2016. január 6., szerda

A háború jegyesei

Helen Bryan: A háború jegyesei 



                                                         








Ez a könyv jó példája annak, hogy a szórakoztató irodalom tanító is lehet. A romantikus vonal mellett a fő alaptéma maga a második világháború: zsidóüldözéssel, London bombázásával és a háttérországban maradt emberek, főként asszonyok sorsával.




Valódi emberi sorsok, drámák adják a történetet a háborús események mellé. Négy főhősnőnk van az ő életüket, sorsukat ismerhetjük meg alaposabban. Figyelni kell nagyon olvasás közben, ki kicsoda a sok szereplő és rengeteg név miatt. A történet két szálon rajzolódik ki: 1995-ben veszi kezdetét az események sora, amikor hősnőink elindulnak életük egykor fontos és meghatározó helyszínére, az angliai kis falucskába Crowmarsh Priors-ba.



A jól felépített események itt történtek ötven évvel ezelőtt. Az első fejezetben megismerjük
és megkedveljük Alice személyét. A néhai lelkész lánya, igazi könyvmoly, amolyan derék teremtés: nyílt szívű, őszinte és naív. Álmodozásának "tárgya" a szerelem, gyerekkori játszótársa Richard Fairfax iránt. Ami, mint a mesében már már valóra is válik: a fiú megkéri
a kezét. Eddig semmi érdekes nincs a történetben, azonban még el kell utaznia a fiúnak Amerikába... a rózsaszín mese itt vesz erőteljes fordulatot már a második fejezetnél elindulnak
a sodró események.

New Orleansban járunk ami  a jazztől hangos.
A négerek lakta vidéken éppen a Mardi Gras karnevál van. Itt ismerjük meg az éppen tizennyolc éves, első bálozó Evengelin-t.
Ő a történések egyik igazi főhőse lesz. A tehetős családi háttérrel rendelkező ifjú lány sorsa elől menekül. A hogyant és a miértet nem árulom el, de még némi wodoo varázslatot is bevet, ennek érdekében.

A lényeg, hogy ő is megérkezik az angliai falucskába, mint Richard felesége... Nem kis meglepetést okozva feltűnésével. Hogyan alakul a két nő sorsa ezek után? Meglepően nem úgy, ahogy az olvasó várná. Alice is ura a kialakult lehetetlen helyzetnek  és a sors bizony összehozza őket.
Szövetségesek lesznek, ahogyan  a zsidóüldözés elöl menekülő Tanny feltűnése is a barátságukat erősíti. A negyedik, nekem legkedvesebb szereplő Frances. Őt apja, a magas pozícióban lévő admirális egyedül nevelte. Frances lázadó, erős személyiség. Bátor és fiatal, némi botrány is van személye körül, ezért érkezik Londonból a faluba. Éles eszű teremtés. A négy lány mellett Elsie az, aki színt hoz a történetbe: szókimondó, humorosan őszinte, cockney akcentussal beszél. Ő London szegénynegyedéből kerül oda hozzájuk. Személye és sorsa ad okot jó néhány mosolyra a komor történések között. Szerelem, féltékenység, árulás, tragédiák sora alakítja sorsukat, új szerelmek szövődnek és alakulnak ki új párok.

Az egészen különböző családi hátterű lányok sorsa menthetetlenül összefonódik a háború kitörésével. A jegyrendszerről is olvashatunk, amikor kincset ért egy üveg ital, néhány csomag keksz. Elképzelni sem tudom, milyen lehetett a bálnahús - jegyre. Más azonban nem volt. A légoltalmi szirénák és a bombázó repülők hangját szinte hallja az olvasó. Átélheti a romok okozta káoszt és a rémületet, az emberek életének megváltozását.

Fontos szereplő még a falu plébánosa és egy titokzatos, sötét figura Manfréd. Arra, hogy ki ő, miért ármánykodik és hogyan a leleplezésére ötven évet kell várnunk. A végén, amikor újra átélik és felelevenítik életük elmúlt részér a nők, akkor végre kiderül, ki a gonosz a történetben. A bosszú végre beteljesedik. Erre ugyan kicsit sokat kellett várni. A nagyjelenet nekem kissé humorosra sikerült.


A Kinder Transportok, London 76 napig tartó bombázásának borzalmai is megjelennek a történetben. 1940. szeptemberében kezdték bombázni a fővárost. Ennek 43 ezer ember esett áldozatul. Anglia partjait, kikötőit is lebombázták a német repülők, majd  a főváros került sorra. Churchill alakja is feltűnik, aki legtöbbször egyszerűen nem volt hajlandó lemenni az óvóhelyre. Még így is megrázó volt olvasni a táborlakókon végzett orvosi kísérletekről, azok áldozatiról. Az elhíresült iker-kísérletek nem vezettek jóra, egy őrült elme agyszüleményei voltak.

Van a történetben sok csavar és eredeti valós tény is. Remekül alkotta meg az írónő, szőtte össze a szálakat. Glenn Miller és zenekara is több esetben feltűnik. Itt némi írói csúsztatást érzek, de ennyi bele fér. Miller gépe valójában később tűnt el.



Megrázó a lezuhant német gép pilótájának sorsa és a falu lakóinak szembesülés a halállal. Akkor már egy érző, szenvedő fiatalemberről mesélnek a sorok, aki szerelmes. A sors azonban sok családot elszakított egymástól, mind két részen. Tanny is keresi otthon ragadt ikertestvéreit. Az ő sorsukra is fény derül a történet végén.


Tartalmas és elgondolkodtató, ugyanakkor izgalmas sorsokról olvashattam. Úgy ábrázolja a háborút, annak hatásait, amit az emberek során át hoz közelebb, hogy egy komoly és emberi drámákkal árnyalt történetet ad olvasóinak.
A háttérben szinte csak nők maradnak. Az ő példaértékű, erőn felüli helytállásukról, összetartásukról mesél Helen Bryan. A könyv e-könyvben is kapható.





4/5




Eredeti cím: War Brides
Eredeti megjelenés éve: 2007 

General Press, Budapest, 2015
424 oldal · ISBN: 9789636438104 · Fordította: Recski Júlia

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett! :) :)
    zsófi

    VálaszTörlés
  2. Köszi, igen... a ti írásotok hozta meg a kedvem hozzá. Jó volt!

    VálaszTörlés
  3. milyen sok Richard Fairfax van az irodalomban, mintha Agatha Christie néni és Jane Austen is használta volna ezt a nevet :)

    VálaszTörlés