2013. november 14., csütörtök

A veterán / Aquincum farkasa

Marcellus Mihály: A veterán / Aquincum farkasa
 
                                       


















Az olvasók előtt nem ismeretlen Marcellus Mihály neve. 2001-től kezdődően novellái és regényei is megjelentek.. Igaz, akkor még Michael Mansfield álnéven. Most, ezt a történelmi sorozat részeként újból kiadásra került  A veterán és Aquincum farkasa regényeit már ezen a  nevén jegyzi.

A Pannonia Romanum első kötete A veterán.

Traianus Caesar uralma idején időszámításunk utáni 108-ban járunk. A Birodalom fontos védelmi része Katonaváros.  Mellette egyre kiemeltebb szerepet kap Polgárváros is. Caius Lupius Mustella parancsnok és unokabátyja, Marcus Lupius Melior tribunus között családi viszály üti fel a fejét. Melior szerint a jog mindenek előtt, míg  a parancsnok, Mustella a hadi erőben bízik. A helyi őslakosok elleni vérengző vadászat ad okot a nézetkülönbségek tisztázására. Melior és társasága nem hajlandó a brutális "játékban" részt venni. Azonban Mustella és társai kegyetlenül lemészárolnak egy védtelen öreg embert és annak fiát a gyermekei szeme láttára... Asszonyaikat sem kímélik.

 Beköszönt időszámításunk szerinti 124 tavasza, azaz eltelt 16 év. Elkezdődik egy szörnyű gyilkosságsorozat, aminek  veterán katonák esnek áldozatul. A gyilkosságokat eleinte senki nem érti.
 Ettől kezdve már egy színes, izgalmas római kori krimit olvashatunk. A szálak természetesen összeérnek! Az áldozatok az egykori vadászat résztvevői, ezt az olvasó tudja.

 Az író sejtelmes történetvezetése végig izgalomban tartja az olvasót. A csavaros történet nem mindig egyértelmű, vannak váratlan titkok, meglepő fordulatok. Kapunk egy korrajzot a Római Birodalomról, annak minden szépségével és hibáival. Mindeközben a városba várják a császárt is,
aki ellen titkos merénylet készül.... nos, hogy mit  és hogyan nyomoz ki Mustella, az maradjon titok, olvassátok el, mert érdekes és színes események tanúi lehetünk. A római "harc a hatalomért", erkölcstelen éjszakák, tivornyák világa, a fürdő kultúra és a szokások is bemutatásra kerülnek a regényben. Az egész történet Gordianus mester nyomozásait idézte meg bennem. Kalandos, izgalmakkal teli, fordulatos ókori krimi Róma dicsőséges idejéből. Korhű hangulata működik, a történet nagyszerű kikapcsolódást ad. A sok korabeli név néha nehezíti vagy lassítja az olvasás tempóját, figyelmet követelnek a párbeszédek.

4,5/5.

 AQUINCUM FARKASA:

Történelmi regényeknél nagyon fontos, hogy igényes, pontos korrajzot adjon. Ilyen tartalmú könyvekből kevés van, amely kikapcsol és remekül szórakoztat. Ha mindezt a magyar történelemhez tudom kötni, az külön öröm számomra.

Röviden értékelve: Leesett az állam! A történelmi háttérbe egy misztikus kalandregény elevenedik meg. Valóban izgalmas a történet, végig lekötötte a figyelmem, érdeklődve vártam a végkifejletet.
A meglepetés ott sem maradt el, mit tagadjam, én a boldog vég, a szerelmesek egymásra találására számítottam... Ám az író, még ott is csavart egyet a történeten. Nagyon jól tette, nem lett szokvány, előre borítékolható a befejezés. Tökéletes kalandok, jó szórakoztató mese ez a történet. Egyik fő erénye, hogy idehaza játszódik.

A címből sejthető, mikor is játszódik a mese. A Római Birodalom tönkreteszi a helyiek békés életét. Nem a legkíméletesebb eszközökkel, ártatlan családok, gyerekek esnek áldozatul az oktalan vérengzésnek. A Hatalom igazságtalanságai döbbenetesek. A vezetők szabad kezet kapnak a csalásra, vesztegetésre. A három „ bajtárs” a saját szórakoztatására falvak előre megrendezett felgyújtásával szórakozik. Eraviscus embervadászatot folytatnak, csak úgy, unaloműzésből. Egy tizenkét éves fiú
a főszereplőnk, akinek névtelensége még inkább hangsúlyozza a leigázottak sorsát. A Fiú sorsa megpecsételődött.

A két történet hasonlósága picit zavart. Az alaphelyzet szinte ugyanaz, ám a fordulatok és a vég miatt mégis mást olvashattam. Nagyon meglepő volt, hogy a történéseket a leigázott eraviscusok oldaláról láttatja. A szerelem, ami erőt ad a fiúnak, Santia személye színesíti a mesét. „Egyetlen időmérő eszköze a vágy volt, mely jelezte az egymás nélkül töltött órák gyors múlását. A szív sietős dobbanásai mutatták a mohó perceket, és figyelmeztették arra, hogy nem várhatnak tovább: találkozniuk kell Santiával.”
Megkapóan szép lírai részek vannak a történetben, ami nem fordul át rózsaszínbe, még a végén sem!
A misztikus rész jól adagolt, hihető, együtt izgulunk a főhőssel a sikeres bosszúért. Minden gonosz úr elnyeri „jutalmát”. A sok ármánykodás, gonoszság nem marad bosszú nélkül.
 Remek, szórakoztató olvasmány mind a két történet!


 5/5.


 A Gold Book Kiadó igényes, illő és a szemnek is tetszetős borítója kiemelkedő!
 Az író új könyve és a sorozat újabb része ÉSZAKI VIHAR címmel már kapható, keressétek a könyvesboltokban!

     





Gold Book, Debrecen, 2013
448 oldal · ISBN: 9789634262589

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése