2014. október 12., vasárnap

Mocsok

Irvine Welsh: Mocsok

                         















A történet főhőse Bruce Robertson rendőr őrmester. Élete éppen leszállóágba ért: felesége és lánya elhagyta. Ő az a fajta zsaru, aki szinte folyamatosan részeg, kollégáit egymás ellen uszítja, kokain szippantása nélkülözhetetlen a napjából. Ugyanis enélkül már működni sem tud.  Az ő élete adja az események egyik szálát. Jó történet egy szánalmasan elrontott életről.


A regény erősen kezd, egy brutális gyilkossággal indul. Ez az ügy lesz a történet másik vonala,
ami mentén Bruce életének is részesei lehetünk. A nyakába szakadt gyilkossági ügy tetteseinek felkutatása, és a rendőrőrségen egy előléptetésért folyó harc, minden erejét elveszi. Természetesen
ő szeretné megcsípni az előléptetést, amiért mindet elkövet: értsd, vetélytárs kollégáját is jól
lejáratja, meggyanúsítja homoszexualitással, majd nyilvánosan is kellemetlen helyzetbe hozza.
Bruce nem könnyű eset, elég beteg lelkű alak. Bruce alámerül az ügy által Edinburgh és saját maga legmélyebb bugyraiba, miközben ezerrel készül hagyományos év végi szex és drog túrájára Amszterdamba. Ez élete fontos eseménye.

A főhősünk számára semmi és senki sem szent, könnyedén gázol át mindenen és mindenkin.
Ritkán találkozhatunk ennyire betegesen perverz, mocskos alakkal, aki még a tetejébe rendőr is.
A Mocsok bár valódi kemény dráma, sőt,  brutális ámokfutás, szerencsére bőven tartalmaz egy 
nagy adag humort is. Bruce és társainak története szórakoztató és nagyon is olvasmányos.
Talán szánni való figura, bár egyszerre szórakoztató és gyomorforgató az események sora.
Őt azonban nem kell sajnálni, nem is hagyná magát. Függőségei kínozzák: a drog mellett ekcéma
is gyötri, ami a legkényesebb szerve körül alakult ki. A testében növekvő galandféregről már nem
is szólva. Folyamatosan éhes és zabál, mégis erőteljesen fogyni kezd. Plasztikus képekben mesél
a szerző. Humora és remek stílusa ellenére is csak erős gyomrú és idegzetű, felnőtt olvasóknak ajánlott.

Érdekessége a regénynek, hogy időről időre a galandféreg érzéseit, gondolatait is megismerjük. Ezekből a részekből tudjuk meg Bruce gyermekkorát és felnőtté válásának menetét. Ami természetesen eléggé meglepő fordulatot vesz a könyv végére. Ám nincs az a rossz helyzet, amiben ne találná fel magát, hogy kihozza a lehető legjobbat belőle. Ez lehet akár egy kiskorú gyanúsítottal lefolytatott spontán, gyors orálszex, vagy a kollégája feleségét is lazán elcsábítja. Karaktere nyomot hagy az olvasóban. Drogfüggő, szexista és korrupt alakjával mégis jó volt kalandozni. Meglepő olvasmány, betekintést nyer az olvasó a civilizált rosszfiúk világába, akik bizony, köztünk járnak, egyenruhában. A bűnöző sem mindig az aki, aminek látszik, sokszor akiről nem is gondolná az ember, a legnagyobb gonosz. Remekül ábrázolja azt a világot, izgalmas és érdekes képet ad az olvasónak Irvine Welsh. Nem csoda, hogy filmre került a sztori.



A rendőrőrs tagjai sem teljesen százasok, de a legjobb figura mégis Bruce haverja, Bladesey volt.
Ő az ultra-lúzer könyvelő, akit maga Bruce is több alkalommal hoz megalázó helyzetbe. Persze csak a vicc kedvéért...  kíméletlen fekete humora van. A könyv egyik remek humorral is bőven átszőtt jelenete a "méretmániás" kolléganő elcsábítására tett kísérlet, a faszfénymásolás, illetve az alapján beazonosítani a kollégákat...


Irvine Welsh-regénye ugyan több szálon fut, mégis jól követhető és olvasmányosan szórakoztató. 
A Trainspotting igazi kultuszregénnyé vált 1993-ban. Szerzője most is hűen követi azt a vonalat. Nem okoz csalódást. Írói pályájának nagy lökést adott, hogy a Trainspotting százötvenezer példányban fogyott, ám ez a szám rögtön a duplájára nőtt, mikor Danny Boyle 1995-ben bejelentette a könyv megfilmesítését. A Mocsok sem kerülte el ezt a sorsot, a filmet 2013-ban mutatták be a mozik James McAvoy főszereplésével. Remek karakterei, egyéni és sajátos humora adja is magát a filmnek.

A sokkolóan tragikomikus sztorik problémás hőseihez Welsh azóta többször is visszatért, de újabb regényeiben jó pár további eredeti és zűrös figurát is teremtett. Emlékezetes történet, jó volt kicsit elmerülni a mocsokban, bármennyire is közönséges és undorító. Az emberi leépülés könyve . Ennyi mocskot régen toltak a képembe, mégis azt mondom olvastatta magát.

Romantikus széplelkeknek nem ajánlom, mindenki másnak azonban igen! A 18-as karika persze, nem véletlen, kéretik figyelembe venni!


5/5.


Irvine Welsh 1958-ban született skót író. Életéről elég sok legenda kering, a rosszmájúak szerint ezek egy részét ő maga alkotta. Ez a harmadik könyve, több novelláskötetet is tudhat maga mögött.
Témái főként a szex-drog és az ebből adódó helyzetek megjelenítése. Edinburgh alvilági alakjai, zsarui, és életérzést adó szövegei remek módon közvetítik azt a hangulatot.
Welsh jelenleg Dublin és Chicagó között ingázik, de gyakran hazalátogat Edinburgh-ba is. Válása után egy 22 évvel fiatalabb nőt vett feleségül. Talán további írásaival is megismerkedhetünk idehaza.




A könyvet köszönöm a kiadónak!



Trubadúr, 2014
496 oldal · ISBN: 9789632275383








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése