2018. november 17., szombat

Őzike

Samuel Bjørk: Őzike









                                                             









Nagyon vártam ezt a könyvet, így lehet egy kicsit elfogultan értékelek most. Alapból kedvelek mindent, ami skandináv. Nem csupán a krimiket, szépirodalmat is, ám a krimik egészen mások, mint az európai vagy amerikai szerzők munkái. Valamit nagyon tudnak. Persze, nem tagadom volt azért néhány csalódásom itt is, de ez így kerek.
Összességében nézem ezt a sorozatot, aminek ezen része is bőven a jobbak közül való.




Az erőssége a két nyomozó párosa, kedvelem őket. Az "apafigura" képében tündöklő, idősödő Holger Munch és az ikertestvére halála miatt zaklatott Mia Krüger. Tényleg bajban vagyok az értékeléssel. Ha nagyon kritikusan nézem erős négyes, de annyi újat hozott és a végén a meghökkentő lezárás kiérdemli az öt csillagot tőlem. A befejezés egy új dimenziót nyithat a sorozatban, kíváncsi leszek, merre kanyarodik a szereplők sorsa. Vajon mit főz ki nekünk Samul Björk? Elég merész lezárást kapunk, annyi bizonyos.


Elsőnek is az ügy tetszett. Váratlan fordulatban nincs hiány. Izgalmas, különleges, elég beteg a történet. Különösen a gyilkosságok kivitelezése, az ártatlan áldozatok miatt. Aki eddig hiányolta, hogy csak egy hulla volt a történetben, itt bőven megkapja. Sorozatgyilkosunk meg sem áll négy áldozatig. Amikor Mia kiteszi a pontot a megoldásra, nos ott is lesz még áldozat.



Talán ezt lehetne Samuelnek felróni, hogy nagyon igyekezett jót adni az olvasóknak. Akik együtt nyomoznak, agyalnak Miával és Munch felügyelővel.

Ám egy zaklatott, kesze-kusza történetben találjuk magunkat. Mint egy mámoros, kábítószeres utazás ez a történet, ami egyébként fontos alapelem. Mi sül ki ebből? Egy jó krimi. Csak ki kell várni a megoldást, ami elég érdekes véget ér. Természetesen a végén minden mozaik a helyére kerül. Karakterei kellően sötétek és különlegesek. Feszült, izgalmas, megfejthetetlen a történet. A sok apró, elszórt morzsából egyszerűen képtelenség jól következtetni, összerakni a történéseket. A menyasszonyi ruhához elég furcsa kiegészítő a Glock, ám nagyon hasznos! Ahogyan a fényképezőgép és egy régi mese is izgalmakra ad majd okot.




Jó könyv ez, hiszen kellőképpen lekötötte a figyelmemet. a történetvezetésben pedig akad deja vu érzése az olvasónak. Samuel feleleveníti a két előző kötet lényegét. Az áldozatok háttér történetei felvillantanak és ábrázolnak a műfajban szinte alapkövetelményként jelentkező társadalomrajzot és itt kritika is megcsillan. Gabriel karaktere az egyik kedvencem, sajnálom, hogy ő most is keveset szerepelt.
Ami üdítően dicséretes, hogy mind Munch sorsa, mind pedig Mia élete végre révbe érkezik. Mia már valóban képes a változtatásra, elszántan tesz is erre lépéseket, erős késztetése van lezárni a múltat.
Ami azonban utána nyúl. Mia köré épül az egész cselekmény, ő a főszereplő . Sajnos ezt Mia is elég későn veszi észre, de ez is az izgalmakat fokozza. Még többet megtudunk Mia ikertestvéréről, Sigrid halálesetével kapcsolatban is tiszta víz kerül a pohárban. Borongós hangulatú, kellően beteg történetet olvashattam a kedves cím ellenére.


Ezért is vagyok bajban, itt minden utalás spoiler lehet. Legyen elég annyi: A nyomozás, a szálak kigubancolása aprólékos, tetszett. Talán Afganisztánt talán nem kellett volna idekeverni, az kicsit sok volt már. Nélküle is erős lett volna a történet. Furcsa érzéseket hagyott bennem ez a könyv. Talán az első kettő feszültebb volt. Több volt az adrenalin a cselekményben. Az eleje most is nagyon nagyon izgalmas, amit a szerző tudott fokozni. A borító is jól illeszkedik a történethez és a címhez. Nagy erénye a sorozatnak, hogy egységesen zseniális a fordítás, amit garantál Papolczy Péter személye.

Jó volt olvasni arról, lehet még boldog befejezés, van élet a válás után is. Holger Munch újra boldog. A végén a Mia sorsát érintő mondatot kétszer is elolvastam, mi van?? Mi lesz itt a következő részben? Izgatottan várom!


                                                                                                         

Samuel Bjork: (írói álnév) 1969. május 12.

Eredeti neve Frode Sander Øien. Első színdarabját huszonegy évesen írta, összesen öt színdarab is a nevéhez fűződik. Két nagy sikerű regénye jelent meg. (Magányos utazó, A bagoly röpte). Dalokat, zenét is ír, eddig hat albuma is megjelent.
Jelenleg Trondheimben, Norvégiában él és dolgozik.


A könyv fülszövege:

Karácsony estéjén egy idős férfi vezet a hegyek között. Egyszer csak feltűnik valami az úton a sötétben, a férfinak épphogy sikerül lefékeznie. A kocsi előtt a hófúvásban egy kisfiú áll elkékült szájjal. Őzagancsot visel a fején.
Tizennégy évvel később fiatal lány holttestére bukkannak az egyik hegyi tóban. A lány
balettruhát visel. A parton egy fényképezőgépet találnak felállítva. A helyszínen előkerül
az Oroszlánszívű testvérek című meseregény egyik kitépett lapja.

Mia Krügert továbbra is kínozza ikertestvére halála. Holger Munch fizetés
nélküli szabadságot vesz ki, hogy gondját viselje balesetet szenvedett lányának. Egy nyomozónak azonban nem lehet magánélete. Egy különös ügy egyiküket sem hagyja nyugodni. Arról azonban sejtelmük sincs, hogy hamarosan mivel találják magukat szemben.

Samuel Bjorköt első krimije, a Magányos utazó tette népszerűvé világszerte. A regényt mintegy harminc országban kiadták. A folytatás, A bagoly röpte szintén sikerkönyv lett.



Athenaeum, Budapest, 2018
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937809 · Fordította: Papolczy Péter

1 megjegyzés:

  1. Úgy érzem jó lesz!-)
    Remélem nem kell várnom karácsonyig, hogy a kezemben tarthassam-)

    VálaszTörlés