2013. július 4., csütörtök

Átoksori kísértetek

WASS ALBERT: Átoksori kísértetek





 „Mert nem jó a harag, méreggel tölti meg a lelket s beszennyezi a gondolkodást."
                                                                                                               




Tudom, nem könnyű könyv, sőt sokan az író személyét is megosztónak tartják. Azzal nem foglalkoznék, mert szerintem az irodalmi munkássága, alkotási fontosabbak. Számomra ez az egyik kedvenc kötet az írótól. Véleményem szerint: van legalább 6-8 könyve, amit igenis el kellene olvasni mindenkinek.

A teljesség igénye nélkül néhány javaslatom azoknak, akik szeretnék az írásait megismerni:  Elvész
a nyom, Kard és kasza, Mire a fák megnőnek és a folytatása a Kastély árnyékában, A funtineli boszorkány, Tizenhárom almafa, Elvásik a veres csillag. Ebbe a sorba tartozik az Átoksori kísértetek is.
 Mindenképpen az érettebb korosztálynak ajánlom, középiskola-gimnázium 3.,- 4. osztályosainak.
A Wass Albert által elvetett magok kikeljenek, befogadó ember kell. Kell, hogy legyen benne
valami, amiből ezek a magok kikelhetnek. És sajnos sok emberben nincs ilyesmi.

 Részlet a fülszövegből, nem a tartalmat akarom leírni:
 Az Átoksori kísértetek Amerikában született főhőse – nagyapjához megtérve – húsz évet tölt Erdélyben. 1936–1956 között. Az archaikus élet ifjúkori emlékei… és megszállások, megaláztatások, börtön, forradalmi remények, félájult emigrálás…
Fájdalmak, kiábrándultság, helytállás, a remény fel nem adása jellemzi Wass Albert különböző idősíkokat felidéző regényét.

 A regény hátborzongatóan mutatja meg, mekkora különbségek vannak ember és ember között. Hogyan próbálnak emberek súlyos hibák elkövetése után jobbá lenni. Milyenek azok, akikben gondolata sincs meg a gerinctelenségnek. Milyen mély tud lenni a bűntudat. Milyen törékeny az ember, máskor pedig milyen erős. Milyen sokfélék vagyunk, ugyanakkor akár jók, akár rosszak, mindig találunk magunkhoz hasonlókat. Vagy egy jó magyarázatot tetteinkre.

A  történelemkönyvből nem ismerhetjük meg  a nyomort, a háború szörnyűségeit, a kilátástalanságot, az elszabadult és céltalan gyűlöletet.Ezt festi elénk Wass Albert ebben a regényében igen szemléletesen.
Nagyon megrázó és elkeserítő leírást nyújt, amit így megismerhet az olvasó. A találó cím,
 a városok szélén, kilátástalanságban élők mindig is könnyen manipulálhatók. És egyre többen vannak mind a mai napig.

 A saját sorsuk miatt másokat okolók elkeseredettsége miatt lehet, túl nyomasztó is a regény története. Egy biztos: amit a kommunizmus álságáról, kegyetlenségéről  elénk tár az nem mindennapos.
Erre az olvasásra fel kell készülni, mert nagyon "ütős" lesz. Lehet elfogult vagyok de vállalom: remekmű minden sora. A felnövekvő generációt talán elgondolkoztatja. Ezért is kellene elolvasniuk, okulásul. Kellene a világképük kialakulásához, mert bizony ez is része a világnak.
Sajnos az átoksor, mind a mai napig létezik...


5/5



Wass Albert:  1908. január 8. (Válaszút) – 1998. február 17. (Astor, USA)
Wikipédia:http://hu.wikipedia.org/wiki/Wass_Albert  













Mentor / Duna International, Marosvásárhely, Budapest, 2011
302 oldal · ISBN: 9789735994952,9786155013669
Ez az ajánló  a moly.hu oldalon @ Niki_ kezdeményezésére született.

5 megjegyzés:

  1. Elolvastam a német és magyar nyelvü vikipédia cikket Wass Albert életéröl. "Érdekes módon" van pár "lényegtelen" eltérés a kettö között :) Eszembe jutott, hogy Tormay Ceciliánál is hasonló volt a szituáció. Régebben a kommunisták hazudtak, most meg a jobb oldal. Ezért van nekem hányingerem mind a kettötöl :P

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Mint írta a politikai nézeteivel nem foglalkozom CSAK az irodalmival.
    Tudom, hogy megosztó a tevékenysége.

    VálaszTörlés
  4. Kösz az ajánlót. mindenképp elolvasom. Egyetértek azzal, hogy kit érdekel, mit írnak róla. Vagy igaz, vagy nem. A funtineli boszorkányt olvastam, az is remekmű, más nem számít.

    VálaszTörlés
  5. A tizenhárom almafa c. könyvét sokaknak kellene olvasni;- mi történt igazán, talán megvilágosodna ,hogy mi lett volna a történelem során amennyiben Ő lett volna az érintett!

    VálaszTörlés