2015. január 21., szerda

Lány a hegyen

Joyce Maynard: Lány a hegyen








Az írónő tizenöt regényéből a negyedik magyarul is megjelent kötete a Lány a hegyen. Olvashattuk már tőle a Baby Love történetét még 1987-ben, majd a Salinger-rel eltöltött időszak beszámolója, amit valami botránykönyvnek is kikiáltottak, 2006-ban az Otthon a világban címmel került idehaza is a boltokba. 2013-ban a Nyárutó című történet jutott el az olvasókhoz, amiből film is készült. A női főszerepet Kate Winslet játszotta. A film a tavalyi év elején jutott el a hazai mozikba.

A Lány a hegyen valós eseményeket használ keretül. Ha röviden akarnám összefoglalni a történéseket:
1979 nyarán két kamaszlány küzd a fantáziájukkal, a nyárral és az unalommal. A szünidő hasznos és értelmes eltöltése még az amerikai tiniknek is okoz némi problémát. Az unalom mellett szüleik válását is
igyekeznek feldolgozni. Apu az olasz származású, családcentrikus  főrendőr az álmos amerikai kisvárosban egy sorozatgyilkost üldöz. Bár akkor még nem sejthető, hogy ebből sorozat kerekedik.
Persze ettől még nem lesz krimi a történetből, mint ahogyan nem is az. Sokkal inkább szól a kamaszok fantáziájáról, a család széteséséről. Az útkeresésről a gyerekkorból a felnőtté válás kezdeti nehézségeiről.
A gyilkos ehhez ad egy izgalmas hátteret, de gyakorlatilag alig tudunk meg az egész ügyről valamit.
Az áldozatok száma egyre szaporodik, minden nyom nélkül. Apu ebbe lassan bele is őrül... a tehetetlensége elképesztő. Mondom ezt a végső poén ismeretében, hogy ki és miért vezette orránál fogva a rendőrséget.
Csak ennek a teszetoszaságnak tizenöt lány látta kárát... érthetetlenül. A nyomozás gyakorlatilag végig egy helyben áll, néha két oldal és három áldozat, felsorolás szerűen, de semmi több.


A család szétesése érdekesebb vonal. Anyu el van a saját kis fájdalmával, a két lányával kevéssé törődik.
Kimondottan elgondolkodtató és szomorú Rachel és a menstruáció kérdése. Még ebben sincs bizalom, anyja itt sincs figyelemmel a nagyobb lány érésére, nem érdekli mi foglalkoztatja. Ami a lánynak gond, arra anyu nem is figyel, ahogy a kisebb lány és a kutya kérdése is detto ez. Tocsog az önsajnálatban, képtelen tovább lépni, saját lelkét ápolja a válás után. Mint megtudjuk az egész házasság igazából véletlen eredménye, nem pedig egy nagy és forró szerelemé. Érdekes ez, hiszen mint nő és anya neki kellene jobban figyelni a lányokra, ő van ott velük nap mint nap.

A nagyobb lányka Rachel, talán az írónő alteregója. Színes képzelőerővel, írói vénával megáldott. Fantáziáit és képzelgéseit próbálja sorokba önteni. A különös szomszédjukról, vagy egyéb élményeiről vezet egy füzetet. Meggyőződése, hogy mások gondolataiban olvasni tud.
Tizenegy éves kishúga, Patty kosárlabdázik és imádja a nővérét. A testvéri szeretet és összetartozás szépíti meg a történetet. A kamaszlélek ábrázolása jobban sikerül, mint a krimi vonal.  Az álmos amerikai kisváros és a forró kaliforniai nyár adja a hangulatot. A két lány a házuk mögötti hegyet járja, ott csavarognak, töltik idejük jó részét. Vagy lemezeket hallgatnak, amik remekül adják a kor hangulatát, jól illeszkednek a történet menetébe.

Érdekes a Rachel szemszögéből megélt és megírt történet ezen szála. A barátokra vágyás, beilleszkedés az osztályközösségébe és az első szerelemnek kikiáltott pasi megjelenése. A szex felfedezése, vagy apu ragaszkodása a két lányához. Mint ahogyan a két lány "féltékenysége" apjuk új kapcsolatára, ami szinte tönkre is teszi a boldogabb élet lehetőségét az apa számára.
Amikor az imádott apa nyomozói kudarca egyre nyilvánvalóbb, Rachel  furcsa játékba kezd:
önmagát használja fel, hogy lépre csalja az Alkonyi Fojtogatót... a légkör egyre feszültebbé válik.
A kamaszok hihetetlenül bátran próbálnak apjuknak segíteni, kevés sikerrel.

Igazi fordulatot a történet lezárása ad, harminc évvel később: Rachelből valóban írónő lesz.
Egy furcsa találkozás hozza a megoldást. Ekkor derül igazán fény a gyilkos kilétére és indítékaira, mániájára. A meglepő fordulat és egy új szereplő sem segít sokat a történeten. Sajnos a történet nem igazán izgalmas. A lélektani lelkizős vonal érdekesebbre sikerült, mint a krimi része. A zenék érdekessé és színessé teszik, hitelesítik a hetvenes évek amerikai idilljét. Rachel alakja jól megrajzolt, mellette kiemelkedik az apa figurája mellett a történetből.
A szép boríró sejtelmesen misztikus és sokat sejtetően titokzatos.

3,5/5.





Köszönet a kiadónak!


 Alexandra, Pécs, 2014
352 oldal · ISBN: 9789633575000
Fordító: Getto Katalin

Rachel minden addiginál veszélyesebb játékba kezd: önmagát használja csaléteknek, hogy segítsen apjának, és lépre csalja a gyilkost.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható. Alapelvek: http://cultura.hu/alapelvek/
Rachel minden addiginál veszélyesebb játékba kezd: önmagát használja csaléteknek, hogy segítsen apjának, és lépre csalja a gyilkost.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható. Alapelvek: http://cultura.hu/alapelvek/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése