2015. január 26., hétfő

Valami a tekintetében

John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében
 Svéd kriminovellák

                                                                     


Amikor a skandináv krimik kezdtek egyre jobban tért hódítani a kétezres évek elejétől Európában és idehaza is, akkor azt hihettük, hogy ez valami új. Pedig nem, hiszen a legismertebb svéd írópáros már 1965 és 1975 között tíz regényt írt, amivel felhívhatta a figyelmet a krimik skandináv vonalára. Ők voltak Maj Sjöwall és Per Wahlöö, akiktől természetesen szerepel ebben az antológiában is egy írás.


Ez a kötet húsz svéd szerző tizenhét kriminovelláját tartalmazza. Elsősorban abban különleges, hogy ez az első átfogó válogatás a kortárs svéd krimiszerzőktől.  Néhány már ismert, húzónév mellett sok olyan írás van a kötetben, akiknek még eddig nem olvashattuk regényét idehaza. Érdeklődve várom, vajon kik fognak lehetőséget kapni a bemutatkozásra a magyar rajongók előtt. Ha súghatok, én szívesen olvasnék a címadó novella szerzőjétől Dag Öhrlundtól, vagy Anna Jansson és Katarina Wennstan további könyvei bizonyára nagy érdeklődést keltenének.

Ezzel már elárultam, az ő novelláik tetszettek legjobban. Persze, ez csak féligazság, hiszen az
érdekes és színes válogatásban vannak már ismert szerzők is. Köztük kiemelkedik Stieg Larsson neve.
Igazából szerintem vele és a remek trilógiájával kezdődött idehaza minden. A tetovált lány mindent vitt.
A könyvsorozat sikere már a filmeseket is megihlette. A svéd filmesek után az amerikai változatot is elkészítették. Jelen írása talán az egyik legeredetibb a kötetben. Annyit árulok el csak: a krimi történései a jövőben játszódnak.

Másik kedvencem Johan Theorin, akinek elsőként olvastam el a novelláját.
A falon túl misztikus hangulata és Öland csodás környezete jelent meg ezúttal is. Jó történet volt, már a címe is ígéretes: A Szűz bosszúja.
Tőle is nagyon várom az újabb könyveit, hiszen A falon túl 2007-ben mint legjobb elsőkönyves szerző az Üvegkulcs díjat is rögtön elnyerte. Sötét és egyedi stílusával nálam nyerő.

Az egyik szerintem legjobb és egyben legrövidebb írás sikerült igazán ütősre még.
Hiába, akik tudnak jól írni! Henning Mankell és Hakan Nesser egyszerűen profik! A Valószínűtlen találkozás írásban a humor is megcsillan a nagyszerű alapötlet mellett. Alig tíz oldal a történet, amiből megtudhatjuk miért és hogyan találkozott össze a szerzők két nyomozófőhőse Wallander és Van Veeteren. Meghökkentő kis történet ez.

Aki ismerkedni szeretne, annak remek alkalom a skandináv életérzésről jól képet adó írások olvasása.
Nem a jól ismert húzónevekkel van tele, de akad olyan akinek már adott ki önálló regényét az Animus Kiadó. Ilyen Johan Theorin,Stieg Larsson és Hakan Nesser mellett Asa Larsson is. Az ő novellája is figyelemre méltó. A skandináv krimikre jellemző, vallási kis közösségben játszódik a történet, még az 1920-as években. Kimondottan érdekes, egyedi hangulatú korrajz ez az írás is.


A két záró novella az, ami még sokat tesz hozzá a kötet hangulatához. A két női szerző nagyon eredeti
és meglepően kidolgozott írást hozott. Mind a két szerzőtől olvasnék még további történeteket.
Nem leszek poéngyilkos, szemezgessetek, olvassátok ezeket a novellákat.
A jól ismert nevek és az újabb ígéretes szerzők írásai jól bemutatják a skandináv krimi mai vonalát.
Mind tartalmukban, mind hangulatukban hozzák a sötét és hideg északi csodát. Társadalomkritika,
történelmi esemény vagy a vallási csoportok belső világától egészen a jövőig terjed a kép.


A végére hagytam az Előszót!
Ne hagyjátok ki, mindenképpen érdemes elolvasni. Alapos és sok olyan információt tartalmaz amiből mindent megtudhatunk a skandináv krimik történetéről. Honnan és hogyan kezdődött, alakult ki. A figyelemre méltó írókról, akiknek köszönhetjük ezeket a különös hangulatvilágú, csak az északiakra jellemző lélekábrázolást. Miért és hogyan lett olyan népszerű a skandináv krimiirodalom.
Mi az a valami, amitől ezek a krimik hatásosabbak, eredetibbek. Tartalmas és színes válogatás.





Köszönet a kiadónak!

Animus, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789633242902
Fordította: Pék Zoltán




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése