2017. február 9., csütörtök

Oroszlán


Saroo Brierley: Oroszlán 



                                                                           





"A Facebook ugyanúgy segített visszatalálni a családomhoz, mint a Google Earth."






Ismét tanúbizonyságot nyert, hogy az élet írja a legjobb, legeredetibb történeteket. Ez egy megrendítő, valós történet egy ötéves kisfiúról. Igazi életmese, mert ilyet bizony kitalálni sem lehetne.
A szegénység és elmaradottság köztudottan nagy gondot okoz Indiában. A nagy lélekszámú országban a szegények szinte az utcán élnek. A lakhatás mellett az élelmezés és a tiszta víz hiánya
is komoly gondot okoz. Kilátástalanul nehéz, napról napra tengetik életüket. Saroo szülei vegyes házasságából született. "Anyám hindu volt, apám muszlim, ami akkoriban szokatlan párosításnak számított – nem is tartott sokáig a házasságuk." - írja erről.


Miután az apa elhagyta őket, anyja küzdelme a megélhetésükért már-már emberfelettivé vált. A mindennapi élet fenntartásához a gyerekekre is szükség volt. Saroo alig ötéves, ő a húgára vigyázott otthon, míg a két nagyobb bátyja szenet, hulladék zöldséget szedett össze a piacon, vagy a szénszállító vagonokból a pályaudvaron. Egy ilyen szénbeszerző akcióhoz csatlakozott Saroo is.

Ezzel nem tudta, hogy kis élete drámai fordulathoz érkezett. Bátyjától lemaradva, elvesztették egymást... ezzel megkezdődött egy 1500 km át tartó váratlan utazás, aminek a végállomása Ausztrália lett. Addig azonban sok idő és számtalan kaland, veszedelem akadt, amit le kellett küzdenie. Az életének megóvása, önmagát élelmezni egy több hetes túlélőfeladat volt a rémült kisfiú számára. Rossz vonatra szállt, bár ettől élete jobbra fordult a későbbiekben. Azonban ezt nem tudhatta előre.

Nem kell ecsetelni, nem nehéz elképzelni a kisfiút a nagyváros forgatagában, aki arra sem emlékszik pontosan, mi volt a kisváros nevére, ahonnan elindult. Tényleg elveszett volt! Valósággal a lehetetlent kellett leküzdenie, nem csak az országon belüli hatalmas távolság miatt. Saroo maga volt az a bizonyos tű a szénakazalban.



A hosszú vonatozással ugyanis Kalkuttába jutott, ahol csupán ösztöneire hagyatkozva maradt életben. A hajléktalanok közt a nagyvárosban, számára ismeretlen közegben, különféle veszedelmeket legyőzve, a saját létezéséért ügyeskedett. A nyelvjárásbeli eltérések is nehezítették helyzetét. A véletlen segített neki sok esetben túlélni. Több hetes csavargás, éhezés után egy jó szándékú asszony végül bevitte az árvaházba. A fordulatok és nehéz pillanatokból itt is kijutott neki bőven. Az örökbefogadás lehetősége adott volt, bár semmit nem tudtak róla. Sem a pontos helyet, ahol lakott, sem születési idejét, semmit. Mire emlékszünk saját életünkből ötévesen? Nem sokra. Az örökbefogadás hihetetlen gyorsan, szerencsésen megtörtént. Saroo hatévesen érkezett meg új szüleihez az óceánt átrepülve Ausztráliába. Ez történt 1986-ban.




Megismerjük a beilleszkedés mosolyogtató, szívszorító pillanatait, az iskolás éveket és a felnőtté válását. Saroo a nagyszerű körülmények közt sem felejtette el, honnan is jött. A gyermekkori emlékek, India színes, mozgalmas képei remek hátteret adnak az eseményeknek. Elgondolkoztató a szegénység, írástudatlanság, a nyomor. A testvéri összetartás, a szülők tisztelete, szeretet az ami mozgatja a szálakat. A vágy, a gyökereit keresve, a szülői otthon és a családja felkutatására ösztönzi.


A remény pedig a mai modern technika segítségével élni kezd. Saroo a laptopja és a Google Earth program segítségével igyekszik hazatalálni. Emlékei hiányosak, néhol tévesek, ami nem is csoda.
A Facebbok csoport is segítségére lesz, és megtörténik a csoda. Több év hiábavaló keresés után beazonosítja a helyet, ahol született és élete első öt évét leélte. Hihetetlen kitartás után érkezik a siker. A szülei segítségével hazautazik. Itt jegyezném meg, az örökbefogadó szülők indítékait tessék alaposan megszívlelni. Ezt is megtudjuk a történetből.




A családkeresés küzdelmei és a viszontagságos évek után jön létre az első találkozás. Szívszorító pillanatok ezek, sok meglepetéssel. Megindító történet, amibe az olvasó könnyedén beleképzelheti önmagát, gondolatban útján kísérve Saroot. Életútja a kitartás és a remény diadala lett. Miután megírta élettörténetét a filmesek is lecsaptak rá. Egy elveszett ötéves fiúcska kalandos és veszélyekkel teli útja Közép-India kis falucskájából, a mocskos kalkuttai pályaudvaron át Ausztráliába. Valóságos, lírai hangulatú életmese Saroo regénye. A megírásban Larry Buttrose szellemíró volt segítségére. Számomra meglepő volt az apa feltűnése, aki sok éve elhagyta és nem kereste őket. Viszont a kötetben térkép és sok eredeti fotó is található, ami igazán látványossá teszi ezt a hatalmas utat.



Irány a mozi, ám a képes beszámoló előtt a regény sorait is érdemes megismerni. Indiai életképek, és a valóság jelenik meg a lapokon. Nem válik szirupossá, nem lesz giccs. Őszintén mesél, a jólétről és a szegénységről is. Az otthon és a család fontosságáról, a szeretet összetartó csodás erejéről. A vérségi kötelék és a hagyományok, a két ország eltérő kultúrájáról.

A könyv alapján készült a többszörös díjnyertes, Oscar-díjra is jelölt film Nicole Kidman, Rooney Mara és Dev Patel főszereplésével február 16-tól kerül a hazai mozikba.  ITT megnézheted az előzetesét!

A könyv már a boltok polcain! Kedvezménnyel ITT megvásárolható! 



Athenaeum, Budapest, 2017
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936383 · Fordította: Babits Péter

3 megjegyzés:

  1. A film videója nem érhető el

    VálaszTörlés
  2. Szia! A filmet még nem láttam, de mindenképpen megfogom nézni. A könyv nekem is nagyon tetszett. Üdv: @happy_moly

    VálaszTörlés