2016. december 9., péntek

Minden eltűnt lány

Megan Miranda: Minden eltűnt lány  





                                                                                   





"Pletyka. A legveszélyesebb dolog egy nyomozás során. Ragályos és elkerülhetetlen."






Kicsit féltem, voltak fenntartásaim ezzel a krimivel, amit az év egyik legjobbjaként aposztrofáltak. Kinek mi, mi szerinte a legjobb, az egyéni, arról nem is érdemes vitát nyitni. Az tény, hogy érdekes
és kiemelkedik az átlag tucat krimik áradatából. Kellő érzelmeket ébreszt az olvasóban, a történet
és ahogy a szereplők titkai kirajzolódnak, lehet gondolkodni: valóban jól ismerjük barátainkat? A múlt és a szereplők jelleme erős kölcsönhatásban vannak.



A Minden eltűnt lány magyarul, október végén jelent meg az Agave Könyvek gondozásában. Az írónő első felnőtteknek szóló története, a Holtodiglan és A lány a vonaton stílusában. Mióta ezek a könyvek megjelentek, a kiadók hajlamosak a hasonló témakörű kiadványaikat ezekhez mérni. Mintha ezzel a siker garantált lenne... pedig ez egy idő után talán éppen elriasztja az olvasókat.
A történetet visszafelé ismerjük meg. Akinek ez a mód nem tetszik, nem szereti, nem is fogja élvezni ezt a jól megírt pszicho-történetet. Nem bonyolult, érthető, de figyelni kell az apró utalásokra.


A 15 nap történései kellően izgalmas, fordulatos, sejtelmesen titokzatos cselekményből bontakoznak ki. Adott egy eldugott amerikai kisváros, ahol a baráti társaságból tíz éve eltűnt egy lány. Persze, olyan nincs, hogy "eltűnt"! Ott van valaki, aki besegített a dologba. Sajnos ennek az eltűnésnek, mint az sejthető nem lesz jó vége, azonban kell tíz év, mire lehull a titkokról a lepel.


Nickolett boldog, már-már idilli életét barátnője eltűnése anno kellően felzaklatta. Philadelphiáig
meg sem állt, hátra hagyva múltját és a kisvároskát. Kialakította egzisztenciáját, egyetemet végzett, önálló élete, sikeres munkája és vőlegénye van. Édesapja betegsége miatt kénytelen hazautazni és a múlt tanúival szembesülni. Nic visszatér Cooley Ridge-be, ahol Tyler, a régi szerelme éppen Annaleise-vel randizik. Annaleise hamarosan eltűnik, így az el nem temetett emlékek felszínre törnek, újra átélik a Corinne eltűnését jelentő drámai pillanatokat. A titkokról valaki ismét feltépi a sebet, mert az egykori baráti társaság minden tagja ott él, és további titkok sejlenek fel a régi barátok, testvérek kapcsolatáról is. Az idegek játéka ez.




A régi sebek újra sajogni kezdenek, hiszen az összefüggés egyértelmű. Mint mondtam,
a történetet az írónő visszafelé haladva meséli el. A megidézett emlékek egész sora bukkan fel a múltból. Érdekes, hogy vajon az ember képes-e arra, hogy maga mögött hagyjon egy helyet, embereket, és teljesen új életet kezdjen. Avagy a múlt mennyire és hogyan játszik szerepet ebben
az új jelenben? Milyen hatással van az emberek életére az, amit tizenévesként cselekedett, azok
a történések hogyan épülnek be új életünkbe? A Minden eltűnt lány elképesztő, lendületes thriller, amiben a félelem adja az alapokat. Miranda meggyőzően varázsolja elénk a kisvárosi milliőt, hangulata kísérteties. Tökéletes olvasmány minden krimirajongó számára, akit a visszafelé kibontakozó történetmesélés nem zavar, vagy valami újszerűre vágyik. Én nem bánom, hogy megismertem és elolvashattam ezt a krimit.





Megan Miranda nem kezdő író, bár a Minden eltűnt lány az első felnőtteknek írt regénye. Előtte öt young adult regényt publikált, nagy sikerrel. Jó váltásnak tűnik, nem hiába olvasta el az édesanyja által beszerzett bűnügyi regényeket. Szeretett írni, de a tudományok is érdekelték, így került a Massachusettsi Műszaki Egyetem biológia szakára, ott szerzett diplomát. Ő maga úgy érzi, hogy a tudományokhoz való vonzódás és az írói véna közel áll egymáshoz. Észak-karolinában él férjével és két gyermekével.









Eredeti mű: Megan Miranda: All the Missing Girls
Agave Könyvek, Budapest, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191872 · Fordította: Nagy Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése