2018. november 24., szombat

Svédcsavar

Jonas Bonnier: Svédcsavar 



                                                                                 






"Még hat nap volt hátra a svéd bűnüldözés történetének legnagyobb rablásáig."







Az Animus Kiadó egyik jellemzője, hogy könyveinek igényes és ízléses borítói messziről felismerhetőek. A Svédcsavar is ilyen, amit a nagyon frappáns cím is igazol. Hogy mennyire, az a történet legvégén derül ki igazán! Garantáltan meglepetést fog okozni.



Jonas Bonnier krimije a valóságon alapuló, igaz események sorozata. 2009 őszén Svédország történetének leglátványosabb rablását követték el, ezt ismerhetjük meg. Bonnier regényének erőssége, hogy a valóságos események hátterét, a négy fő karakter életét és az előkészületeket azaz
a részleteket mutatja be. Az ötlettől a megvalósításig lehetne az alcím. Hogyan épül fel, valósul meg ez az elképesztő rablás? Ez is tartalmaz izgalmakat, fordulatokat, adódnak váratlan helyzetek. Az ötlet pedig több, mint merész vagy meglepő. A három egyébként már kisebb bűntettek miatt rovott múltú barát, elég merészet gondol. Svédország egyik legnagyobb értéktára, a szuperbiztonságos G4S a célpont. A tét nagy, ám a várhatóan nagy zsákmány egy életre megoldaná minden problémájukat.



Tetszett mind a négy fő karakter, a könyv tele van a személyes sorsok drámájával és izgalommal.
A kezdetektől követhetjük a bűnözők szemszögéből, valamint a rendőrség felől is megismerhetjük
a hátteret. Különösen Számi alakja, története emelkedik ki. Eddigi apró bűnökkel terhelt élete a megállapodás révjébe érkezett. Megszületett második gyermeke, szakácsnak tanul, próbál biztonságos hátteret nyújtani családjának. Mint annyi sok fiatal, feleségével Karin-nal nyugodt életre vágynak. Ehhez azonban pénz kell. Sok pénz.


A még gyerekként libanonból menekült, Stockholm külvárosában szegényen és bűnözők közt felnőtt Michael Maalúf is igyekszik sorsán változtatni, ám a múltja utána nyúl. Izgalmas és meglepő a család szerepe sorsának alakulásában. Harmadik főszereplőnk Niklas Nordgen, aki született svéd, és Maalúf "börtönismerőse". Barátságuk onnan datálható. A három fickóhoz kell egy menedzser is. Ő Zoran a Svédországban élő, minden hájjal megkent montenegrói üzletember. Ambiciózus, jó kapcsolati tőkével rendelkezik, az alvilágban mindenki ismeri, és egyetlen vágya a meggazdagodás. A pénz élete szerelme, meg is tesz érte mindent. Persze ez nem feltétlen a törvényes út.


A négy férfi mellé kell egy bájos, kissé butácska nő, Alexandra, aki Maalúf barátnője. Mondhatni ő lesz a segítő, értelmi szerző, hiszen az értéktárban dolgozik. Feltűnik és meglepően fontos szerephez jut egy elég visszavonultan, nyolc labrador társaságában egy erdőben élő, magányos és titokzatos öregember is.

Minden résztvevőnek különleges szerepe van. Olyan egyedülálló képességekkel rendelkeznek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezt a nagyívű és merész rablást sikerre vigyék. Ehhez egy pilótára is szükség van, aki a helikoptert vezeti. Zoran megoldja ezt is. Hiába a sok riasztó, a páncélozott ajtó, ha a támadás fentről, a tető felől érkezik...  A könyv végére, az akcióra nagyon felpörögnek az események, hiszen a rendőrség kap egy fülest.



A könyv első fele ugyan lassúbb, hiszen főként a karakterek bemutatására és a mindennapi életük leírására összpontosít, de Bonnier később bőven kárpótol. Nekem tetszett a háttér bemutatása is, a szereplők élethelyzetének felvázolása. Már-már szimpatikussá teszi hőseit, indokolva, mi is vitte őket a bűn útjára, mi az egyes személyek motivációja. Inkább talán dokumentum, tényregény ez, ami akciódús krimibe hajló eseményeket mutat be. Határozottan jól megírt, látványos képekkel ábrázolt, valós történetet ismerhetünk meg Borniertől. Külön erénye a történetnek, hogy nincs véres leszámolás, nincsenek áldozatok. A rablás ugyan sikerül, de még mindig van egy meglepő csavar a végén, amitől garantáltan leesik az olvasó álla. Kalandra fel, olvasd el, ismerd meg ezt a történetet!

A könyv filmes jogait már megvásárolta a Netflix, hamarosan látható is lesz ez a valóban izgalmas és látványos, eredeti ötleten alapuló rablás.




Jonas Bonnier (1963)

Regényíró, forgatókönyvíró és újságíró. Az uppsalai egyetemen végzett, irodalom-színháztudományt és pedagógiát tanult. Első regénye 1988-ban jelent meg, amit további hat követett.

2008-tól 2014-ig a Bonnier-csoport vezérigazgatója és elnöke volt. Jonas Bonnier a feleségével és két gyermekével jelenleg Miamiban él.



Animus, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245804 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése