2018. november 25., vasárnap

Sertésfej al dente

Rita Falk: Sertésfej al dente 





                                                                         












A Télikrumpligombóc és a Gőzgombóc blues történetek után Franz Eberhofer visszatért! A bajor krimisorozat immár harmadik része került a hazai olvasókhoz, ezúttal már a Magistra Könyvkiadónak köszönhetően. Nagy öröm, hogy felkarolta és nem hagyta veszni ezt a szórakoztató sorozatot a kiadó. Szerencsére még az eddigieket fordító Balla Judit is maradt.




Tagadhatatlanul más ez mint a szokásos krimik. Nem kell vérgőzös, hideglelős krimire gondolni, mégis a humoros fordulatai kiszámíthatatlanok, merre kanyarog majd a történet fonala. Röviden talán azt mondanám: állati vicces a történet!




A harmadik krimi-komédia nem okoz csalódást, aki egyet is olvasott az előzőekből, tudja mire is számíthat, nem fog csalódni! Sőt, nekem most ez a kedvencem a sorozatból. Talán nem véletlen, hogy a Németországban is nagyon sikeres könyvsorozat alapján film is készült a regényből 2016-ban.

A hangsúly most sem a nyomozáson, a bűntény felderítésén van, az csupán egy keret a történéseknek. Persze a krimi elemei jelen vannak, eldördül néhány lövés, akad gyanús baleset, van per, bírósági tárgyalás és nyomozás is. Örültebbnél őrültebb figurák népesítik be a sztorit ezúttal is, akik nagyon szerethetőek, lendületet, színt visznek az eseményekbe. Nekem több esetben jutott eszembe Louis de Funès Csendőr-sorozata. Valami hasonló, csak mai keretek közt ez a bajor krimisorozat.

A csetlő-botló Eberhofer felügyelő és a falut benépesítő fura figurák a szórakoztatást magas fokon garantálják. A regény nem kicsit más, mint a megszokott krimik, de ez adja eredetiségét. Valódi felüdülés, kikapcsolódás a helyzetkomikumokkal megspékelt történet folyama. Rita Falk stílusa egyedülálló és gördülékenyen viszi magával az olvasót.

A történet nem mindennapi, bár Eberhofer egyenruháját már egy ezüst csillag díszíti, ami komoly eredmény, és igen jól mutat a borsózöld egyenruháján, ám a polgármester és az élet újabb megoldásra váró feladat elé állítja.

A történet középpontjában egy pszichopata-pszichológus áll, akit gyilkosságért ítélnek el. A börtönből hamarosan igen furmányos módon megszökik és az őt elítélő bíró élete ezzel veszélye kerül. Hová is menne, ahol biztonságra lelne, ha nem a rendőrfelügyelő házába? Ez annak a figyelemre méltó incidensnek lesz az eredménye, hogy a szökevény pszichológus egy levágott véres disznófejet tesz a bíró ágyába... Nos, ez több, mint sokkoló helyzet, ezt a Keresztapa óta tudjuk: nem jelent jót ez az üzenet.


A bíró beköltözésével Franz élete is fenekestül felfordul. Ugyanis Moratschek bíró és Papa zeneileg nagyon egymásra találnak. A két örökifjú, lázadó hippikorszakukat felelevenítve élvezik Nagyi finomságait, a rendőri védelmet és a zenét. Ehhez némi füves cigi is hozzájárul a vörösbor mellett. Nagyi is hozza a formáját, akciós frizurájával nem kis megdöbbenést kelt, ám a sütijeivel a fél várost is kórházba küldi. Persze véletlenül... ráadásul mindez a böjti időszakkal súlyosbítva okoz nehézséget Franznak. Az evés és az ivás egyébként is egyik fő jellemzője a történetnek. Sőt, némi malackodás is akad. A kötet végén most is megtaláljuk nagyi legjobb receptjeinek válogatását.


A városka lakóinak is jut szerep bőven. Egyik kedvenc karakterem a hentes volt, de betelepülő török család is feltűnik a történésekben. Az undok tesó és családja is szerepet kap, néhány galiba hozzájuk köthető. Őrületes helyzetek, agyament poénok közt elköltött családi ebéd és kirándulás mellett folyik a nyomozás. Ebben a felügyelő régi barátja, a magánnyomozóvá lett Rudi is képbe kerül. A fergeteges kalandokban szerelemféltés, házasságtörés és rengeteg humoros epizód után jutunk el a megoldáshoz. Franz és Rudi egy pizzás fiú segítségével tesz pontot a történetre.



Tetszett a zenei betétekkel, nyelvi humorral megírt és a kisemberek világát remekül ábrázoló szereplőkkel benépesített történet. Szórakoztató, könnyed kikapcsolódás volt. Rita Falk ismét hozta a szokott minőséget. Nagy öröm a sorozat kedvelőinek, hogy a folytatás a Grízgaluska-affér várhatóan 2019-ben érkezik.

Szerezd be kedvezménnyel a kiadótól! IDE katt!

Képek a filmből!



Rita Falk: német író, 1964. március 30-án Oberammergau-ban született.

Nyolc éves koráig a szülővárosában élt, majd szüleivel előbb München-be költöztek, onnan pedig Landshut-ba, ahol humanista gimnáziumba járt. Jelenleg ismét Münchenben él második férjével, aki rendőr. Három felnőtt gyermeke van.





Magistra, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158079136 · Fordította: Balla Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése