2018. november 8., csütörtök

Mississippi vér

Greg Iles: Mississippi vér



                                                                                       






"Ki fog derülni az igazság. Így vagy úgy. Egyszer s mindenkorra."







Greg Iles monumentális Penn Cage sorozatának lezárása. Gyerünk, irány Natchez! Talán a legjobban várt könyv az idei megjelenésekből.

Hihetetlen érdekes, valós és brutális történet, a faji előítéletekről és a gyűlölet világában enged bepillantást. Rendkívül olvasmányos és szórakoztató az egész trilógia. A Lángoló kereszt olyan kivételes krimi és történelem hatásos egyvelege, amit kevés szerző tud megalkotni ilyen magas szinten. Fajgyűlölettel, a Ku-Klux-Klán és a felfestett politikai háttér egészen a Kennedy-gyilkosságig nyúlik vissza. Elgondolkodtató, letehetetlenül mozgalmas és izgalmas a regény, ami a Cage és a Knox család személyessé váló háborújába torkollik. Igazi családregénynek is olvasható, ami a krimibe oltott történetből kibontakozik. Tény, hogy a kép elég nyomasztó, ugyanakkor hibátlanul éles a társadalmi háttér ábrázolása.



Az hogy milyen titkokat rejt a Csontfa végig sejtelmesen sötét árnyakat vetít előre. A Csontfa méltó folytatása az előzményeknek. Grandiózus, sok szereplőt mozgató történet, ami sok áldozattal jár.
A bűntettek, a zsarolás, és a megvesztegetések a jelen bűnei mind az 1960-as évekre nyúlik vissza. Így a több idősík miatt lendületes, mozgalmas a történet.


A Mississippi vér Greg Iles epikus meséje továbbra is a szeretetről és a becsületről, a gyűlöletről és bosszúról mesél. Azt ábrázolja, hogy a múlt bűnei hogyan kísértenek a jelenben, hatnak a szereplők sorsára.


Penn Cage Natchez polgármestere, élete összeomlott. Egyik tragédia a másikat követte sorsában. Aki olvasta tudja, a Csontfa zseniális, ám borzongatóan drámai véget ért. Penn félti az apja becsületét, életét, valamint az édesanyja és a lánya, Annie biztonsága is veszélybe kerül.



Ebben a történetben Penn mellé csatlakozik Serenity Butler, egy lelkes és ismert, fiatal fekete oknyomozó újságírónő. Ő azért érkezik Natchezbe, hogy írjon Penn apja ügyéről. A magányos és zaklatott férfi lelkének jót tesz Serenity odaadó kitartása, akiben szövetséges támaszra lel és együtt küzdenek az igazságért. Iles szeretné megmutatni a Délt, milyen volt, és ahogy változott az idők során. Lassan. Az emberi lelkekben gyökerező gyűlölet bizony eléggé mélyen van, egészségre ártalmas. Veszélyes az élet Natchezben és nem csupán a négereknek.

A történelem és az írói fantázia keverékének mesteri képességét bizonyítva Greg Iles az amerikai dél brutális történetét tárja olvasói elé. Ez olyan valós és elképesztő hátteret ad, ami önmagában megéri a vaskos könyvek elolvasását. Annak ellenére, hogy Penn egy jó író és ügyvéd, apja védelmét a legendás ügyvéd, Quentin Avery látja el. Ő egy jelentős mellékszereplő, izgalmas karakter, ahogyan a Csontfa két szimpatikus főhőse, Walt Garrity és Henry Sexton is "visszatér".





"Serenity tekintete ellágyul, és szó szerint idézi a nagybátyja szavait: — „Én aztán már mindenütt jártam Délen, nekem elhiheted. Fát
vágtam, bluest játszottam. A mississippi vér más. Olyan, akár egy folyó.
Ott van benne a deltavidék talaja, terpentin, azbeszt, gyapotméreg.
De erő is van benne. Erő, amit elfojtottak, de meg nem törtek. Ez
a mississippi vér.”
— Így van, pontosan — jelentem ki. — Elfojtottak, de meg nem törtek."



A lenyűgöző és lélegzetelállító trilógia itt a bírósági tárgyalásban csúcsosodik ki. Ez teszi ki a könyv nagyobb részét. Akik szeretik olvasni az ügyvédek párharcát, itt bőven megkapja a tárgyalótermi drámát. A szavak és a jog párharca ez a történet, amit a Ku Klux Klán szörnyűséges tettei színesítenek. Az egyéni emberi drámák, sorsok és a kiszolgáltatottság mellé a barátág és a családi összetartás adja az alapokat.

Kissé zavaró volt, én felesleges időhúzásnak éreztem, hogy Tom Cage fiatalkoráig visszanyúlik a történet. Koreát, a háborút az ápolónő meggyilkolásába már túlzásnak éreztem beleszőni. Mint ahogyan az is eléggé vitatott: megölte vagy csak segédkezett az öngyilkosságában? Tom és Viola szerelme, lehetséges gyermeke körül is sokat időztünk, erről már bőven volt szó az előzményekben. A Dupla Sasok története és az alapító halála is szájbarágósan többszörösen tért vissza. Mégis, ezek nem róhatóak fel Ilesnek, hiszen egy mesteri mesemondó, aki élvezetes formában teszi ezt. Alapos, átgondolt a történet. A végső megoldás pedig elképesztő, mondhatom váratlan. Nagyot szól. Érdemes a trilógiát egyben, sorban olvasni. Aki egy minőségi krimi-sorozatra vágyik, íme itt megkapja. Különleges élmény a sorozat.


Érdemes lenne a jelenleg a csupán antikváriumokból beszerezhető első három kötetet is újra kiadni. Igaz, ezek önálló történetek, ám izgalmas háttér és kiváló krimi mindhárom. A Csöndes játszma, Forgó angyal, Az ördög hajó a Greg Iles rajongók polcán helyet kér.

Greg Iles: (1960).

A New York Times bestsellerszerzője. 2011-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, nyolc napig kómában volt, jobb lábát térd alatt elveszítette. 2015-ben tért vissza olvasóihoz a Lángoló kereszt regényével.

Regényeit harmincöt országban adják ki.



ITT lehet a tiéd Greg Iles regénye! Katt! 








General Press, Budapest, 2018
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521839 · Fordította: Nagy Nikoletta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése