2016. augusztus 11., csütörtök

A férfi - srácoknak

Dr. Csernus Imre: A férfi - srácoknak    



                                                          






2009-ben nagy sikert aratott a felnőtt olvasók körében Dr. Csernus Imre: A férfi című kötete, aminek ez a változata a fiatalabb korosztályt célozza meg. Mielőtt feltennénk, eljutnánk a kérdésig: mitől igazán férfi a férfi, mitől is hiteles, előbb el kell addig érni. A kamaszkor nehéz buktatóit kikerülve, lehetnek majd igazán férfiak a most még csak pasi-palánták,




A felnőtté válás rögös útján a legnagyobb baj, hogy nincs kitől kérdezni, nincs hiteles minta a kamasz fiúk előtt. A válások magas száma miatt szinte apa nélkül nőnek férfivá. Nincs, aki megtanítsa fúrni-faragni, kereket cserélni vagy éppen a nőt szeretve tisztelni. Elnőiesedtek a pasipalánták is, félelmetesen sok a trendi fiúcska. Jó lenne az, ha volna egy biztos pont, egy bizalmas barát, aki akár apapótlék is egyben. Sajnos a problémák nem fogytak, csak szaporodtak a modern kor vívmányaival. Lehet ez egyszerre jó, de borzasztó is. Amennyiben a külsőségekre, kellékekre fókuszál a fiatal, attól érzi magát mai, modern srácnak. A divatos márkák bűvöletében, a menő kütyük segítségével nőnek fel. Az a fontos, attól menő egy mai fiatal. Mennyire rossz ez, látom én magam is, a környezetemben. A szülőnek csak mint pénztermelő, a vágyakat teljesítő szerep jut sok esetben. A gyereknek legyen meg a menő telefon stb. Kerül amibe kerül, akár erő felett is. Értékítéletük a márkák bűvöletében elveszik. Az előteremtésük megint egy külön téma.

Pedig jobb és hasznosabb lenne leülni és beszélgetni velük. Játszani, sportolni valamit, egy közös hobbi sokat tudna segíteni. Érezze a srác a figyelmet, törődést, ami nem csak pénzben nyilvánul meg.
Remek ajándék bármilyen alkalomra ez a könyv a 14-20 éveseknek. Csak legyen aki a kezükbe adja, jusson el a célközönséghez. Csernus doki nem akar az apjuk helyett apjuk lenni, csak magyaráz. Visszafogottan, okosan érvel, mutat példát a felnőttek világából. Akinek nem inge ugye, de sajnos
azt érzem sokuknak inge lesz ez. Figyelemfelhívó a fogyasztói társadalom manipulációiról, szókimondóan nyíltan vall a fiatalokat érintő, érdeklő témákról: pénz, pornó, drogok, tanulás és a média. Autók, nők, okostelefonok és a Facebookon élőkről.




Felébreszti azt a szunnyadó érzést a srácokban, ne dőljenek be minden reklámnak. Figyeljenek önmagukra és környezetükre, vegyék észre az elrontott életek, házasságok hátterében mi lehet. Már csak azért is, hogy ne lépjenek bele abba, ami a szülőknek sikerült. Hogyan tudnak tartalmas kapcsolatot kezdeni és megtartani azt a kapcsolatot. Őszinték merjenek lenni egymással, szülőkkel, tanárokkal. Lássanak túl a valóságshow-k és a férfimagazinok álomvilágán. Olvasás közben sok cselekvés-, gondolkodásbeli hibára hívja fel a fiatok figyelmét. Komoly és létező problémákról beszél és irányítja rá a figyelmet a doktor úr. Okos könyv, hasznos lehet a fiataloknak.



Nem kell a világ urának lenni, elég, ha a saját életüket tudják uralni, kézben tartani sorsukat. Ez sem kevés manapság. Ezekért azonban tenni kell! A napi apró örömökből áll majd össze a boldog felnőtt lét. Sajnos a gondtalan, önfeledt gyerekkor sem adatik meg sok kamasznak, pedig a boldog és kiegyensúlyozott gyerekből lesz jó eséllyel boldog felnőtt is. Aki kicsit is nyitottan figyel önmagára talán nem, vagy kevesebb baklövést követ el. Nem lesz kiéget, drogos vagy depressziós fiatalon. Önbizalom erősítőnek is kiváló szerintem ez a könyv. Csak jusson el az érintettekhez! Tetszett Csernus néha vicces, néha picit nyers stílusa, ami sokszor meg is nevettetett.

Kedvelem Csernus doki stílusát, az őszinteségét. Azt, hogy konkrétan és nyersen fogalmaz, mert az ember csak így tud szembenézni a problémáival. Még időben vagyunk. Egy őszintébb, egészségesebb társadalomban élhetnénk, ha a tanácsokat alkalmazzuk. Ne a kiút legyen a cél, még ha mindig van is egérút. Most már „csak” az van hátra, hogy az elméletből gyakorlat legyen. Sok elgondolkodtató dolgot találhat benne minden tizenéves fiú. Elolvastatnám velük, ha tehetném, hogy minél kevesebb legyen közülük pp., kasztrált, kiégett, vagy anyu pici fia férfi. :)




Csernus Imre 1966. március 2-án egy vajdasági kisvárosban, Verbászon született. Orvos, majd pap akart lenni gyerekkorában. Az egyetem miatt Budapestre került, de nem pszichiáternek, hanem a szülészet miatt nőgyógyásznak tanult eleinte.
Országosan ismertté a Bevállja? című televíziós műsor tette. A "balhés" műsorban igencsak nyers és kíméletlen őszinteséggel próbált meg mások lelki problémáin segíteni. Évekig rendelt a Lipótmezőn, ahol elsősorban drogfüggőket kezelt. Ez a tizenegyedik önálló könyve.



Néhány ismertebb könyve: A nő - 2008, A férfi - 2009, A fájdalom arcai - 2011, Bevállalja? - 2004,
A kiút - 2013.

























Jaffa, Budapest, 2016
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609275

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése