2014. január 1., szerda

Ez volt 2013.

Összegzés 2013.

Ez volt 2013!
avagy évértékelő karc.

A számok tükrében lehetnék picit szomorú, hiszen hét könyvvel kevesebbet tudtam elolvasni idén, mint tavaly. Azaz: 160 helyett most 153 olvasott könyvem van. Viszont oldalszám szerint 52.846, ami azért 2124 oldallal több, mint a tavalyi. A magánkönyvtáram 125 új könyvvel gyarapodott idén.

Nézzük részletesebben havi bontásban, mindenféle top lista helyett! Volt, ahol több könyv is bekerült, hiszen szerencsére nagyon sok izgalmas olvasásom volt, sok remek könyv került a kezembe. Az újraolvasásokat nem vettem figyelembe.

A hónap könyve január:
J. K. Rowling Átmeneti üresedés regénye varázspálca nélkül varázsolt el, cseppet sem átmeneti élményt adva.

Február:
Tore Renberg: Szerettem másképp is avagy a norvég családmodell és egy kamasz útkeresése a nyolcvanas években. Skandinávia kedvenc a szépirodalomban is.

Március:  a történelem hónapja volt.
Bíró Szabolcs: Non nomis, Domine, Muhary Zalán: Egy tucat esztendő és Alison Weir: A fogoly királyné könyvei adtak remek élményeket.

Április:
Gerbrand Bakker: Az iker és Kepes András Tövispuszta című könyvei voltak a szívemnek különösen kedvesek. Első könyves magyar szerző Dés Mihály. A Pesti barokk a nyolcvanas évek Magyarországára repít. Humoros és remek mese a valóságról.  Megható élmény volt beszélgetni, találkozni vele a Könyvfesztiválon. Különösen, mikor közölte: olvasta a recenziómat és köszöni, tetszett neki... Nos, mindenféle udvariaskodás nélkül: nekem is a könyv.

Május:                      
Három magyar szerzőé a hónap, bár Gabi Gleichmann ugyan Norvégiában él, de magyar származású. Az ő kötete a Hallhatatlanság elixírje. Vele személyesen is volt alkalmam beszélgetni és dedikáltatni a Könyvfesztiválon. Nagyon kedves és barátságos ember!

A másik magyar szerző is részemről új felfedezés, most olvastam tőle először a frissen megjelent könyvét a Magyarkát. Ő Kőrösi Zoltán. Bevallom, kedvenc lett, az év során még további három könyvét olvastam el, de a többi is tervben van. Vele is tudtam beszélgetni, dedikáltatni a Könyvfesztiválon és a Könyvhéten is.
A harmadik szerző egy hölgy, Fábián Janka. Új könyvével nálam végleg bizonyított. Remek hangulatú korrajzot ad, a szereplőinek sorsa fordulatos és izgalmas. Adél és Alíz története ugyan megosztotta az olvasókat, de én szerettem ezt a könyvet. Sok érdekes dolog van a történetben. A magyar arisztokrácia naívsága, hogy pár bőrönd hamisított frankkal majd meggyengítik Franciaországot Trianonért... és ez egy valós tény a mesében. Vele is sikerült találkoznom az év során kétszer is.Még három másik könyvét olvastam el az írónőnek idén, mindegyik remek volt.

Június:
Még mindig magyar szerzők, akik nálam előnyt élveznek. Végre Tóth Krisztina Akvárium kötete is a kezembe került. Kihagyhatatlanul érdekes, igazi "retroérzés", jó volt olvasni. Ahogyan a fiatal Potozky László novellái is lenyűgöztek. Nappá lett lámpafény a kötet címe.  Csak ajánlani tudom!

Július:

Vámos Miklós Szitakötő című regénye is végre a kezembe került. Sok könyve van a polcomon, régóta olvasói közé tartozom. Ez a könyve is nagy kedvencem lett. A szakadó esőben való dedikálás, érdeklődő kérdései pedig azt gondolom egyedülállóan bizonyítják az író egyéniségét. Élmény volt a találkozás, beszélgetés vele is.

Augusztus:

Egy másik európás könyv, egy krimié a hónap könyve. David Baldacci: A hatodik című kötete első olvasásom az írótól, de folytatom. Tetszett nagyon a pergő stílus és a fordulatos történet.

Szeptember:

Ismét két történelmi könyv lett kedvencem. Rozsnyai János első regénye egy kalandos és izgalmas mese. Nagyon olvasmányos, az író remek mesélő. Olvassátok bátran az Atlantic Press kiadónál megjelent regényét.
A Historium Kiadó novellaválogatása, A holló évszázada a Hunyadiak korába viszi el az olvasót. Tizenkét novella, fiatal és tehetséges kezdő íróktól.

Október:
 Egy régi megjelenés, amit hosszú évek óta terveztem elolvasni. Závada Pál: Jadviga párnája könyve egyszerűen lenyűgöző!
A másik bestseller: a régóta várt Frei Tamás könyv a 2015. Kalandos és elképesztő történet, közel a valósághoz. Nagyon közel!
Megemlítenék még egy skandináv krimit: a Palackposta Jussi Adler-Olsen remek és igazán izgalmas krimije kihagyhatatlan a műfaj rajongóinak. A könyvet nem csak kiemelkedően szép, a könyv hangulatát jól visszaadó borítója miatt érdemes kézbe vételre. 


November:
Ismét a történelem: Benkő László kémregénye a közelmúlt a rendszerváltás idejét, hangulatát idézi. A Drezdai emberünk fordulatokban gazdag  izgalmas történet. Sok élményt adott.
Marcellus Mihály új kiadásban megjelent, gyönyörű szép borítójú könyvében két regénye kapott helyet. A veterán / Aquimcum farkasa regényeivel a római korba kalandozhatunk.  

December:
Két skandináv krimit emelnék ki: Jo Nesbo Police, és Jussi Adler-Olsen A 64-es betegnapló krimijeit, amiről hamarosan bővebben is írok.
Charlie utolsó tánca pedig Fabo Stassi remek és élvezetes regénye. Charlie Chaplin életéről, érdekes formában ad élményt, aki elolvassa. Érdemes!

Még néhány szám: főleg férfi íróktól olvastam. Nőktől 29 olvasásom volt, 3 vegyes, a többi mind férfi író könyve volt. A leghosszabb egy újraolvasás: John Steinbeck Édentől keletre regénye 832 oldal, Gabi Gleichmann kötete 728 oldalas, míg Luca Di Fulvio regénye 715 oldal volt.
Legrövidebb egy mese: 28 oldal.
Egy női és egy férfi kedvenc, mindkettőtől első olvasással: Tóth Krisztina és Kőrösi Zoltán.
Egy sorozat, amit végig olvastam: Jo Nesbo mind a tíz megjelent nyomozati anyagát elolvastam, kedvencem is. Jussi Adler-Olsen két krimije pedig új kedvencem.

Essen szó a csalódásokról is: két könyv volt, amit nagyon mellé nyúltam... Öltések közt az idő, és A kéz, amely először fogta az enyémet. Gyorsan felejtsük el!

 137 blogbejegyzés született az elmúlt évben. Ebből 6 interjú, 4 saját írás és néhány kölcsönkért vers  más bloggerektől. Szeptemberben elindult a blog fb oldala is. Jelenleg 139 követőm van, akiknek ezúton is köszönet a lájkokért, megosztásokért és, hogy olvasnak.

Top könyvek a lelkemnek, csak felsorolás. Akvárium, Magyarka, Szerelmes évek, Nappá lett lámpafény, Pesti barokk,  Szitakötő, Sivatagi madarak, Adél és Alíz. Lótolvajok, Álmodtam neked, Tövispuszta, Vezeklés.
Skandi krimi top: Kísértet és a Police Jo Nesbo-tól, Jussi Adler-Olsen Palackposta.
 Mivel skandináv krimit már lassan minden kiadó ad ki, két más kiadónál megjelent skandi kedvenc is ide kerül: Véres tél Mons Kallentoft írása és Arne Dahl: Misterioso krimije is emlékezetesen jó volt.
Legszebb, legötletesebb borítók: Skandik:  Palackposta, Vészmadár, Misterioso.
Történelmik: Non nomis, Domine (az egykötetes változaté). A táltos keresztje
Szépirodalom: Nappá lett lámpafény, Magyarka, Akvárium, A hallhatatlanság elixírje.
Két lélekemelően szép és különleges, más kultúrát bemutató könyv: Férfiak földjén Hisham Matartól, míg Khaled Hosseini regénye az És a hegyek visszhangozzák.
 Egy férfi és egy nő, akik sajnos 2013-ban is kimaradtak: Murakami és Ulickaja.  Idén mindenképpen
 pótolom!
 Blogbejegyzések olvasottsági listája, avagy melyik írásra hányan kattintottak?
1: Jo Nesbo - Kísértet 755
2: Cora Carmack - Szakítópróba 447
3: Fábián Janka - Adél és Alíz 433
4: Nini Schulman - Lány a hóban 257
5: Jo Nesbo - Police 255
6: Tóth Krisztina - Akvárium 232
7: Jodi Picoult - Egyszerű igazság 199
   Gerbrand Bakker - Az iker   199
8: Potozky László - Nappá lett lámpafény 186
9: Détári: 182
10: A holló évszázada 176
11: Rozsnyai János - A táltos keresztje 167
12: Jussi Adler-Olsen - Palackposta 156
13: Dés Mihály - Pesti barokk 152
 a +1: Benkő László - Drezdai emberünk 151



Minden kiadónak hálás köszönet a segítségért! 2014-re is sok jó és izgalmasan érdekes olvasmányélményeket kívánok!
Szépirodalom, történelem és skandináv krimik továbbra is minden mennyiségben!




          

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Szerencséd van, hogy az olvasás nem hízlal, mert rengeteget kéne futnod, hogy ne hízz el :)

    Ebben az évben én is tervezem, hogy "megismerkedem" Murakamival :)

    VálaszTörlés