2014. január 20., hétfő

Őrangyalok

Kristina Ohlsson: Őrangyalok 
Fredrika Bergman-3.

                                                                                             



                                  






Nagyon jó írónak tartom Kristina Ohlssont, már a 2012-ben megjelent Mostohák történetével belopta magát a szívembe. Pici fenntartással vagyok a krimit író hölgyekkel szemben,
bár szerencsére akadnak kivételek: Ohlson mellett például a két Karin -Alvtegen és Fossum- is remekel.



Nem tudom, ki mit vár el egy krimi esetében, mit tart fontosnak.
Nála szerintem itt minden a helyén van: szokatlan és izgalmas a történet, jó a nyitása, van lelki pszichológiai része is, a figurái nagyon szerethetőek, esendőek, emberiek. A már említett Mostohák című krimije elképesztően jó volt, pedig első könyves szerzőnél ez ritkán van így. Nekem a következő, Elnémítva is tetszett, bár ott szerintem picit túlbonyolította a szálakat. Ennek ellenére
is egy roppant fordulatos és izgalmas krimi az is. Sőt, aktualitása is van... Nos, a legutóbbi, immár harmadik Fredrika történetben tényleg minden együtt van! Sodró, évtizedeken átívelő igazi sötét történetet olvashattam. A múlt titkai és a jelen bűnei összefonódnak. Bizonyságot nyer ismét, hogy  a pletyka bizony ártalmas és nagyon veszélyes dolog. Egyszer bizony, minden titokra fény derül...


A történet a tavaszi hóolvadással veszi kezdetét. Egy kutyáját sétáltató férfi egy megcsonkított, emberi maradványokkal teli zsákra bukkan.
A rendőrség viszonylag gyorsan azonosítja a két éve eltűnt egyetemista lányt, Rebecca Trolle-t. Egy köldök piercing segítségével, amit természetesen a DNS vizsgálat is igazol.

Innen indul be igazán a történet. A lány szinte nyomtalanul tűnt el,
azóta sem sikerült előrelépni ügyében a nyomozóknak. A baráti társasága és édesanyja is értetlenül állnak a dolgok előtt. Fredrika Bergmannak aprólékos munkával sikerül egy egészen apró nyomra bukkannia. A lány vizsgadolgozatát egy harminc évvel ezelőtti, akkor sikeres mesekönyvíró nőről akarta írni. Ám az írónő szörnyű gyilkosságba keveredett, ráadásul még két igen obszcén iromány megírásával is gyanúba keverték. Karrierje ezzel véget ért, börtönbe került és azóta, 1981 óta nem beszél senkivel... Szó szerint egy szót sem szólt azóta.

"Az idős nőt nézte, aki azonban egyáltalán nem vett róla tudomást. A nyugdíjasotthon feljegyzései szerint Thea 1981 óta nem szólalt meg. Az önkéntes némaság okát Malena nem tudta."


További izgalmakat ad, hogy kiderül az eltűnt lány babát várt, majd a helyszínelők újabb emberi maradványra találnak. A férfi legalább harminc éve a föld alatt volt. Ki lehet az? Talán az írónő egykor eltűnt fia? Két gyilkosság, mely között több mint harminc év telt el - vajon hogyan függ össze?  Ráadásul később előkerül egy ún. snuff-film is. Vajon ki és miért küld még mindig minden héten virágot az idős írónőnek?
Nem ennyire egyszerű a dolog, Ohlsson remekül vezeti félre az olvasóit. Mondom, mesterien van kitalálva és összerakva a történet. Talán még sötétebb krimi, mint a Mostohák.  Kitalálhatatlan, hol
és hogyan érnek össze a szálak. Vitt, sodort a cselekmény, a három főhős alakja mellé jelentős lesz Spencer és Cecilia is. A fő vonal erős, összetett, eseménydús cselekménye van.

Előkerül még néhány tárgy is, ami viszont segíti a nyomozókat. Fredrikának közben szembesülnie kell azzal is, hogy élete párja is a gyanúsítottak listájára kerül, jó okkal. A kalandos és izgalmas nyomozás kideríti, miért is kellett meghalnia Rebeccának. Mi volt az a sötét titok, amire harminc év távlatából rájött és a vesztét okozta. Mire képes az anyai szeretet? Ez a másik fontos alapkérdése
a történéseknek.

És mire képes egy gonosz pletyka? Ami ellen nincs mód védekezni...  egy pletyka amilyen apróságként indulhat, majd hogyan burjánzik el. Mindenkihez nem mehet oda az ember, hogy cáfoljon, az pedig, ha magyarázkodni kell, már gyanús! Több lehetséges gyilkos után, (leszbikus szerető, minden szempontból gyanús és féltékeny jogász barát, gazdag igazgató, egyetemi mentor) persze a valódi gonoszra is fény derül. Az indítékok sem hétköznapiak. Sötét és gonosz titkok vannak a háttérben. A befejezése pedig tényleg szuper, így kell lezárni, ez nagyot szólt!

Ohlsson ismét kitett magáért. Egy hihetetlenül jól összerakott, szövevényes, rejtélyekben gazdag krimit kapunk tőle. Emberi sorsokkal, a nyomozók magánéletével és magával a folyamattal, míg a bűnös végül lelepleződik. Fontos szerepet kap Alex Recht, a csapat vezetője, valamint Peder Rydh nyomozó is. A befejezésre sem a megszokott módon kerül sor, de ez már tényleg maradjon meglepetés.


5/5

A szerzőnő további két krimije (Paradisoffer, Davidsstjärnor) - remélhetőleg minél előbb magyarul is elérhető lesz.  
      
                                                      Kristina Ohlsson és a Mostohák

  



Animus, Budapest, 2013
432 oldal · ISBN: 9789633240854 · Fordította: Erdődy Andrea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése