2018. április 26., csütörtök

Senki földje

David Baldacci: Senki földje 


                                                                 
Kissé félve kezdtem bele John Puller új történetébe, de nem lett csalódás. Az első találkozás Puller karakterével jó olvasási élmény marad. A főhős valóban ízig-vérig katona, aki mindent elkövet, hogy megoldja ezt a lehetetlennek tűnő, családi küldetést. Nem kisebb feladatra vállalkozik, mint édesapja becsületének megmentésére, valamint a harminc évvel ezelőtt eltűnt édesanya és feleség nyomainak felkutatására. Ugyanis érkezik egy levél az egykori szomszédasszonytól, miszerint Puller apja ölte meg a nyom nélkül eltűnt asszonyt. A bökkenő, hogy az apa nem is volt az országban a történtek idején. Vagy mégis?


Az idős katona már beteg, Puller és testvére összefognak apjukért, és a régi családi dráma kibogozásába kezdenek. Ami persze nem várt katonai titkokba is ütközik. Két férfi és a harminc éven át eltemetett sötét múlt áll a történet középpontjában. Másik főhősünk Paul, akiről sokáig alig tudunk valamit. Azonban ez a titok sokkolóbb róla, mint várná a kedves olvasó. Vele indul a regény, amint éppen hosszú börtönbüntetéséből szabadul. Különleges figura, jó karakter. Nekem már-már jobban tetszett, mint Puller alakja. Érezhető, hogy a szerző apja a haditengerészetnél szolgált. Remekül jeleníti meg ezt a katonai közeget és annak szereplőit, ami elképesztően hitelessé teszi a regény cselekményét. A titokzatos katonai kísérletek, a helyszín misztikuma, valósághű karakterek jellemzik a cselekményt.


David Baldacci igazi akcióthrillere meglepően sok érzelmi szálat is mozgat. Ez drámai mélységet ad a történéseknek. A két fiú anya nélkül nőtt fel. Visszaemlékezéseik a múltra, különösen az édesanya alakja intenzíven jelenik meg, holott az ő nyomait keressük. Pontos és részletes bemutatása miatt meglepően hangsúlyos az anyai jelenlét. Bepillanthatunk egy katonacsalád életébe, képet kapunk a két szülő viszonyáról. Tetszett a családi kapcsolatok boncolgatása.


A történet tudományos fikciós vonala is erős és fontos eleme a regénynek. Akciódús és elgondolkodtatóan meghökkentő fordulatok váltják egymást. Puller egy katonai nyomozó, tényleg a testvére is lehetne Jack Reacher-nek, aki szintén katonai rendész. Elég sok közös vonásuk akad, de nálam a Puller vs. Reacher összecsapásból Reacher nyert. Ízlések és pofonok, ugye, de nálam Lee Child és Reacher maradt a nyerőbb. Valóban tetszett Puller története is, és a többi szereplő alakja, az események sodró dinamikája. Azt kaptam amit vártam: egy kellően csavaros, izgalmas regényt, ami az utolsó oldalakig tartogatott meglepetéseket.

Baldacci jó karaktereket formál, remek történetet vetett papírra. Akad benne szórakoztató rész is, izgalmas és végig feszült a történet. Mire fény derül egy harmincéves, szuper titkos katona kísérlet hátterére, sokan esnek áldozatul ennek a titoknak. Néhányan pedig jól meggazdagodnak, ahogy az lenni szokott. Pénz és politika, mocskos hatalmi harcok és személyes, önző érdekek ütköznek. Persze az anya sorsára is fény derül.

Puller szinte senkiben nem bízhat, csak önmagadban. Paul Rogers alakja karizmatikusabb, emberibb volt számomra. Pedig ő valóban nem akárki, vagy akármi? Ha nem is a helyi Terminátor, de szinte mégis az. Tudom, hogy ez csak egy regény, ahol bármi megtörténhet. Mégis, elég valóság-közeli az ő létezése. Erről nem is írok többet, olvasás közben kiderül az ő létezésének titka is. Miért olyan természetellenesen erős, mi történt az érzelmeivel, miért akar visszatérni abba a városba, ahol előtte sokáig élt. Kit és miért akar minden áron felkutatni? Ahogy az sem véletlen, hogy Pullerrel összeakadnak, egymást jól kiegészítve. Egyébként Puller karaktere egyre többször mutatja meg emberi oldalát is a kemény katonáé mellett.


Izgalmas, fordulatos, nagyon jól olvasható, ahogy azt már megszoktuk Baldaccitól. Érdemes a többi kötetet is elolvasni, mert minden egyes történetre jellemzőek ezek. Ez is egy nagyon jó, szórakoztatóan izgalmas történet, a szerző rajongóinak. Kíváncsian várom a következő részt.

A sorozat előző részei: David Baldacci: A nulladik nap, Az elfeledettek, A szökés.
Az olasz származású David Baldacci (1960. augusztus 5. ) a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Korai novelláit és forgatókönyveit nem sok siker koronázta.

Kétségbeesésében a regényírás felé fordult. Első nemzetközi sikere az Absolute Power című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood. Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él.További sikeres kötetei: A Teve klub sorozat öt könyve, Órajáték, a Tizedmásodperc, az Agytröszt, Az elnök családja, A hatodik.
Eredeti mű: David Baldacci: No Man's Land - 2016
General Press, Budapest, 2018
420 oldal · ISBN: 9789634521143 · Fordította: Szabó István


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése