2016. augusztus 23., kedd

Sötét anyag

Blake Crouch: Sötét anyag  






                                                                         








A szerző legújabb könyve frissen, a világpremierrel egy időben jelent meg hazánkban is. Elismerés érte a kiadónak.



Blake Crouch nevét a három részes WAYWARD PINES történetek tették ismerté. Annyira, hogy ezekből már tv-filmsorozat is készült. Egy igen különleges és titokzatos regénytrilógiáról van szó,
a szerzőre bizonyára nagyon nagy hatással volt a Twin Peaks című amerikai televíziós sorozat.
Nem egy sima krimi a történet, pörgős SF-horror, ami egy kisvároskában játszódik. Amúgy elég megosztóra sikerült sorozat lett. A szerző stílusa néha bizony idegesítő a rövidke tőmondataival,
ami feszültségkeltésnek szánna. Persze, a film sokat javít ez esetben a történeten. Ritka, de nézve még jobb. Erről elég is ennyi, nem leszek poéngyilkos.



Az új történet a Sötét anyag remek borítója fogja az olvasó szemét, képzeletét. Olvasás közben
az Emlékmás filmkockái is eszembe jutottak néha. Blake Crouch nem aprózza el, a rövid lényegre törő bevezetés után az események sűrűjébe csap. Nincsenek felesleges körök, tájleírás, vagy időhúzás.
Lehet, a stílus ugyan az, a történet érdekes és mai. Az alap szituáció erősen emlékeztet a WP történetre. Aztán jönnek a klissék: emberrablás, ez az élet nem az én életem, én vagyok-e én?
Jasson Dessen-t elrabolják, és egy új, másik életben ébred. Ami értelem szerűen egészen más,
mint az eddigi. A felesége, nem a felesége, fia még meg sem született. Ő maga pedig egy ünnepelt zseni, akinek felfedezése forradalmi újdonság. Valami, ami a lehetetlen határait súrolja. Amolyan
"mi lenne, ha..." kérdéskört feszegeti. Ez igen érdekes, ezzel a gondolattal már mindenki eljátszott élete során.

Aki olvasta a Wayward Pines-trilógiát, lesznek ismerős helyzetek, fordulatok. Ez ugyan csökkenti
az élvezhetőségét, de így is egy pörgős, jó tempójú sci-fi thrillert kap. Összességében azt mondom, hogy tökéletesen szórakoztatott a könyv. A végére már talán kissé túl is pörög, a kevesebb elég lett volna. Rajongóknak kihagyhatatlan. Ismerkedésnek is remek, aki nem olvasta a trilógiát, talán még jobban kedvet is kap majd hozzá. Én sajnos kissé elvesztem térben és időben.




Blake Crouch a nagy sikerű Wayward Pines-trilógia után ezúttal kvantummechanikával és alternatív világokkal feszegeti a tudományos sci-fi határait egy rá jellemző, gyors tempójú regényben.
A Sötét anyag az év legjobban várt thrillere — egy zseniálisan kitalált, sodró lendületű és
bensőséges, különös és mélyen emberi történet a legfontosabb döntéseinkről és arról, hogy mit vagyunk hajlandóak megtenni azokért az életekért, melyekről álmodunk.

Eredeti mű: Blake Crouch: Dark Matter
Agave Könyvek, 2016
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191483 · Fordította: Farkas Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése