2013. július 12., péntek

Vészmadár

Camilla Läckberg: Vészmadár






                                     


Az Animus Kiadó könyvheti újdonsága a gyönyörű írónő immár negyedik, idehaza megjelent könyve. A Fjällbackái gyilkosságok rajongói már a nyolcadik kötetnél tartanak, 
de gyanítom itthon is jönnek sorban a további kötetek. 
Az ötödikből épp most készült  mozifilm, amit információim szerint ősztől a hazai mozik is bemutatnak.

Nézzük a könyv fülszövegét:
A Tanumshede melletti országúton fának rohan egy autó. Vezetője – az ütközésnél életét vesztő Marit Kaspersen – szervezetében hatalmas mennyiségű alkoholt találnak. Adja magát a feltételezés, hogy ittasan vezetett, és ezért nem volt képes bevenni a kanyart. A boncolás azonban hamar kideríti, hogy a nő a baleset pillanatában már halott volt: alkoholmérgezés végzett vele. Ám közeli hozzátartozói – volt férje, lánya és leszbikus élettársa – szerint Marit soha életében nem ivott. ...
 Tényleg érdekes alaphelyzet. A leszbikus szál érdekesebbé teszi a krimit. A nagy egyetértésben élő két nő, a volt férj, mint férfiasságában sértett fél, a mindent tudó tini lány, vagány humora  szimpatikus szereplőgárdát alkotnak.

"– Kit akartatok ti átverni? – nevetett újra Sofie. – Azt a komédiát, amit ti itt játszottatok! ….

Jézus isten, de röhejes volt! Manapság már mindenki homo vagy bi! Ez ilyen!"

 Amikor kiderül, hogy a halálos baleset egy veszekedés után történt, valamint, hogy nem is balesetről van szó ez további izgalmakhoz vezet.  A volt férj figurája nagyon is élethűre sikerült, aki az előítéleteivel küzd, a  múlthoz ragaszkodik, nem tud, nem akar tovább lépni, végig azt sugallta, ő lesz a hunyó! Nos, az túl egyértelmű lenne, Camilla ennél izgalmasabbra vette a történetet

"Patrikot szinte fojtogatta a karosszékben ülő férfiból sugárzó előítélet. Nehezen gyűrte le az ingert, hogy megragadja az ingét, és helyre tegye néhány keresetlen szóval."

Ekkor hirtelen az unalmas kisvárost egy másik gyilkosság is felbolygatja.
Az onnan közvetített valóság-show egyik főszereplőjét is holtan találják...
Nem mesélném el a krimit, érdemes elolvasni, végig izgulni. Érdekes hangulatú, elgondolkodtató hátteret fest a szereplőkről. Alapos, kidolgozott, hihető, mai történettel találkozunk. Nekem első olvasásom volt az írónőtől, bár már a Jéghercegnő és a Kőfejtő könyvei is felkeltették érdeklődésemet.  Igyekszem beszerezni, pótolni.

Szimpatikus a nyomozó páros is. Az esküvőjére készülő fiatal rendőrnyomozó, Patrik és az 
ő családi háttere, az új nyomozónő kolléga megjelenése., aki okoz meglepetést még az olvasónak. A médiafelhajtás az ügy körül mind mind valóságos, hihető elemek. Fordulatos és izgalmas módon tálalja a "krimikirálynő"  Camilla. Aki olvasott már tőle nem fog csalódni ezúttal sem. A régmúlt és a jelen lassan kirajzolódik és összekapcsolódik. 

 A végére ezerrel pörögnek az események, fontos és nagyon tetszetős elem egy régi mesekönyv
 lapjainak megjelenése az áldozatok mellett. Maga az egész ok, és a sorozattá váló gyilkossághullám izgalomban, feszültségben tartja az olvasót. 
Gondosan rajzolódik elénk egy évek óta tartó, különös hangulatú sorozatgyilkosság. 
Afféle "döglött aktákká" válik, egyre újabb esetek kerülnek elő, amik összekapcsolódnak. 
Ez a rendőröknek is meglepetést okoz, nem csak az olvasónak. Végül egy igazi pörgős akcióval zárul a nyomozás.

A nyár nem marad izgalmak nélkül, ha kézbe vesszük Camilla Lackberg új krimijét. 
Alapos, csavaros történet garantált! A könyvhöz ezúttal is gyönyörű szép borítót kapunk. Hideg kék színek, a madarak tényleg jól illenek a skandináv krimik világához, ehhez a történethez.


 4/5.

Néhány szó az sorozatról és az írónőről:

Az Animus Kiadó 2008 végén-2009 elején Skandináv krimik címmel sorozatot indított el, melyben svéd, finn, norvég és izlandi írók műveit vonultatják fel. Minden kötet újratervezett, puha kartonborítással, ragasztott kötéssel kerül kiadásra.
Camilla Läckberg első könyvét 2009-ben jelentették meg Jéghercegnő címmel, majd 2010-ben megjelent A prédikátor is, amit 2012-ben A kőfejtő követett. 2013 júniusában boltokba került a Vészmadár is. A további kötetek magyar megjelenési ideje folyamatosan várható.


                         

                                                Fjällbacka      





  Camilla Läckberg, teljes nevén Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson, ( Fjällbacka, Svédország, 1974. augusztus 30.) a krimi műfajában az egyik legsikeresebb svéd írónő. Könyveiben a helyszín mindig szülővárosa, a nyugati parti, Tanum megyei kisváros, Fjällbacka, és az azt körülvevő többi város (pl. Uddevalla, Tanumshede).
 A párja, testvére és édesanyja közös ajándékként beíratták egy krimi-író kurzusra, melynek elvégzése után rögtön meg is írta debütáló könyvét Isprinsessan (Jéghercegnő) címmel, ami 2003-ban jelent meg, nagy sikerrel. Jelenleg az írónő férjével Martin Melinnel, és három gyermekével, Willével, Mejával és Charlieval él együtt Stockholm mellett. ( forrás: wikipédia )

Köszönet az Animus Kiadónak a kötetért!

 

Animus, Budapest, 2013
336 oldal · ISBN: 9789633241059
Fordította:  Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése