2016. augusztus 26., péntek

A baj nem jár egyedül

Lee Child: A baj nem jár egyedül 





                                                           










"Ne ​húzz ujjat a különleges nyomozókkal!"



Lee Child egykori katonai rendőr hőse remek karakter, nem véletlen a sorozat töretlen népszerűsége világszerte. Jack ​Reacher huszadik története a Néma város tavasszal került a hazai könyvesboltokba.  A Nincs visszaút történet már a második megfilmesített Reacher-krimi hamarosan a mozikban lesz látható. Addig itt a sorozat 11. része felújított, csinos borítóval.




Reacher kódolt üzenetet kap, nem is akárhogyan! A bankszámlaegyenlege váratlanul többet mutat 1030 dollárral. Rögtön érzi, ez a véletlen nem lehet egészen az, így miután meggyőződött, hogy egykori társa üzent neki, útnak indul Kaliforniába. Ezeknek a számoknak különös jelentősége van, a történésekben is visszatérő elem lesz. Eredeti és ötletes módszer az üzenet kódolására. 10.30 - sürgős segítséget kérek!



Reacher volt társai közül több titokzatos módon eltűnik, majd holtan kerül elő a sivatagból. Nyom semmi, ez az ok a találkozásra. Az egykori csapattagok összefognak egymásért. Az ügy azonban egyáltalán nem olyan egyszerű, mint első ránézésre látszik. Reacher és Neagley nem is sejti, micsoda összeesküvés van a háttérben ellenük. Lassan összeáll az egykori csapat, már akik még életben maradtak. Reacher régi kollégáinak felbukkanása révén ismét csapatban dolgoznak, nem a magányos igazságosztó szerepe jut most neki. Ez jótékonyan színesíti a történéseket is. Most önmagukat kell megvédeni, egymásért összefogniuk a régi bajtársaknak. Persze a rendőrség is szemmel tartja a csapatot.



A társaság Reachert választja meg parancsnokuknak. Miközben belevetik magukat a nyomozásba, a személyes viszonyok és a karakterek is kirajzolódnak. Az egykor legyőzhetetlen hat férfi és két nő most döbbenten tapasztalja, hogy tőrbe csalták, megölték két társukat is. Berozsdásodtak, megöregedtek, avagy hogyan jártak túl a rutinos, felkészült ügynökök eszén? Ki áll a háttérben és miért? A mozaikokból kirajzolódó kép riasztó lesz. Bosszút kell állni az elvesztett társakért és persze menteni a saját életüket is. Önző, politikai cselszövés egy új titkos fegyver prototípusa és a barátság ereje a történet háttere. Sok akcióval, eredeti humorral oldja a feszült pillanatokat Lee Child.

A borítón megjelenő helikopter az események fő helyszíne, fontos eszköz. Innen indul ki és itt ér véget a krimi. Ijesztő a kaliforniai sivatag felett lebegő helikopter képe, kint a sötét éjszaka, a magasság. Sodró, könnyen olvasható, beszippantja nem csak a rajongó olvasót. Nem árulok el titkot, nem kevés életveszélyes kalandokba bonyolódnak, sok viszontagság utána végén győznek a jó fiúk. Illetve a két hölgy is ez esetben. Ez jó ok arra, hogy némi romantikát is becsempésszen a kalandok közé Child. Tényleg nem érdemes ujjat húzni velük, vagy összetaposni Reacher fogkeféjét.



A szerző profi munkát végzett az alapötletéből. Egy jól felépített thrillert írt, amiben arányosan keveredik a valóság, és a hétköznapok ábrázolása. Elmondhatjuk, hogy a könyv mindvégig szórakoztató és élvezetes marad, nincs hiba sem az olvasmányos stílusban, sem az izgalmak és feszült momentumok adagolásában. Ami a háttér információkat, és a díszletet illeti, minden a helyén volt. A végső csavar a végén nagyon meglepett, hogy ki is az áruló, rá nem gondoltam. A "miért" már kevésbé volt meglepő, inkább elgondolkodtató, hogy pénzért mire is képes az ember. Ezzel máris napjaink aktuális veszélye a terrorizmusnál járunk. Az igazság ezúttal is "rögös úton" jár, semmi és senki nem az, aminek látszik, vagy látszani akar.



Lee Child könyve olyan olvasmányosra sikeredett, ahogy szokott, így nem nagyon volt kedvem letenni. Folyamatosan kíváncsi voltam a történet és a barátok sorsának alakulására. Jó érzékkel adagolja a feszültséget és a fordulatokat, egy pillanatra sem válik unalmassá. Igen, ez is egy igazi Jack Reacher-történet. Aki ismeri, olvasott már ilyet, tudja mire számíthat. Aki nem, az pedig sürgősen pótolja, mert érdemes! Főleg, hogy egyenletesen szórakoztató és jó akciókkal megspékelt krimiket olvashatunk.

Aki csak egy kicsit is kedveli Jack Reacher karakterét, annak mindenképpen ajánlom elolvasni. Ez a rész is egy hamisítatlan, eredeti történet Jack Reacher hűséges és leendő olvasóinak.






Lee Child: (1954.) az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Az Elvarázsolt dollárok című történet volt a sorozat nyitó epizódja 1997-ben. Regényeit azóta több, mint negyven nyelvre lefordították, több könyvét megfilmesítették, számtalan díjat nyert. Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Lee Child Angliában született, de 1998 óta az USA-ban él feleségével.




Még néhány érdekesség a szerzőről: 1. Jim Grant néven született.2. Közömbös az ételek iránt. Jobban tud írni akkor, amikor éhes.
3. 36 csésze kávé a napi rekordja. (nem semmi)
4. Mindegyik könyvét szeptember elsején kezdi el írni. (hamarosan!)
5. Szereti a Led Zeppelint és a Pink Floydot, rajong Adele-ért és Didoért. Szerinte nincs jobb annál, mint amikor nők énekelnek az ember fülébe. (jó ízlés, igaza van!)










Eredeti mű: Lee Child: Bad Luck and Trouble

Eredeti megjelenés éve: 2007
General Press, Budapest, 2016
356 oldal, ISBN: 9789636439286 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése