2018. november 10., szombat

Ripityom

Vajda Pierre: Ripityom 
Jávor Pál, aki kétszer halt meg









"A film izgató kaland, a színház meg örök szerelem."









Jávor Pál életét alig ismertem, munkásságát is csupán nagy vonalakban. Nagymamám rajongott érte, filmjeiből a legismertebbeket láttam. Tudtam, hogy itt született hozzám közel a szomszédban, Aradon, hogy Amerikába is kijutott, ahol nem lett igazán sikeres, majd betegen hazatért meghalni.




Számomra csupán egy régi nagy legendás név volt, aki korának férfisztárja, bálványa volt. Így aztán igen nagy kíváncsisággal vettem kézbe Vajda Pierre róla írt könyvét. Kétségtelen, hogy nem a szokvány színészéletrajzot kaptam. Alapos, mozgalmas és színes kordokumentum, valódi háttéranyag a Ripityom kötet. Izgalmas és tanulságos volt megismerni a színház és a film világát, azok szereplőit, egymáshoz való viszonyát. Mindezt a történelem viharainak kereszttüzében.

Jávor Pál, talán mert "szerelemgyerekként" jött a világra igazi szép ember, jelenség volt, valódi bálvány. Nyugodtan kijelenthetjük, nem csupán a nőké, hiszen a férfiak igyekeztek mozdulatait, mosolyát vagy stílusát utánozni. Erre a jellegzetes "Jávor-bajusz" is jó példa.

Mégsem ezekről szól elsődlegesen a kötet. A színész álarca mögötti embert, a valóságot hozza közel, mutatja be az olvasónak. Hatalmas kutatómunka lehet a kötet mögött, érezhetően kidolgozott és jól felépített a regény. Megismerjük anyjával való kapcsolatát, mulatozásait, az amerikai sikertelenség okait, sőt azt is, miért is menekült el Amerikába. A beteg, lelkileg összetört férfi érzéseit, gondolatai alapján pontos és szemléletes képet kapunk az akkori hazai társadalomról, ami elég szomorúan hajaz a mai valóságra több ponton.



Bár 80 filmben játszott, kiváló színpadi alakításait jegyezték fel a krónikák, elsődlegesen a történelmi eseményeket, és különféle ideológiai nézőpontok ütközéséből adódó meghurcolások, börtön és letiltások háttere került a középpontba. Adott egy adag nagyon gazdag, sok információt tartalmazó regény, ami valóban a kulisszák mögé engedi belesni az olvasót. A szerző jól felkészült, gondosan megírt kötetet ad az olvasónak. Mit gondolt, érzett Jávor, hogyan élte meg a meghurcoltatásokat, saját vagy kollégái eltiltását, a kirekesztést a Nemzeti Színházból? Aminek egyik fő oka, az volt, hogy egy elvált, két gyermekes nőt választott élete társául. Ráadásul, Landesman Olga származását tekintve zsidó volt. A hatalom ezt nem tudta megbocsájtani. Ugyanakkor Olga remek társa, segítő támasza volt végig Jávornak. Méltó lelki társat találtak egymásban.






A kötet számos akkori díváról is elárul a figyelmes olvasónak apró titkokat, képet kapunk a korabeli filmártásról is. Karády Katalin mellett, akivel hét közös filmet forgattak, olvashatunk Muráti Liliről, Tolnay Kláriról, Szörényi Éváról és Szeleczky Zitáról vagy a csodálatos Ágay Irénről. Együtt játszott a "három Gyulával" (Gózon, Kabos, Csortos), Latabár Kálmán és Páger Antal partnereként is láthattuk. Major Tamás nem meglepő módon többször is feltűnik, elég negatív megközelítésben, ami sajnálatosan igazolta emberi gyarlóságát a kiváló színész tudása mellett. Olvashatunk korabeli filmkritikákról, vagy éppen a Ripityom szó keletkezéséről, magáról a dalról, ami kifejezetten Jávor kérésére született és lett az egyik védjegye.

                                                                                                                   

"Ebben nagyon jó volt, minden bánatát, elfojtott indulatát, csalódását ebbe az értelmetlen indulatszóba préselte: ripityom. Verje meg az isten azt a világot, amelyben neki azt mondhatják, hogy váljon el zsidó származású feleségétől, ha a nemzet színházában akar maradni."






Legizgalmasabb a börtönévek és az Amerikai kitérő, majd a reményteljes hazaérkezés mámora. Amit a korán jött súlyos betegsége gyorsan lezárt. A nagy sármőr, mulatozásairól ismert kiváló színész megadta a módját, volt bátorsága belenevetni a halál szemébe. Legenda volt már életében. Amit a politika és a betegsége sajnálatosan elég rövidre hagyott, a kettő között van összefüggés, ez nem is kérdéses. Alig 57 év jutott neki. Sírja a Farkasréti temetőben található, tízezrek kísérték utolsó útjára.
Sajnálatos, hogy életében nem becsüljük meg eléggé kiválóságainkat. Ellehetetlenítjük, elüldözzük, meghurcoljuk. Haláluk után pedig istenítjük. Sajnos úgy látom ez semmit nem változott a jelenben sem. Igazi sírva-vigadós, jellemzően magyaros a történet.


Minden filmrajongónak és történelmet szertőnek színes érdekességekkel szolgáló, elgondolkodtató kötet a Ripityom. 

Csak ajánlani tudom, érdemes megismerni!


A könyv megrendelhető ITT!



A könyv mellé érdemes a filmjeit is megkeresni, újra megnézni. Élmény lesz!











Vajda Pierre eredeti foglalkozására nézve filmrendező, az utóbbi években televíziós gasztronómiai szakértőként lett ismert, szenvedélye minden, aminek köze van az evéshez, főzéshez. Aztán egy megvilágosodott pillanatban Jávor Pál oly sok változatban ismert arca, gesztusai jelentek meg Pierre képzeletében, egyre sürgetőbben arra kényszerítve őt, hogy nézze újra a filmjeit, kutasson, ismerkedjen a Jávor-jelenséggel, a korral. Ez érlelte Pierre-ben, hogy ha enni, írni és filmezni is akar egyszerre, akkor írjon regényt, a közel nyolcvan Jávor-film után, egy összefoglaló nyolcvanegyediket, egy igazi Jávor-filmet. Ez a Ripityom.


                                                                                                 





Athenaeum, Budapest, 2018
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938301

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése