2018. november 22., csütörtök

És most elmondom, hogyan lifteztem

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem 



                                                                     




"Talán pont ezért jó ötévesnek lenni: még minden sarkon meglepetések várják az embert."






Dániel András neve kétségtelen, hogy a kuflikkal forrt össze. Ám ezért a kötetéért Az Év Gyermekkönyve - Illusztrátori díját nyerte el 2016-ban. A történet és csodás rajzai, színes világa simán überelik a kuflikat.

A mesekönyv már a fülszöveggel levett a lábamról: a cím önmagáért beszél, így aki nem szeret liftezni vagy nem utazna együtt háromszemű varázslóval az kerülje el ezt a könyvet. Aki viszont öt éves már elmúlt, de még nincs száz, és unta a csendespihenőket az oviban nyert ügye van. Ha egy felhőtaxizásra is kapható egészen bizonyos,hogy a kalandok sora vár rá.





Liftezni csodás dolog egy ötévesnek. Főhősünk unva az óvodai csendespihenőt lelép és liftesfiú lesz a húsz emeletes Le Pattant hotelben! Nem is olyan meglepő ez a tett egy olyan ovistól, akinek zöldbab a jele... Az enyém nem tudom már mi volt, talán alma, de nem zöldbab az bizonyos. Azért csak éljenek a zöldbabok! Az azonban biztos, hogy a csendespihenőket nagyon nem szerettem....

Mit tagadjam, az eredeti ötletekben bővelkedő, friss mai mese lenyűgözött. Nem csupán a megelevenedő képi világa, de humoros, ötletes szövegei, kikacsintós poénjai valóban mindenki számára élvezetes kikapcsolódást biztosítanak. Ötévesünk kalandjai rendkívül mozgalmasak, szórakoztatóak. Lendületes mese, párbeszédei szórakoztatóak, a szemnek is kellemes képei izgalmasak és látványosak.




Bevallom, amikor az alföldi kisváros első liftesháza elkészült, még a nyolcvanas évek elején, mi gyerekek bizony több alkalommal belógtunk "liftezni". Ám ilyen vicces és meghökkentő kalandokban sosem volt részünk. Talányok és rejtélyek sora tárul fel a lapokon. A húsz emelet mindegyikét furcsa és különös figurák népesítik be. A szereplők szerethetőek, a történet mozgalmas. A liftesfiúnak állt ötéves óvodás kalandjai zseniálisak. Dániel András egyedi világa, humora és ehhez illeszkedő képei egységet alkotnak.


                                                                                                   

Szenzációs rajzok, élénk színek, részletgazdag képek jellemzik a könyvet. Mind a szövegvilága, a történet humora, poénjai egységes kerek egészet adnak a rajzokkal. Liftezni valóban nagy kaland! Ötletes mese tulajdonképpen egyszerű, mégis nagyot szól, szerintem nagyon vicces volt olvasni. Legnagyobb erénye a humora mellett, hogy az ilyen valós mesék az olvasásra szoktatásban, a könyvek szeretetében is nagy eredményeket képes elérni a célközönségénél. Ami elég széles spektrum ugyebár.




Dániel András: 
( 1966. szeptember 21.) képzőművész, író.
Eddig 19 gyerekkönyve jelent meg, ezek közül a leghíresebb a tíz kufli mese mellett Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém).






Eredeti megjelenés éve: 2017
Pagony, Budapest, 2017
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102373 · Illusztrálta: Dániel András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése