2016. augusztus 7., vasárnap

A néma lány


Hjorth & Rosenfeldt: A néma lány
(Sebastian Bergman 4.)





                                                                











A szerzőpáros első közös munkája az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba. A történetben megismert nyomozócsapat visszatér: Torkel Höglund és maroknyi csapata valóban profi szinten folytatja a nyomozást. A magánéleti tragédiája miatt összeférhetetlen, ám roppant ügyes kriminálpszichológus profilozó, Sebastian Bergman is itt van,
ami nem meglepő, a szerzők éppen Bergman alakja köré építették a sorozatot. Így ez a történet is
az ő élete körül forog, merít belőle és újabb oldaláról ismerhetjük meg az eddig nem túl szimpatikus figurát. Kiderülnek lelke mélyére eltemetett érzései, szeretni is tudó ragaszkodása. Rádöbben, arra, hogy adnia is kell. Sebastian vívódásai Vanjával kapcsolatosan már ismerősek a sorozat olvasóinak. A megkeseredett, mogorva férfi érzései törnek fel az elveszett boldogságról. Lehull a páncél a lelkéről egy kicsit.



A szerzőpáros ezúttal is hozta a formáját, érdemes volt egy évet várni. Ez a történet is nagyon lekötött, pörgős, modern krimi került ki a szerzők kezei közül. A pszichológus főszereplő jellemvonásai számomra különösen szimpatikusak, átérezhetőek voltak. A figura emberközelbe került. Ugyanakkor kellően érdekes fordulataival a magánéleti szálak is szórakoztatóak voltak. Nekem A tanítvány volt a kedvenc részem, hiszen érezhetően sokat javult a szerzők stílusa a történet kidolgozottabb volt, mint az Ingovány esetében. Szerettem az előző történetet is, bár a Sír a hegyekben ugyan kissé megosztóra sikerült, voltak akik a krimi részét kevesellték, de szerintem az
is egy jó történet volt. Számomra érdekesebb volt évekre visszamenőleg nyomozni, a kirakós darabkáit összeillesztgetni. A befejezése mindenképpen ritka ütősre sikerült! Ez a rész tökéletes számomra, talán az eddigi legjobb része lett a sorozatnak.




A néma lány erősen indít: A Carlsten család napja a reggelivel idillinek tűnik, azonban gyorsan drámai fordulatot vesznek az események. A fülszöveg is elárulja, tehát én sem árulok el nagy titkot: az egész családot brutálisan, kíméletlenül lemészárolják. Érthetetlenül, tegyük hozzá, látszólag indíték nélkül. Mivel a helyi erőknek ez túl nagy falatnak ígérkezik, a gyors és hatékony megoldás miatt jön a svéd királyi nyomozóhatóság. Torkel és kis csapata veszi kézbe az ügyet. Nagyszerűen bevonja az olvasót a két szerző a nyomozás izgalmaiba. A helyi főzsaru egy barom, pancser, a felesége pedig egy tenyérbe mászóan agilis nő. Ezek az apróságok remekül színezik az eseményeket, adnak némi humort is. Ugyanakkor a városi és az önös érdekek ütközése megint döbbenetes. Ahol megjelenik a politika, csak rombol. A gyilkos személyét sokáig nem tudtam kitalálni, illetve nem akartam elhinni: igen, ő lesz a hunyó. A szándékait lehet érteni, azonban emberi oldalról megközelítve felfoghatatlan... Nem akarok spoilerezni, de nem is egészen magányos az elkövető. Néha az is segítség, ha nem akadályozzuk meg, lelki ráhatással segítjük, már már biztatjuk a tettest. A kép érzelmileg felkavarja az olvasót, több okból is. A néma lány, Nicole gondolatait, érzéseit olvasva az események még hatásosabbak. A gyilkos fejébe is beleláthatunk, az ő titkai, okai is megjelennek. Valóban csak az első lövés nehéz, a többi már csak utórezgés. Nincs megállás, hová
és mivé jut egy tisztességgel leélt élet, egy halálos betegség árnyékában. A nyomozás mellett emberi problémák, társadalmi helyzetek, családi kapcsolatok is fontos szerepet kapnak.
A két szerző - nem tudom, hogyan is csinálják, ez egy érdekes helyzet, amikor ketten írnak egy történetet - , mesteri élethelyzeteket teremtenek, a nyomozás mellett a magánéleti szálak, lelki motivációkat is megjelenítik. Izgalmas történetvezetés, fordulatok jellemzik ezt a számomra tökéletes skandináv krimit. A szerzők a kedvenceim közé kerültek, várom a folytatást.




Ursula ugyan éppen az előzmények miatt kevesebbet van jelen, de a nyomozásba bevonják, észrevételeivel - mint külső szem - fontos irányt ad a társainak. Sebastian munkája most kifejezetten nagy hangsúlyt kap. A nyomozásban fontos és aktív részt képvisel. Kiderül, valóban profi ebben.
A váratlanul felbukkanó egyetlen szemtanú pedig érzelmileg felzaklatja. A cím kifejező, a gyerekszereplő miatt drámaian erős krimit olvashattam. Jó lenne látni is a történetet, hiszen külföldön már tv-sorozattá lett. A borzongató félelem bekúszik az olvasó bőre alá, gyomrát markolássza. Napok múlva sem enged el, benne élsz a történetben, együtt gondolkodsz a szereplőkkel sorsukon. Félelmetesen jó krimi, a karakterek emberi vonásai, a történet összhatása és a befejezés ismét nagyon ütős lett. Nicole végre megszólal a sok kifejező rajz után. Itt egy olyan hatalmas cliffhangert kapunk befejezésnek, hogy csak les ki a fejéből az olvasó. A rémület bekúszik a bőrünk alá, jeges kézzel markolja a gyomrunkat.


Billy életének váratlan és nyugodtan mondhatom meglepő fordulata lesz, és nem az esküvőjére gondolok... Ami, ha jól belegondolunk az előzményekbe, még sem olyan váratlan. Erre is van egy ráutaló fél mondat Sebastiantól. A sorozat folytatásában biztosan kiemelt izgalmakat fog adni. Nem tudom miféle sorsot szánnak a szerzők neki, de az ő élete az, ami ad okot várni a következő részt. Bevallom, nekem tetszik a várható események sora. Néha tényleg egy vékonyka vonal választja el a normálist a bűntől. Billyn az olvasó szeme, vajon átlépi-e ezt a vonalat? Tökéletesen jó és meghatározóan kiemelkedő volt a skandináv krimik sorában ez a rész. Bándi Eszter ezúttal is nagyszerű fordítását élmény volt olvasni.






Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.

Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédországszerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Első közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba, majd A tanítvány 2014-ben. Ezt követte tavaly a Sír a hegyekben.



A Sebastian Bergman sorozat eddigi részei idehaza az Animus Kiadó gondozásában jelentek meg: Ingovány - 2012, A tanítvány - 2014, Sír a hegyekben - 2015, A néma lány - 2016.





Animus, Budapest, 2016
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244197 · Fordította: Bándi Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése