2016. augusztus 31., szerda

Visszapillantó - augusztus

Visszapillantó - augusztus
a nyár könyvei







 "Az életet nem lehet elmesélni, a tapasztalatot nem lehet könyvből megtanulni. Az életet meg kell élni."
(Tisch Ferenc)






Augusztus számokban: 15 könyv, 4815 oldal, ami 321 átlagban, könyvenként. Mennyit tesz, ha
nem tv-t nézek! A hónapot "ellopta" a General Press Kiadó, hiszen tőlük négy könyvet olvastam
és írtam is ajánlót ezekről. Ezt a nyárra is mondhatom, mert a három nyári hónap alatt 7 könyvük került a kezembe olvasásra. Szeretem
a kiadványaikat, ezt nem is kell magyaráznom. Nyárzáró hónap az augusztus, nagyon vártuk
és hopp! Már vége is a nyárnak... "hűvös szelek járnak" hamarosan...

addig még egy pohárral a nyárra, várjuk vissza!  






Nézzük részleteiben: Fény az óceán felett volt az első ajánlóm. Szerettem ezt a könyvet, nem is gondoltam hogy ennyire tetszeni fog. Ez a könyv… nem csak egyszerűen megfogja, de összetöri
az ember szívét, érzékenyebbeknek sírás garantálva, zsepit készítsenek a könyv mellé. Mégsem giccses, nem rózsaszín romantika ez, ami filmvászonra is került. Nem is akármi szereposztásban láthatjuk a mozikban hamarosan. A könyv történet a végtelen szeretetről, reményről és elkeseredettségről szól. A Janus-szikla egy sziget, messze kint az óceánon, ahová csak háromhavonta jön hajó. Két ember lakja: Tom és a felesége, Isabel. Olvassátok el, érdemes!


A Kivégzés valóban "egynapos", letehetetlen, sötét krimi. Sok a panel, de olvasmányos, izgalmas. Chris Carter jól ír, eredeti a módszere, amit az elkövető alkalmaz. Félelmetesen jó, na!


Joanna Courtney trilógiájának első része, A walesi királyné eleinte afféle romantikus, "Disney-hercegnős" történetnek indult. Nem az lett! Érdemes lesz figyelni a hölgyre, első kötete igazi csemege a történelmi regények kedvelőinek. Edyth sorsán, megpróbáltatásain keresztül elénk tárul a kevéssé ismert tizenegyedik századi Anglia, királyok és királynék, grófok és grófnék élete, amely nem kevés izgalomban és érzelemben bővelkedik. Várom a folytatásokat.


A baj nem jár egyedül című Jack Reacher-történet új köntösben került az olvasókhoz. Októberben már a második mozifilm is érkezik a Nincs visszaút-ból. A legújabb Lee Child regény éppen most jelent meg külföldön, ami hozzánk 2017 februárjában érkezik. Sokan várjuk!







„És már nem örülök, hogy megérkeztem a felnőttek országába…” idéztem értékelésnek.

Kerékgyártó István: Makk Ász az Olajfák hegyén című könyve egy plusz ajánlat most itt, egy kicsit bővebben, erről nem született hosszabb ajánlóm. A Kalligram kiadványa egy kisváros peremén élő nagycsalád életének tragikomikus fordulatain és egy kiskamasz nézőpontján keresztül mutatja be a korai Kádár-korszak emberi választásait, azokat a kisebb és nagyobb csalásokat, megalkuvásokat és józan megfontolásokat, amelyekből a korszak nagy és máig ható hazugsága összeállt. Kerékgyártó könnyed cselekményvezetéssel, vesébe látó emberismerettel párosuló iróniája ismeretlen, új tónus a mai magyar prózában, párhuzamait a közelmúlt és a jelen cseh irodalmában, Hrabal, Páral és Viewegh regényeiben találhatjuk meg. Páratlan és szenzációs a fiú szemével láttatott és humorral vegyített családregény, élmény volt olvasni. A gyerekkor, kamaszodás regénye a dimbes-dombos Somogyból. Nyoma sincs benne a háyjánosi, vagy pláne a borbélyszilárdinyomasztásnak – igazi jóérzésregény - írta egyik molytársam remek értékelésében.
                                                                                                             



Szépirodalom kategóriában Závada Pál Egy piaci nap története és Harper Lee: Menj, állíts őrt! regénye volt az augusztusi ajánlómban. Véleményem szerint mindkettő jó történet, fontosak, érdemes olvasni őket. Bővebben a címekre kattintva olvashatsz a regényekről!
Klasszikus rovatban egy spanyol szerző regénye került: Carlos Ruiz Zafón:
A szél árnyéka olyan, mint Harper Lee történetei. Olvasnia kellene mindenkinek.



Az Animus Kiadó két skandináv krimije a nyár utolsó hónapjában: A néma lány esetében a szerzőpáros remekül hozta a formáját, ezúttal is egy kiváló, fordulatos krimit kap az olvasó. Sebastian Bergman karakterét sikerült még jobban megismertetni, érzelmei és a munkája került előtérbe. Izgalmas volt a nyomozás, de a legjobban a váratlan befejezéseiket szeretem. Hol a folytatás?? Kérem, máris! A sorozat és a nyár egyik legjobb darabja lett, az biztos.




A skandináv krimi műfajában az egyik legsikeresebb (és legszebb) svéd írónő. Könyveiben a helyszín mindig szülővárosa, a nyugati parti, Tanum megyei kisváros, Fjällbacka, és az azt körülvevő többi város (pl. Uddevalla, Tanumshede). Ki más is lehetne, mint Camilla Läckberg! Nem mellékesen 08. 30-án ünnepelte születésnapját. Camilla 1974-es évjárat, három gyermekével és férjével él boldogan.

A Fjällbacka-saga 8. részében szerintem kicsit sokat markolt.... a sok ismétlődő elem (hozta a formáját, de ezek már unalmasak, ismerősek) mellett a valóságtól is elrugaszkodott az Ártatlanok története - egészen hiteltelenül hihetetlenné vált. Nem, ezt nem eteted meg velem, kedves Camilla! Nagyon vártam, szeretem a sorozatot, de ez minden brutalitása ellenére lapos és unalmas, közepes lett szerintem. Persze egy olvasást bőven megér, ettől sokkal rosszabb krimik is kerültek már a kezembe. A sorozat legjobbjai számomra: Eltitkolt életek, A hableány és A toronyőr.




A GABO Kiadó is egy nagyon várt folytatással jelentkezett: A Gonosz pálya pokolian okos bűnügyi regény, teli váratlan fordulatokkal, de egyben egy férfiről
és egy nőről is szól, akik személyes és szakmai életükben is válaszúthoz érkeznek. Letehetetlen olvasmány Cormoran Strike és Robin harmadik története. Kegyetlen, de jó. A legjobb része a sorozatnak – nekem. Roberth-Rowling remekelt!



                                                                                                           

"Egy ​zsidó, egy néger meg egy angol ül a gondolában…
A tizenharmadik század végén járunk, és Velence pont olyan, mint ma: olasz és vizes. " Christopher Moore A velencei sárkány könyve kifejezetten egyedi humora miatt szórakoztat.
Aki szereti és vevő az efféle humorra, az most is remek kikapcsolódást kap. Christopher Moore a Bolond után folytatja a Shakespeare-kánon felforgatását. Fenekestül. A velencei kalmárt és az Othellót ötvözve fergeteges regényt rittyentett kapzsiságról, bosszúról, árulásról és egy félelmetes, fatális, ám feminin tengeri szörnyről.


Az Agave újdonsága ez a könyv, ahogyan a Sötét anyag is. Ennek érdekessége, hogy a világpremierrel egy időben került a hazai olvasókhoz. Ami valljuk be, elég ritka! Kis kirándulás nekem is a komfortzónámból: a nagy sikerű Wayward Pines-trilógia szerzője a tudományos sci-fi-thriller kategóriába tartozó művet írt. Bevallom, én el is vesztem kissé benne.



Mi lesz, mi várható szeptemberre? Nos, a General Press Kiadó 5 újdonságából 4 érdekel, kettő egészen biztos lesz. A tavalyi nagy sikerű Angela Marsons krimi az Elfojtott sikoly második részét nagy várakozással várom. Szeptember 8-tól kerül a hazai boltokba, Ördögi játszmák címmel. Bedübörög A király elefántja is, már holnap!
Készülődik Erlendur-felügyelő a 9. történetével, érkezik Indridasontól a Gyalázat.

Lesz hagyományos Maigret-krimi az Agave Kiadótól, ebből az egyik egészen friss megjelenés, eddig magyar nyelven nem volt elérhető. Szintén Agave kiadvány az Ilyen a boldogság című szépirodalom, ami szinte ritkaság a kiadónál. Eduardo Sacheri új regénye a megjelenését követően Argentínában és Spanyolországban is nagy sikert aratott. A hazai borító pedig egyszerűen gyönyörűséges lett!


Remélem mindenki nyaralt egy kicsit, volt némi pihenés, kikapcsolódás, pancsolás a nyáron. Tartalmas és eredményes iskolakezdést szeptemberre!


"A tengerpartot járó kisgyerek
mindig talál a kavicsok közt egyre,
mely mindöröktől fogva az övé,
és soha senki másé, nem is lenne."                  

(Pilinszky János)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése