2018. november 1., csütörtök

A kuflikról

Dániel András: Kuflimesék 





                                                                                     







A kuflik már a frissen megjelent tizedik kötetüknél tartanak, és a sikerüket bizonyítva rajzfilm is készült 2016-ban a meséikből. Ízelítőnek íme három remek kuflimese! Kik azok a kuflik? Zödön, Hilda, Pofánka és Valér, Titusz és Fityirc mellett Bélabá alkotja a kuflicsaládot. A szerző elárulta a egy interjúban, hogy a kukac és a kifli szavak keverékéből lettek a kuflik. Lehetnek soványak és gömbölyűek, van kicsi és nagy, jönnek-mennek ők heten az elhagyott réten és ezekből a kalandokból kerekednek ki a mesék. Dániel András mindjárt az első oldalon bemutatja és elmagyarázza olvasóinak kik is a kuflik.


A kuflik történeteivel főleg az óvodás korosztályt vette célba a szerző. Három olvasás után bátran kijelenthetem, hogy a kuflik legalább annyira szólnak a szülőknek, mint a gyermekeknek! Az igazi humor, az eredetiség talán legfőbb erénye ezeknek a meséknek. A kuflivilág megalkotója, a kortárs festőből lett gyerekkönyvíró és illusztrátor Dániel András világában a maga teremtette figurákkal, elvarázsolt, meghökkentett és megnevettetett még engem is. Teszteltem a meséket a célközönségen, és működtek. Ebben egy majdnem hét, és egy öt éves gyerkőc volt a segítségemre. Elvarázsolt ez a mesevilág, kuflikat mindenkinek! Kedvencünk Hilda és Pofánka, Fityirc, no meg a kissé morc Zödön.



A kuflik és a szélposta (10.)





Azt nem árt tudni, a mesék kitalálója és megrajzolója Dániel András. Ötletes, eredeti világot rajzolt, teremtett meg ezzel. 

Minden mesekönyvben két történetet olvashatunk. Legfrissebb mese  A kuflik és a szélposta címet kapta, ami egy tökéletes őszi történet. Az elhagyott réten éldegélő kuflik egy borongós reggelen arra ébrednek: itt az ősz, lehullottak a levelek! Nosza, mit lehet tenni, varrjuk vissza őket! Igazán szellemes az ötlet. Pofánka és társai nagy munkába fognak, dacolva, kissé szembe is mennek az őszi széllel. Sajnos a nyarat visszavarázsolni nem lehet, hiába van kéznél a zsebvarrókészlet. Ez némi tanulság is lehet az ifjú olvasóknak, sokféle szél létezik, azok bizony fújnak mindenfelől. Széllel szemben nem érdemes levelet írni sem. A kuflik élete szerencsére az orrbogyótea segítségével könnyebb lesz, ami ilyen erősen hideg, szeles napon igen finom tud lenni. A kuflik békésen várhatják a tavaszt és az újabb, friss leveleket.

Ebben a kötetben a másik mese Bélabá távcsöve címmel olvasható. A probléma itt abból adódik, hogy annak a bizonyos távcsőnek kiesett az üvege... feltűnik még egy különleges szerkentyű is a mesében. Az "egyszerre-néző" olyat tud, ami néha bizony a hétköznapi életünkben is hasznos lehetne. Nem árulom el a fordulatokat, vidám, mozgalmas és mulatságos dolgok kerekednek ki, amíg Bélabá távcsöve ismét megjavul.


                                   

Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104001 · Illusztrálta: Dániel András








Tengerre, kuflik! (9.)




                                                               





A kuflik barátságos, szerethető, fura kis lények, akiknek szívmelengető izgalmas kalandokba van részük. Ezt a kilencedik mese is igazolja, hiszen elhagyva a magányos rét kupacait, tengerre szállnak! Humora eredeti, ötletes, valóban akad kaland bőséggel. A megrendezett hajócsata mozgalmas és színes képekben elevenednek meg a szöveggel. Az pedig hogy nekik mindig van egy zseb-kalózfelszerelésük Fityirc félelmeit is legyőzi. Bájos és lenyűgözően vicces kalandok veszik kezdetüket. Fontos lehet a borítón feltüntetett javaslat: a könyv olvasása közben búvárruha viselése javasolt! Tesztközönségem hangos hahotával jutalmazta a vicces fordulatokat, repetát kérve a meséből.

Egy mese nem mese, itt is van egy második: Zsebseprű a szötymag ellen címmel olvashatjuk. Hilda egy álmos őszi délutánon takarításba kezd. A kuflikupacok környékét kell kissé rendbe szedni, ami természetesen nem vár bonyodalmakhoz vezet... Hilda pucoválórohama Bélabá és Titusz kedvére is kihat. A takarító kuflik kalandja, ahogyan az várható igen humoros fordulattal zárul.


Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103493 · Illusztrálta: Dániel András








Kuflik a hóban (5.)













Harmadik történetnek egy régebbi, téli mesét választottam. Lendületes, eleven a történet. Szívünkhöz nőttek a kuflik, ez nem vitás. Nagy erőssége mindegyik mesének a kidolgozottsága, jellemzően a mellékszereplők is tökéletes pillanatokat adnak. A szövegbuborékok humora, a valós élet és az írói képzelet elevenen kavarog. Szellemes, szórakoztató és többrétű mesék ezek. A második történetből tanulni is lehet. Címe: Brumi óriás lesz. A gyerekek kedvelik otthon a kedves kis szőrmók háziállatkákat... akik azonban idővel megnőhetnek... Nagyra. Ebből adódik a kalamajka, hiszen jól meg kell gondolni milyen házi kedvencet szerzünk be magunknak. A zsebállathatározó segítségével remélhetőleg sikerül megtalálni a megoldást mindenkinek.

A fülszövege szerint:

Azt hihetnénk, hogy télen igazán unalmas az elhagyatott rét, a kuflik szomorúan gubbasztanak a kufliüregeikben meleg teát hörpölgetve… Nem! Titusz és Pofánka kalandra éhesen felkerekednek, hogy jóbogyót szerezzenek a rét egy eldugott zugában. Ám a behavazott réten nem egyszerű hazatalálni. Minden hókupac alatt valami más rejtőzik! Arról nem is beszélve, hogy a tavasz beköszöntével milyen furcsa látogató érkezik a kuflikupachoz. A cuki, szőrös kis állatot Pofánka rögtön a szívébe fogadja, és Bruminak kereszteli – ám Brumi nem mindig marad olyan édes apróság, mint első nap… Tarts a kuflikkal az elhagyatott réten!




                                                                                                               

Pagony, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102038 · Illusztrálta:Dániel András

1 megjegyzés: