2016. december 27., kedd

Drogháború

Don Winslow: Drogháború 






                                                                                               







Don Winslow sikerkönyve most ismét elérhető az Agave Könyveknél. Az apropó: elkészült a nagy sikerű történt folytatása A kartell. Amit nem kisebb rendező, mint Ridley Scott szeretne megfilmesíteni. Bizonyára látványos és remek film várható. Winslow évtizedek óta foglalkozik már az amerikai-mexikói drogháborúval. Kétségtelen, Ő az események egyik leghitelesebb és legjobb ismerője.




Ha Don Winslow regényét egy szóval kellene jellemeznem: pokoli lenne az az egy szó. Az elbeszélt történet harminc évet ölel fel, de micsoda harminc évet! A hetvenes évek Mexikója adja a remek hátteret egy drogkartell kialakulása, születése, az amerikai maffiával és kormánnyal való kapcsolatai, a szereplők életének alakulása. Minden, de minden a drog körül forog, annak van alárendelve.
A történet lenyűgözően sodró, lendületes. A korrupció mindent visz, elképesztő méreteket ölt, a becsület csak díszlet, minden és mindenki eladó, megvehető, zsarolható. Tényleg mindennek és mindenkinek ára van, csupán az a kérdés: mennyi? A Barrera-klán Mexicó leghatalmasabb drogbárói lettek az évek során, véres út vezetett ide. Szemléletesen látványos tabló, amit megismerhet az olvasó.

Art Keller a feltörekvő és lelkes ügynöke az amerikai kábítószerellenes ügynökségnek. Az ő évtizedes párharcuk a történet alapja. Főbb szerepekben feltűnik egy kurva, (nő nélkül nincs semmi), egy bérgyilkos és egy pap is. Mondhatni: mindenki a megváltást keresi. 30 év, hat főszereplő, egy megnyerhetetlen és soha véget nem érő háború, és feszes stílus: az eredmény pedig egy olyan könyv, ami az első pillanatokban beszippant és leránt a mélybe, amit talán soha nem is akartál látni.


Kíméletlen képet fest a drog terjesztéséről, szállításáról és elszámolásáról. Az olvasó legvadabb rémálmait is felmúlja a valóság. Mert érezni, ez nem az írói fantázia, nem csak a képzelet szülte történet. Az író nem kegyelmez a politikusoknak, az egyháznak, a katonaságnak, leszámol az ideológiákkal. Az olvasó csak reménykedik, hogy mindez mese, kitaláció, ám tudja: nem, ez a valóság. Az erőszakos, véres események sorjáznak, láthatjuk a társadalom erkölcstelenségét, a politika kíméletlen sakkozását, a korrupció megdönthetetlen hatalmát. Tényleg lehet azt állítani,
hogy magát a földi poklot írja le, durván realista módon a szerző. Sok szereplős, mozgalmas cselekmény jellemzi. A maffiatörténetek mellett a legjobb, néhány tucat ember sorsán át mutatja meg a valóságot. Vér, kínzások, ártatlan életek nem tét, nem számítanak, ha cél a drog. Láthatjuk a mákföldeket, sivatagi leszámolást, kínzást-vallatást, rejtett kifutópályák, banán közt utazik a drog, felhőkarcolók árnyékában sötét üzletek köttetnek. Brutálisan nyers, őszinte, szókimondó történet, ahol minden összeér és értelmet nyer a végére. Hihetetlen munka lehetett ezt megírni.





Don Winslow: 1953. október 31-én, New Yorkban született.

Kritikusai a legszakavatottabb írónak tartják a drogellenes témában. Több regénye is ezzel foglalkozik. Első regénye a Bobby Z. halála és élete 1997-ben jelent meg, míg a nagy áttörést 2005-ben a Drogháború hozta el neki. A regény folytatását tíz évvel később publikálta.







Eredeti mű: Don Winslow: The Power of the Dog

Eredeti megjelenés éve: 2005
Agave Könyvek, Budapest, 2016
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191728 · Fordította: Varga Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése