2016. május 5., csütörtök

Ókút

Szabó Magda: Ókút  




                                                





A regény 1970-ben jelent meg először, ekkor az írónő 53 éves volt. A gyermekkora csodálatos múltjába elmerülve emlékezik vissza rajongva szeretett szüleire, rokonokra, szerelmekre és szűkebb hazája Debrecen életéről mesél összefüggéseket keresve.

Mit kapunk, mit tudunk elhozni a múltunkból, mi marad, mi jön velünk, hogyan épül fel és hatnak ezek az életünkre? A régmúlt fontos pillanatai meghatározóak felnőtt életünkre, emlékezhetünk ezekre nem csak a tárgyak vagy családi fotók által. Szüleink élete, sorsa, példamutatása adja ezekhez az alapot. A gyermekkor ókútjába elmerülve hoz fel nekünk gyöngyöket az írónő.



Szabó Magda 1917. október 5-én született Szabó Elek városi tanácsos és Jablonczay Lenke tanítónő gyermekeként. Tündér anya és Sas apa gyermeke vékonyka, beteges kislány volt. Féltő, gondoskodó szeretet vette körül. A gyermekkor ókútjába merülve mesél az olvasónak csodásan szép mondataival.
Szeretnivaló könyv az életről, hangulata, varázsa van. Remekül megidézi a régmúlt idők Debrecenjét, a városi életpillanatok és a család sorsának alakulása, összefonódása által. Mesél, anekdotázik, sajátosan "szabómagdás" stílusában. Természetes bája magával ragadja olvasóit.

Életrajzi regény, sok más írásának ad jó hátteret, magyarázatot. Amolyan önelemzős, kitárulkozóan őszinte. Bájos és személyes, különösen a kíváncsi gyermeki érdeklődés az, ami a szeretet mellett sugárzik a regényből. Őszintén ír félelmeiről, örömeiről, szülők egymással való kapcsolatáról, viszonyulásukról a lányukhoz. Egyik legszebb részek a kitalált mesékről szólt és a balatoni nyaralás, amikor Magduska egész Tihanyt megkapta apjától. Nem csak a szülők odafigyelése, szeretete az, ami elbájoló, hanem a gyermek imádata, rajongó szeretete a szülei felé. Kötődése a múlthoz, a szülői házhoz, Debrecenhez való ragaszkodása felemelően torokszorító emlékezést alkotott. A két elvetélt író gyermekének biztonságos gyerekkorát ismerhetjük meg, ezek minden fontos, jelentős szereplőjével. Bölcs és tiszta értékeket közvetít a jelen olvasóinak is. Bepillantást enged a gyermekkor tiszta, szép emlékei közé.


Az Ókút a gyermekkor regénye egészen a serdülő korig vezet. A szülők és a rokonság mellett az iskola, és a barátok is megelevenednek. Agancsos, a fogadott féltestvér is jelentős hatással van Dolnára. Színházat játszik a két barátnő. Képzeletükkel álmaikat, vágyaikat, titkos gondolataikat keltik életre. A regény szavai puhán gördülnek, állítanak emléket a múltnak, egy mára eltűnt világnak. Az  Ókút az életről szól: állatokról és képekről, hitről és művészetről, háborúról és hazáról, szerelemről és halálról. A megejtő bájjal és humorral átszőtt történetekből egy titokzatos és csodálatos múlt sokszínű, eleven képe bontakozik ki, ami egyben kulcs Szabó Magda életének és művészetének megértéséhez.





                       
A Jaffa Kiadó a közelgő születésnapi évfordulóra most új köntösben adja ki az írónő munkáit. Az első kötetek már a boltokban, illetve a kiadó honlapján május végéig 20 % kedvezménnyel, ingyen postázással megrendelhetők!
http://www.jaffa.hu/akciok.php?akcio_id=228




Szabó Magda számára a sikert az 1958-ban megjelent Freskó hozta el, amit az Őz követett 1959-ben. Termékeny, sokoldalú író volt. Írt verseket, drámákat, számtalan gyermekkönyvet. Fordításai is jelentősek, az ő könyveit is 42 nyelven adták ki világszerte. Számtalan díjjal elismerték munkásságát. Hazánk legjelentősebb írói közé tartozik.
Szabó Magdát 2007. november 19-én, 90 éves korában, otthonában, olvasás közben érte a halál.








Jaffa, Budapest, 2016
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609060

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése