2013. július 18., csütörtök

A Megváltó

JO NESBO: A MEGVÁLTÓ
 (Harry Hole 6.)
                                                          


                                                       







Fülszöveg részlete:
Egy héttel karácsony előtt, Oslo legforgalmasabb bevásárló utcáján a karácsonyi forgatagban agyonlövik a norvég Üdvhadsereg egyik munkatársát. Az eset előtt mindenki értetlenül áll. A nyomozást vezető Harry Hole-nak és csapatának szinte semmi kiindulópontja nincs: sem használható bűnjel, sem indíték, de még egy valamirevaló személyleírás sem. Mindössze annyit tudnak meg, hogy a tettes piros kendőt viselt a nyakán.

Krimiről nehéz spoiler mentesen írni, most főleg nem szabad "lelőni"  a poént sem! Mert az van, nem kevés! Próbálok nem többet elárulni, mint ami a fülszövegből is kiderül.
Ennél a skandináv kriminél fordult elő először, hogy azt mondtam: ZSENIÁLIS!
Nem kicsit esett le az állam. Mindenesetre nálam a toplistán van azóta is, Nesbo egyik legjobb története, véleményem szerint. Nesbo tökéletesen, aprólékosan, és élvezhető stílusban húzza csőbe olvasóit. Engem is. Teszi ezt úgy, hogy a gyilkos, elkövető lelkivilága, gondolkodása is feltárul az olvasó előtt. Bizonyos fokig, meg is érti azokat.

Nézzük a sztorit: Robert Karlsen-t "munkahelyi baleset" éri, amennyiben a gyilkosság annak számít. A nyílt utcán a tömegből egyszer csak puff-puff, és holtan esik össze. Természetesen senki nem lát semmit, illetve mire észlelik, mi is történt, a tömegben eltűnik a tettesünk.
Nesbo nem sokáig rejtegeti a gyilkosunkat, kiderül ki is az: Christo Stankic a jugoszláv háború kipróbált bérgyilkos a hunyó. Igazi katonai kommandós kiképzésben részesült, harcedzett figura.Aki volt katona, az még jobban bele fogja képzeni magát önkéntelenül is az adott helyzetbe. A parancsot felülbírálni nem lehet, azt végre kell hajtani. Minden körülmények között!

Ez azért túl egyszerű lenne, mire eddig eljutunk a izgalom, körömrágás nem is kevés akad! Ugyanis kiderül az áldozat "véletlenül" volt épp akkor szolgálatban, műszakot cserélt a testvérével, Jon Karlsen-nal, azaz: nem neki lett szánva az a golyó! Fokozódik az izgalom, bonyolódnak a szálak, feltárul a szereplők múltja is. Bérgyilkosunk lelkiismeretes, rájön, tévedett, mellé lőtt, (szó szerint ugyan nem) és akkor nem jár a fizetség, hiszen NEM végezte el a vállalt munkát. Áldozat ugyan van, de nem az, akinek kellett volna lennie. Érdekes felvezetés, ezek után ugyanis a rendőrség szeme is az életben maradt testvéren van.
Norvégia ünnepi hangulata, a fagyos éjszakák bizony feladják a leckét Stankicnak. Az idő pedig szorítja!
"Vis major" az időjárás lesz.

"Belépett az indulási csarnokba. Az első meglepetés a hatalmas panorámaablakból nyíló kilátás volt. Merthogy semmiféle kilátás nem volt, ugyanis a hó fehér függönye mindent eltakart előle."

 Jo Nesbo elegáns írói stílusa különleges, néhol már súrolja a szépirodalomra jellemző hangulatot.

"mindent vállal az ember azért, hogy egy kedves szót kapjon, egy ölelést, talán egy csókot is, mielőtt a nő elmegy. Szeretetet koldul, ahogy az összes szerelmes idióta teszi. Életkortól függetlenül."

vagy:
"A csupasz fák télfekete ujjai az eget karmolásszák."

Igazán gyönyörű hangulatfestő mondatok egy krimiben! Átvezetésnek, feszültségoldásnak is szép sorok. Tényleg élmény olvasni. A sorok között kirajzolódik a két testvér kapcsolata, gyermekkora, egymáshoz való viszonyuk is. Nem egészen volt felhőtlen a kapcsolatuk, a szerelem okot adott a nézeteltérésre.

Közben fordulatos, eseménydús, társadalmi problémákat céloz meg, amiket az olvasó előtt boncol fel. (van testvérviszály, féltékenység és szerelem, ingatlanpanama, belső korrupció, kamasz -szerelem...) Szeretem az olyan sztorikat, amikor kiderül: valami oltári nagy "disznóság", bűn történt egyszer régen, aztán az a bűn most végre bosszúért kiált! Az író karakterei igaziak, emberiek, humora is kiemelkedő. A történet hihető, szórakoztató és mindvégig izgalmakkal teli. Ki a tettes és ki is az áldozat? Jó kis fogócska után kezdünk nyomra akadni. Semmi nem az, aminek látszik, aminek hittük!

Harry Hole az alkoholista rendőrfőtiszt karaktere azért szimpatikus leginkább, mert tökéletlen, emberi. Mértéktelenül cigizik, depresszív alkat, magányos farkas, sok zenét hallgat. A zenéknek is van szerepük, mondanivalójuk a történetben. Harry mégis vágyik a szerelemre, szeretetre, családra.
A skandináv krimikre jellemző pszichológiai lélekelemzések sem maradnak el egészen a gyilkos lelkéig. Ez szinte már-már szimpatikussá teszi a gyilkost. Aki elszántsága ellenére is emberi vonásokat mutat. Ő csak egy katona, aki a parancsot teljesíti. Hiába na, lelkiismeretes bérgyilkossal van dolgunk.
Az üdvhadseregnél pedig, alapos tisztogatásra van kilátás. Ami pedig mondani sem kell az események legfőbb mozgatórugója: az a PÉNZ!

" Harry igyekezett figyelmen kívül hagyni a kolbászosbódé polcain sorakozó üvegeket, de már messziről felismerte öreg barátját és esküdt ellenségét, Jim Beam-et."

Az emberi gyarlóság, a félelem, kitartás hiánya, a kísértés, mind ott lebeg Harry Hole karakterében.
Nem érdemes kihagyni ezt a könyvet azoknak, akik skandináv krimi kedvelők.  Ismerkedésnek, kezdésnek is egy jó történet ez, aki még nem olvasott volna skandináv krimit. Sőt, a későbbi történeteket is jól felvezeti.

Az hogy kinek és miért is állt érdekében gyilkoltatni, ezzel egy fondorlatos gaztettet leplezni, az kötet végére természetesen kiderül. Harry a végén különös módon értelmezi az igazságot, de valahogy "belefért", én azt mondom. Gyorsan és egyszerűen zárta rövidre a történéseket. Azt gondolom, a férfimosdós zárójelenet sokáig megmarad az olvasóban! Egyébként pedig senkiben ne bízzatok a történet szereplői közül!
Harry Hole zseniális nyomozó! Lehet, maga Nesbo?

5/5.


Eredeti cím: Frelseren
Eredeti megjelenés éve: 2005
 Animus, Budapest, 2010
460 oldal · ISBN: 9789633240151 · Fordította: Petrikovics Edit

1 megjegyzés:

  1. Soha nem szerettem a krimiket, de ez a felvezetés annyira izgalmassá tette számomra, hogy csak annyit mondtam: "Ezt el kell olvasnom!"

    VálaszTörlés