2016. szeptember 1., csütörtök

A király elefántja

Dirk Husemann: A király elefántja 




                                                                       








Egy elefánt, amelyen két birodalom sorsa múlik.






A General Press Kiadó Regényes történelem sorozata nagy kedvencem. Mindig valami fordulatos, színes és izgalmas, sok esetben valós történéseken alapuló regényt olvashatok. A legújabb része ennek a sorozatnak A király elefántja. Már csak azért is érdemes ezt a különleges útinaplót elolvasni, mert alig egy éve jelent meg Németországban nagy sikerrel.

Dirk Husemann könyve valóban különleges, kalandos útinaplóként is olvasható. Egy Keletről Nyugatra tartó utazás krónikája, ami a békét szolgálja. 802-ben járunk, a frank és szaracén
harcosok háborúja idején. Ezek a kíméletlenül embert próbáló csaták véres küzdelmeiről is képet kapunk, olvashatunk a regényben. A történelmi hűsége, háttere alaposan kidolgozott, érezhetően aprólékos.

A helyzet feszült a birodalomban, bagdadi kalifa bizony unja, belefáradt a csatározásokba.
Meglepő tettre szánja el magát: egy elefántra bízza a jövőt. Nagy Károly királynak békeajándékba egy elefántot küld. Meghökkentő és váratlan az bizonyos, főleg, hogy magát az állatot démonnak tartják sokan. Az elefántot a Krisztus előtti negyedik századig csak hazájában, Afrikában és Indiában ismerték! Éppen ezért szeretnék magukénak tudni, megszerezni a kis csapattól ezt a különös állatot. Hárun al-Rasid kalifának humora is van, de ezt a poént nem árulom el. Az elefánt neve nagyon megmosolyogtató.

A különös csapatnak Aachenbe kell eljutniuk épségben. A távolság sem kevés, az út pedig nem könnyű, sok veszélyt és kockázatot rejt magába. Marzúk, az előkelő arab és három társa, a zsidó Isaak, a császár követe, valamint szász szolgája, Thankmar feladata nem egyszerű. Azzal mindenki tisztában van, ha a küldetésük kudarcba fullad, annak beláthatatlan következményei lehetnek: újra fellángolhat a háború Nyugat és Kelet között. A Frank Birodalom sorsa ezen a néhány emberen és egy különleges állaton múlik. A történet felépítése több szálon indul el.

Hosszú és veszélyes utazás veszi kezdetét, a követek közt is kialakul a feszültség az útjuk során.
Azzal azonban egyikük sem számol, valójában mekkora áldozatokat kell hozniuk, amíg küldetésük célba ér. A számtalan váratlan helyzet, kalandok sorát adja, veszélyes és izgalmas pillanatok részese lehet az olvasó is. Bepillanthatunk egy távoli ország szokásaiba, embereinek életébe.
Isaak nagyszerű diplomatának bizonyul, Thankmar egyszerű, de okos és ügyes, józan gondolkodású ember. Az egyik kedvenc karakterem volt a regényben. Őt az egyéni tragédiák sorozata kényszerítene arra, hogy nekiinduljon a világnak, és vágya hazajutni szülőföldjére.



A négy arab harcos mindent elkövet a két különböző vallású ország békéjéért. Keresztények és muszlinok egymás világának, érzelmeinek és gondolkodásának megértésére törekednek, ami nem könnyű feladat. A két világ kultúrája, hagyományainak találkozása is a történet. Fontos szerepet kap egy félbe tört amulett is az eseményekben. A kolostorok világa, apácák szerepe és életük is ábrázolásra kerül. A mechanikus időmérő megjelenése forradalmian új szerkezetet, órát alkotott,
ami szintén érdekes újdonság, ahogyan az ablaküveg is. Ezek érdekes és tartalmas hátteret adnak.




Véres csaták, aljas támadások, rablások és az időjárás elemi is nehezítik az utazást. kalandokban nincs hiány, ahogyan váratlan fordulat is számtalan akad a történetben. Történelem ​és egyéni sorsok fonódnak össze ebben a nagy ívű műben, amely egyszerre izgalmasan szép olvasmány. A ragyogóan színes és kalandokban bővelkedő regény méltó a sorozathoz, jó kikapcsolódás és igényes szórakoztatást nyújt az olvasóknak.






Dirk Husemann (sz.:1965) régészetet és történelmet tanult Münsterben, majd íróként
és tudományos újságíróként dolgozott. Első regénye, amit a német kritikusok „középkori roadmovie”-ként definiáltak, A király elefántja 2015-ben jelent meg Németországban.













Eredeti mű: Dirk Husemann: Ein Elefant für Karl den Großen

Eredeti megjelenés éve: 2015
General Press, Budapest, 2016
444 oldal · ISBN: 9789636439040 · Fordította: B. Szabó Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése