2017. március 10., péntek

Pokoli lecke



Lorenzo Carcaterra: Pokoli lecke  

                                                 



A Pokoli lecke egy nagyon erős könyv, letaglóz, sokkol, olyan mint egy váratlan gyomros. Telibe talál. 








Az író, Lorenzo Carcaterra szemével láthatjuk az eseményeket, ő a mesélőnk. Elkalauzol a hatvanas évek elejére a Manhattan szívében működő olasz bevándorlók lakta negyedbe: ez a Pokol Konyhája. Kiderül az is, miért, feltűnnek a jellegzetes, remek mellék figurák: a negyed királya, Benny, igazi keresztapa-alak, mindenről tud, mindenkire figyel, ha kell segít. Ő későbbiekben jelentős szerepet kap, erős a jelenléte. A másik karizmatikus alak ebből a közegből a negyed papja, Bobby atya. Őt
a filmben Robert de Niro alakítja zseniálisan. Az uzsorások, nepperek, boltosok és utcalányok igazán színes tablót adnak melléjük. Egy olyan környék ez, ahol általánosak a leszámolások, a családon belüli erőszak mindennapos, az utcai összecsapások mellett nem fenékig tejfel az élet.


Itt élnek főhőseink, a négy tizenéves srác: John, Thommy, Michael és Lorenzo. Mindennapi életükről, alakjukról, egyéni gondolataikról és vágyaikról mesél az első rész. Apró csínytevések, álmodozások után, egy ártatlannak induló csínyük rosszul sül el: az elszabadult hot-dog kocsi elüt egy ártatlan járókelőt. Igen súlyos sérüléseit ugyan túléli, de a srácokra "jutalmul" a Wilkers javítóintézet vár.

Az itt töltött idő a regény és a film fő gerince.
Ez a másfél év alapjaiban változtatja meg a négy fiú életét. Napi szinten élik meg a poklok poklát. Kiszolgáltatva négy őr aljas és brutális játékainak, akik folyamatosan megalázzák, megkínozzák, sőt megbecstelenítik őket. Ők szerencsések, hiszen túlélik, de a lelkük... Alapos képet kap az olvasó benti körülményekről, a gyerekek kiszolgáltatottságáról. Nem csak ők négyen, de senkit nincs itt biztonságban.  

                                                                           

Fordulatos, izgalmas, lebilincselő a történet. Mondhatom, pokolian jó. Az életrajzi elemek felvonultató regény eseményei nem egy rózsaszín lányregény, kőkemény dráma.
A négy fiatal kölyök története a barátság és az összetartás remek példája is. Ugyanakkor mindenféle bántalmazással és szexuális erőszakkal, teli történet. Nemcsak a testi erőszak miatt, de amit a lelkükkel elkövettek az a gyerekkoruk brutális végét is jelentette. Lehetetlen a későbbiekben "normális" felnőtt életet élni, ilyen iszonyatos emlékek után. Hiába igyekszik Shakes és Michael, nem megy nekik sem ekkora lelki teherrel csak vágy marad a normális életet. Brad Pitt alakítja Michaelt, aki kerületi ügyész lett, míg társa újságíró.

A másik két srác, John és Thommy sorsa pedig borítékolhatóan vitte őket a rossz útra. Ám ott motoszkál a kérdés: mi lett volna, HA nem kerülnek ebbe a helyzetbe, nem élik meg ezeket a traumákat? A négy ártatlan, megszeppent fiúból sérült lelkű felnőtt válik. Iszonyatosan kemény büntetést kaptak, ami egy életre szólt. Ekkora traumával, mint a másfél évig tartó, folyamatos erőszak és megalázás, súlyos lenyomatot tud hagyni a naiv és ártatlan gyermekek lelkében.

                                                                                     
A harmadik része a történetnek a szabadulásuk után, tizenegy évvel később, már komoly férfiként mutatja őket. Még mindig nem tudnak szabadulni a történtektől, életük mély lelki sebeitől.

Egy váratlan találkozás Sean Nokes-sal az egykori kínzójukkal a lezárás. A filmen Kevin Bacon hozza ezt a figurát, feledhetetlenül jól! John és Thommy szarrá lövi egykori kínzójukat. Ezt, és az igazság keresését, a tárgyalást meséli el a harmadik rész. Bámulatos a negyed összefogása
a fiúkért. Az alkoholista, ám nagyszerű ügyvéd szerepében Dustin Hoffman parádézik. Barry Levinson rendező hűen követi a regény eseményeit, zseniálisan adja vissza drámát.

Jó befejezést ad, a szereplők későbbi életét összefoglaló pár mondat a regény végén. Kivel mi történt, hol és hogyan ért véget sorsuk. Nem csak a világ változott meg, de a szereplők élete is alaposan.


Megrázó, néhol durván valós, a következmények súlyát is nagyon jól ábrázolja. Átélhető történet. Erőteljes, drámai, ami letaglózza az embert. A belőle készült film (1996) is remek, de a regény mindent visz. Ajánlom mindenkinek!













GABO, Budapest, 2005

384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637318665 · Fordította: Szőnyi Péter




2 megjegyzés:

  1. Nos én még idén jutottam el a könyvig PDF jelleggel mert épp nem volt sima rendes példányom, hát igaz ami igaz nem egy lányregény amit minden könnyű olvasmányt kedvelőnek a kezébe adnék, erős és durva iromány letaglózó történettel egy eléggé fura és egy eléggé ellentmondásos környékről a Pokol Konyhájáról, ami bár úszik a bűnben de mégis a maga módján élhető része volt a városnak a maga sajátosságaival együtt. És arról hogy egy javító intézetbe miféle dolgok történnek ha valakik akik hatalommal rendelkeznek, nincsenek bizonyos szintű felügyelet alatt tartva és ellenőrizve és persze ott van még a könyv 3. szakasza, amiből megtudjuk mennyire égnek bele az ott tapasztalt borzalmak az áldozatok emlékeibe és mikor épp a véletlen miatt eljön a bosszú ideje akkor lecsapnak, nem nézve azt ki mit lát ebből a dologból vagy mit nem lát éppen csak mennek és lesújtanak de kegyetlenül a kínzójukra. Szóval sokféle könyvet olvastam már de ez még engem is megtudott rémíteni eléggé, és a film meg az is erős de sok ponton kihagy dolgokat át ír és néhol kicsit finomkodik a részletekkel, persze nyilván amiatt hogy eljusson a mozivászonig mert a téma már önmagában nem könnyű eset nem még hogy eljusson filmig a dolog. Szóval mindent egybevetve nem épp olyan témájú írás ez amit ajánlani tudnék célzottan bárkinek, de mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele de azért hozzá kell tenni hogy meg is kapjuk a tényeket meg nem is, mert maga a szerző is leismeri hogy a könyv is több esetben át van írva hogy a történet való hősei vagy épp gonosztevői ne legyenek kereken beazonosíthatóak, de mégis az átírásokon túl a szerző megpróbálta visszaadni azt a sok mindent átélt és megtapasztalt sok év alatt.

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon tetszett, sajnos szemelye s elmenyeim vannak 1957 1969 1974 es a valosagban megtotent eset ihlette a filmetakik nem eltek meg sosem fogjak megertenisem a filmbeli szereplok sem az en fajdalmamat.

    VálaszTörlés