltak még: Száraz Miklós György: Apám darabokban, Grecsó Krisztián: Jelmezbál, Závada Pál: Egy piaci nap, Centauri: Jákob botja, Szabó T. Anna Törésteszt novelláskötete is. Mindenképpen fontosnak érzem Kőrösi Zoltán utolsó regényét ide emelni: Az ítéletidő nagyon érdekes hangvételű írás lett.

           
                                                                   

Külföldi szerzőktől kedvencek:
Kim Leine: Kalak, John Williams: Augustus, Winston Groom: El Paso, (gyönyörűséges borítóval), Radu Ţuculescu: Öregmama történetei mellett, a 2006-ban Nobel-díjjal kitüntetett, isztambuli születésű és ma is Isztambulban élő Orhan Pamuk A Piros Hajú Nő regénye került a kedvenceim közé.



Egyéb kategóriák kedvencei: Kepes András: Világkép, Festői szerelemek - Nyáry Krisztiántól, A Radnóti házaspár fényképei, szerettem Győrffy Ákos A hegyifüzet-ét, a Verslavina, Erdős Renée, Sándor Erzsi köteteket, vagy a Clifton krónika sorozatot Jeffrey Archer tollából. Nagyon tartalmas és jó portrét olvashatunk Szent-Györgyi Albertról
Wisinger István: A Nobel-díjas kém könyvében.












KRIMIK: -64 olvasásból-

Itt egészen nehéz a választás, csak felsorolásra vállalkozok, nem sorrendre, mert már az első helyezettel bajban lennék: van 3 történet, ami mindegyike első helyre jogosult:

Roslund - Thunberg: Hajsza   




A ​​Hajsza az utóbbi évek legsikeresebb skandináv krimije, amely egyedülálló módon igaz történeten alapul. Családregénybe oltott skandináv krimi, komoly, drámai mondandóval, szépirodalmi nyelvezettel. Nem a szokásos skandi! Alcíme lehetne: bankrabló a családom...
Már a filmesek is lecsaptak rá, hamarosan a vásznon kel életre a történet.



A másik nagy kedvencem idén: Jens Lapidus Eltörölve krimije. Mit mondjak, hosszú évek óta vártam a megjelenésére, érdemes volt! Új kedvenc született! Megerősítette az Instant dohány után, Lapidus eredeti és egyéni stílusa lenyűgöző. Új dimenzióba helyezte a skandináv krimit, imádtam ezt a regényt, remélem lesz 2017-ben is Lapidus újdonság!
                                                 


Terry Hayes: Nevem: Pilgrim

Nehéz erről most mit mondani: kihagyhatatlan, de nem az a krimi, amire gondolnál. Döbbenetes! Krimi, sok politikai háttérrel és nagyon valós… Olvassátok, érdemes! Ráadásul a szerző első könyve!



A három első helyezett mellett, további remek izgalmak, csavaros nyomozások, brutális gyilkosságokkal tarkítva. Ezek is klassz krimik voltak idén: Samuel Björk: A bagoly röpte, Carin Gerhardsen regénye Aludj csak, kicsim, Charlotte Link: Hazug múlt, Néma város Lee Child huszadik Jack Reacher története, (februárban újra a boltokba kerül a legelső, a sorozatot indító Elvarázsolt dollárok!),
A néma lány a Hjort-Rosenfeldt párostól a Sebastian Bergman sorozat része, Jussi Adler-Olsen: Más bőrében háborús thrillere, vagy John Theorin A legsötétebb szoba is igazán borzongatóan izgalmas volt.
Ahogyan Angela Marsons: Ördögi játszmák, Chris Carter: Kivégzés, Rowling-Galbraith Gonosz pálya, Kati Hiekkapelto Védtelenül-je és Baráth Katalin Arkangyal éjjel krimije mindenképpen olvasásra érdemesek.


Két kedvenc maradt, amiket feltétlen meg kell említenem: Jordi Llobregat 2015-ös regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban. Idehaza is. Igazi kosztümös, izgalmas orvoskrimi Barcelonából. Tényleg izgalmas, végig fordulatos és vitt magával. Remélem lesz még alkalom a szerzőtől olvasni. Az egyik legjobb, legkifejezőbb borító is a Vesalius titka könyvé.

A másik hazai kedvenc: Szántó Dániel: Revans krimije. Jó magyar krimiben szegények vagyunk. Íme egy fiatal, tehetséges trónkövetelő magyar krimiszerző, akire bizony érdemes odafigyelni!




Citrom díjat kapnak: Roboz Léna: Balkáni árnyak, Julia H: Véres margaréták, Harlan Coben: Nem versz át. Szőcs Henriette szexturista feljegyzései, (borzalmas). Na, ezeket felejtsük el gyorsan, szót se róluk!

de ugye:

"Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá." EP


"Illúziódnak fátyolát ne lebbentsd
Fel, maradj örökké boldog álmodó,
Mert szebb egy megvalósulhatatlan
Álom, mint egy át nem álmodható jövő. "
Esterházy Péter


Egészségben, békességben, olvasásban és nevetésben, örömökben gazdag 2017-et kívánok, minden kedves Olvasómnak!






Természetesen hatalmas köszönet minden kiadónak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az év!

7 megjegyzés:

  1. Köszi szépen! Én is boldog új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Boldog új évet és sok-sok jó könyvet - meg időt, hogy el is tudd olvasni mindet!

    VálaszTörlés
  3. Köszi! Legyen úgy! :)
    Én igyexem!!

    VálaszTörlés
  4. Boldog Új Évet kívánunk neked! Bea és Zsófi

    VálaszTörlés
  5. Kicsit mosolyogtam ezen: "csupán 206 könyvet tudtam elolvasni idén" :) :)
    Boldog új évet!

    VálaszTörlés
  6. Boldog új évet kívánok! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi nektek, kedves blogger-társak! Nektek is sok szép olvasmányt, időt és BÚÉK!

    VálaszTörlés