2016. április 17., vasárnap

Clifton-krónika 1-2.

Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
Clifton-krónia 1.





                                                                             







Lord Jeffrey Archer világszerte az egyik legismertebb angol regényíró napjainkban. Idehaza a General Press Kiadó gondozásában látnak napvilágot kötetei. Termékeny életművében novelláskötetei mellett olyan nagyszerű regényeket találhatunk, mint a Párbaj, A szerencse fiai, A dicsőség ösvényén, Tökéletes másolat, vagy a Kettős mérce. Ebbe a sorozatba tartozik a lenyűgöző Clifton-krónika családi-saga is.


A regényfolyam egy teljes évszázadot ölel fel, hatodik kötete éppen most a Könyvfesztiválra jelent meg a magyar olvasók örömére. Ez az Ütött az óra címet kapta. A sorozat záró részét már írja Archer, nálunk jövő évre várható.

Ennek a sorozatnak valóban varázsa van, tényleg a letehetetlen kategóriába tartozik.
A történet már az első oldalaktól beszippantja az olvasót. 1919-ben veszi kezdetét és 1940-ig követhetjük a szereplők sorsát. Két család a gazdag Barrington és a szegény Clifton család sorsa fonódik össze a véletlen sors szeszélyéből. A kalandos meseszövés, olvasmányos forma nagy lendülettel viszi végig az eseményeket. A szegény és okos, igazi kis csavargó Harry Clifton a dokkok körül tölti napjait az  iskolából lógva. Az ő gyermek és ifjúkori éveit ismerhetjük meg az első kötetben. Harryt apja utáni vágya viszi a kikötőbe, hiszen a férfi itt dolgozott. A férfi eltűnése, halála körüli titok az, amit próbál megfejteni ő is, ahogyan anyja sem tud semmi pontosat. Erről csupán három ember tud biztosat...

A sötét titkok a gazdag Barrington család sorsában is tetten érhető. A hajógyáros apa egy igazi jellem, míg fia Hugo, bizony eléggé aljas, gonosz férfikarakter. Őt más fából faragták,
ahogyan a történet egyik legkedvesebb figurája mondja. Ő az Öreg Jack Tar kapitány, aki a kikötő melletti vasúti kocsiban éli napjait, nem mellékesen pedig a Victoria-kereszt tulajdonosa. Ő az, aki terelgeti, neveli és jó hatást gyakorol Harry-ra. Mint később kiderül, tartalmas barátság fűzi az öreg Barringtonhoz és ő maga sem akárki. A történet egészen elvarázsolt, vitt előre a kíváncsiság, mi fog történni a szereplőkkel. Érdekes volt olvasni a különböző szemszögekből bemutatott történetet, ugyan azt az eseményt miként élik meg a szereplők.
A két fiú barátsága elismerésre méltó. Kitartásuk, elkötelezettségük egymás iránt, valóban egy életre szóló. Ezt fűzi még szorosabbra Giles húgának, Emmának szerelme Harry iránt. A mellékalakok is erős karakterek, ábrázolásuk jól illik a történetbe.


Harry anyja, Maisie kimondottam kedves és szerethető figura. Igazi anya, aki fia érdekében sok
okos döntést hoz. Ugyan olvasni sem tud, ami főleg a következő részben kap jelentőséget, az életben mégis jól boldogul. A romantika, szerelem is megjelenik természetesen a kor eseményei mellett.

Életrajzi elemek is feltűnnek, különösen Harry élete mutat egyezéseket: Archer apja is fiatalon meghalt, édesanyja egyedül nevelte fel Anglia nyugati részén. Diplomát az Oxfordi Egyetemen szerzett. Nem ez volt az első olvasásom tőle, de vitathatatlanul a kedvencek közé került Archer.



Kaland és szerelem, hatalomvágy egy lebilincselő történetben. Családi konfliktusok, barátságok, titkok és a szerencse kap főszerepet a remekül megírt karakterek életében.
Régen olvastam ennyire összetett, jól felépített történetet. Várom a következő részeket.



General Press, Budapest, 2012
424 oldal · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám







Apám bűne
Clifton-krónika 2.




                                                           


Harry és Emma boldogsága éppen Jack Tar váratlan bejelentése miatt várat magára...  Elképesztően feszült, sötét titok lappanganak a mélyben. Ennyire izgalmas és váratlan befejezést ritkán olvasni. Jeffrey Archer mesterien fűzi a történet izgalmait.



A két fiatalnak még sok akadályt kell leküzdeni, mire egymásra találnak. A második kötet az Apám bűne végig erről az egymás és a  boldogságkeresésről szól. A kalandok továbbra is elképesztően sodróak. A szereplők életét 1939 - 1945 közötti időben követhetjük nyomon.


Harry kihasználva a háború adta lehetőséget, bánata és szomorúsága elől egy hajóra szegődik. Hugo eltűnik szégyenében, de aljassága itt ebben a történetben is hangsúlyos. Az ő bűneitől szenvednek a gyerekei, felesége, sőt maga Harry életére is nagy hatással van Hugo sorozatos gonoszsága. Nem is értem, mitől ennyire aljas figura Hugo, mikor apja is kiváló jellem, fia szintén. Mikor segít, akkor is önös érdekek vezérlik, kihasznál és megaláz mindenkit. A családi vagyon öröklődése és a rang kérdése nagyon fontos szerepet játszik az eseményekben.

A véletlen adta új személyazonosság azonban további nem várt fordulatot ad Harry sorsának, hiszen börtönbe kerül. Ezek a részek kiemelkedően színesek, izgalmasak voltak. Emma szerelme, lenyűgöző odaadással a felkutatására indul. Persze nem csak úgy jegyet vált a következő járatra, ennél kalandosabb módon jut el Amerikába. Okos és erős nő, megsejti mi is lehet a történet mögött, nem hiszi el a nyilvánvalót sem. Jól teszi.

Nem spoilerezem a történetet, érdemes elolvasni ezt a részt is. Itt már a második világháború kitörése is megjelenik, kap fontos hátteret. Ez jó alakalom volt a történelmi háttér bemutatására, valós elemek épülnek be az események sorába. A regény egészen magával ragadott, mondhatom függővé tett.
Az események éppen olyan érdekfeszítőek, mint az első részben is. Tényleg nem tudtam letenni: délután elkezdtem és éjjel 2-re végig olvastam.

Az események most főleg Amerikában játszódnak. Itt ugyan kissé meseszerű lesz a történet, felbukkan egy távoli nagynéni, akinek fia ügyvéd. Erre nagy szüksége is lesz Emmának, de ez sem baj, kifejezetten hihető. Az olvasó együtt éli meg a történéseket, drukkol a szereplőknek.Továbbra is szövevényes és titkokat rejtő a Barrington-Clifton család élete. Lesznek olyan szereplők, akiktől elköszönünk, jönnek azonban újabbak. Ahogy az életben is. Kerekedik, formálódik a családi-saga.
Aki szerette az első részt biztos vagyok benne, ezt is fogja. tetszett a műfaj olvasmányos, érdekes történetfelépítése.  Jeffrey Archer lenyűgözött, megvett kilóra. Nem véletlen, hogy könyvei világszerte 270 millió példányban találtak gazdára.


General Press, Budapest, 2012
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636434366 · Fordította: Gieler Gyöngyi






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése