2016. április 26., kedd

Éjszakai szolgálat

John Le Carré: Éjszakai szolgálat 
The night manager




                                                 










John Le Carré 1993-as kémregénye most új kiadásban jelent meg az Agave Könyvek Kiadónál. Az újratördelt, frissített kiadást az indokolta, hogy az AMC csatorna hatrészes mini tv-sorozatot készített a műből. A regény borítójára is a film főszereplői kerültek. Ez az író első olyan regénye, ami nem a hidegháborús világrenddel foglalkozik, hanem a drog és fegyvercsempészek világába viszi el olvasóit.


Az érzéseim vegyesek olvasás után, azt mondanám nem volt könnyű olvasmány. Ha angol kémek kerülnek szóba, James Bond neve és történetei jutnak az olvasó eszébe elsőként. Nos ez a regény
nem egy akció és izgalom turmix. Kimondottan érdekes és egyik fő erénye a többi hasonló profin megírt lektűrhöz, hogy a főszereplők lelkivilága, motivációjuk is alaposan megjelenik, megismerheti az olvasó.
A jó fiú szerepében Jonathan Pine míg a rossz, velejéig gonosz Richard Roper. A drog és fegyverkereskedésből meggazdagodott milliomos, hatalmas befolyással bíró férfit" a világ leggonoszabb emberének" tartják ellenfelei. Roper a harmadik világ államaival üzletel, erős karakter. Hugh Laurie jó választás erre a szerepre.

Az ő lebuktatása nem csak Pine érdeke lenne, az amerikai és angol titkosszolgálat is dolgozik az ügyön. Pine, aki leszerelt kommandós a világ egyik legunalmasabb munkáját végzi. Állandó éjszakai menedzser egy svájci felső kategóriás szállodában. Mosolyogva teljesíti éjjel is a vendégek lehetetlen, szeszélyes kívánságait. Így éli békésnek tűnő mindennapjait, amíg a szálló vendégei között egy téli éjjelen megjelenik a rettenthetetlen Roper az embereivel. Ezzel sebeket tépve fel Pine lelkében. Egy régi románc emléke, ami a nő, Sopie értelmetlen és véletlen halálával járt, ez természetesen Roper lelkén szárad.

               


Richard Roper tökéletes főgonosz: cinikus, aljas, de igyekszik feddhetetlen jó fiúnak tűnni. Igazi menő üzletember a látszat, ami alatt sötét titkok, aljas gyilkosságok állnak. Nem akar a világ ura lenni, bár a hatalom is érdekli nem csak a pénz. Barátnője Jed bűbájos, szexi. Az ő karaktere is figyelmet érdemlő.

Az éjszakai szolgálat az egyik legnagyobb és legalaposabb történet John Le Carré regényei között. Megmutatja a titkosszolgálatokon belüli élethalálharcot. A filmben a regény nyomozópárosának egyik alakja Burr nővé lett, nem kis meglepetésemre. Pine rábeszélése, majd beépülése Roper köreibe a regény egyik legeredetibb, legizgalmasabb része. Az ő motivációja a bosszú Sopie haláláért.

A történet izgalmas és meglepő fordulatokat is tartalmaz, ahogyan az illik egy kémtörténethez. Szerelem, kaland és árulás, egzotikus helyszínek, magánsziget és luxusjacht a fő kellékek. A történet ütős és meglepően részletgazdag, bár szerintem kissé szétágazó. A sok szereplő is okoz gondot a nevek ki kicsodája és a rejtélyek mellett. Az összetett figurák és a kidolgozott háttér színes forgataga valóban adja magát a filmnek. A kémek valós világa, szerelem és bosszú, árulás és korrupciók az események alappillérei. A kötetből készített televíziós sorozatotban, Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Tom Hollander és Olivia Colman a főszereplők.






John le Carré (Poole, 1931. október 19.) angol író, a kémregény-irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja. Eredeti neve David John Moore Cornwell.

A berni egyetemen tanult, majd 1950-ben csatlakozott az angol hadsereg hírszerző csoportjához. 1960-ban átkerült a MI6 -hoz a külföldi hírszerzőkhöz. Az 1961-es Ébresztő a halottaknak volt az első regénye, majd 1963-ban a Kém, aki bejött a hidegről óriási sikere miatt Cornwell 1964-ben kilépett a hírszerzéstől, hogy csak az írásnak szentelhesse az életét. 1964-ben elnyerte a Somerset Maugham-díjat, ami harmincöt évnél fiatalabb brit íróknak tette lehetővé, hogy külföldön fejleszthessék az írói képességeiket. 2008-ban a Times a huszonkettedik helyre rangsorolta az "50 legnagyobb brit író 1945 óta" című listáján.


Azóta több mint húsz regény került ki kezei alól, ezekből nyolcat megfilmesítettek. A Suszter, szabó, baka, kém, A panamai szabó, Elszánt diplomata, Árulás hatalmas sikerrel futott a mozikban. A Szovjetunió bukása, és a két Németország egyesülése utáni első regénye volt 1993-ban Az éjszakai portás címmel is megjelent regénye, amiben új témát és helyszínt talált. Regényeiben azóta a szovjet utódállamok mellett Közép-Amerika és az egzotikus Afrika is megjelent helyszínnek.








Agave Könyvek, Budapest, 2016


576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190462 · Fordította: Fazekas László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése