2016. augusztus 28., vasárnap

A walesi királyné

Joanna Courtney: A walesi királyné  






                                                                                           








Anglia történelmének kevéssé ismert részéhez kalauzol vissza bennünket az írónő. A Tudorok népszerűsége vitathatatlan, azonban a regényt olvasva rájön a kedves olvasó, hogy a tizenegyedik századi Anglia élete is sok kalandot és fordulatot tartogat, amit érdemes megismerni.
Az Elfeledett királynők sorozat első kötete Wales-ba repíti a kalandvágyó olvasót.



Anglia egén gyülekeznek a viharfelhők. A sorozatos háborúk mellett a legfontosabb a trónutódlás kérdése vár gyors megoldásra. Főhősünk a tizennégy éves Edyth Alfgarsdottir, aki szüleivel vesz részt a királyi tanács ülésén. A lány heves vérmérsékletű apja, Alfgar gróf azonban vitába keveredik az uralkodóval, ami száműzetésükhöz vezet. A családnak menekülnie kell, a rettegett walesi királytól, Griffintől kérnek segítséget. Griffin király az egyetlen olyan férfi Wales történetében, aki az egész ország uralkodójának mondhatta magát. Griffin halála után kiterjesztették az angol fennhatóságot,
és soha többé nem volt walesi király Anglia történelmében. De ne siessünk ennyire előre.


Az élet akkoriban sem volt könnyű, egy meggondolatlan kijelentés, rossz viselkedés miatt családok kerültek váratlan helyzetekbe, lettek elűzött menekültek országukból.
A király természetesen segítő jobbját nyújtja, de nem egészen önzetlenül. A lánykánál jóval idősebb király rögtön szemet vet Edythre, de a lány sem közömbös a férfi iránt. Nem lerohanja, meghódítja bölcs gondolataival, elképzeléseivel. Tisztán és világosan látja a politikai helyzetüket, amit Edyth-tel is megoszt. A kölcsönös vonzalomnak engedve a lány meghatódik és beadja a derekát, amiért nagy árat kell fizetnie: szeretett Angliáját kell megtagadnia, hiszen ő lesz Wales királynéja. Ez azt jelenti, hogy Edyth volt az egyetlen nő, aki nemcsak Wales, hanem egyben Anglia királynéja is lehetett.
Ez a tény önmagában elismerésre méltó.



A regény elvarázsolja és megfogja az olvasót. Az írónő valós eseményeket, szereplőket állít elénk, bár a maga elképzeléseit és ötleteit is beleszőtte a történésekbe. A megidézett színes tablón feltűnik Hódító Vilmos is. Képet kapunk a vikingek támadásairól, más szokásokról, az akkori életről. Két érdekesség még: ekkor kezd épülni a Westminster temploma, ami "beépül" a történetben is szerephez jut, valamint feltűnik a valódi Macbeth, aki 1040-től 1057-ig uralkodott Skócia trónján.
A naív, bájosan okos kislányból egy erős és határozott, karakteres nő lesz. Bölcs döntéseinek komoly súlya van. Edyth valóban figyelemre méltó asszony lett,hiszen ő volt az egyetlen nő, aki nem csak Wales, hanem egyben Anglia királynéja is lett. Igaz ehhez hosszú és kanyargós út vezetett, sok nehézséggel. Időközben gyermekei születtek, boldogságukat azonban férje halála beárnyékolta.


A regényben fontos szerepet kap Edyth és Lady Svana barátsága, levelezésük. Korhű hangulatot ad, ahogyan a két nő gondolataiba, érzéseibe belelátunk a levelezésüket olvasva. Izgalmas és meglepő fordulathoz vezet a történések sora 1066-ban. Az ország érdekében meghozott jelentős döntés a barátságukba kerülhetne, de a két nő okosabb ettől. Erősen romantikus, lendületes és szórakoztató regény, történelmi keretben. Izgalmas, váratlan fordulatokban és csataleírásokban is jó. A regény vége kifejezetten erős, jó befejezést kanyarít a szerzőnő. Történelmi értéke is van, hűen mutatja be ezt a kevéssé ismert kort. Izzóan szenvedélyes történelmi regény női írótól, elfeledett nőkről, szerintem főképp nőknek mesél. Akik kedvelik Philippa Gregory vagy Fábián Janka könyveit ezt is fogják szeretni. 

Különösen Edyt karaktere tetszett, jellemfejlődése jól követhető. A korához képest érett tizenéves lányból, határozott, erős asszony válik. Szerelem, ármánykodás és belviszály, harc a hatalomért, ahogy kell egy jó történelmi regényhez. Érzelmekkel átszőtt az események sora.


A sötét középkor múltunk oly gyakran rejtélyes, homályos része, ami nem ritkán mítoszok és legendákból táplálkozik. A kiválasztott királynő életét Joanna Courtney nagyszerűen meséli el. Edyth, aki unokája a hírhedt Lady Godiva-nak remek alapanyag volt ehhez a lendületes regényhez. Szórakoztató, romantikus elemekkel átszőtt történelmi kaland, ami új ismereteket is ad olvasóinak. Joanna Courtney trilógiájának, a Hódítók asszonyainak első kötete igazi csemege a történelmi regények kedvelőinek.

További információk az írónőről és könyveiről elérhetőek a
honlapján: http://www.joannacourtney.com/








General Press, Budapest, 2016
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636439002 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése