2016. augusztus 2., kedd

Gonosz pálya

Robert Galbraith: Gonosz pálya 


                                                           



Az elmúlt hónapok egyik legjobban várt krimije Cormoran és Robin harmadik nyomozása. Az első történetüket az olvasóközönség 2013-ban ismerhette meg, a Kakukkszó nagyot szólt. Nem csak azért, mert kiderült, hogy a Robert Galbraith írói név J. K. Rowling-ot takarja.





A Gonosz pálya véleményem szerint meggyőz minden krimikedvelőt, eddigi fanyalgót: Roberth
alias Rowling nagyon tud mesélni, remekül viszi be a sűrűbe az olvasót. Nehéz lenne választanom, hiszen a Kakukkszó története is tetszett. A modell rejtélyes öngyilkossága minden látszat ellenére gyilkosság volt, ez egyértelmű az olvasónak. Csupán a rendőrségnek nem...
Rowling mesterien építi fel a hátteret, aprólékos részletességgel igazítja össze a mozaikdarabkákat.
A kép lenyűgöző és meglepő. A folytatásban a Selyemhernyóban a humora volt, ami nagyon tetszett. A morbid és sötét gyilkosságot Robin és Cormorán életének mozzanatai, személyiségük jegyeinek megismerése adta a fő szálat.


A Gonosz pálya azonban mindent vitt. Zseniálisan felépített történetvezetése, humora, maga az események sora is más ívet húzott. Jól mondják, az ördög a részletekben lakik! Egy-egy odavetett félmondattal több információt adhat a figyelmes olvasónak. Mert figyelni itt nagyon kell. Gyanúsítottunk több is akad. Mindegyik erősen esélyes arra, hogy Cormoran életét tönkre tegye. Mert ez a sorozatgyilkosunk végső célja.


Robin kap egy csomagot, ami egy levágott női lábat tartalmaz. Ez a fülszövegből is kiderül. Cormoran rögtön négy lehetséges jelöltet is villant. Az író ezúttal sem finomkodik. Lesz ez még durvább is. Robert-Rowling valósággal gyönyörrel tobzódik a bűn mocsarában. London éjszakai sikátorai és az egész hangulat nyomasztóan gonosz. Nagyon kegyetlen a történet, de kegyetlenül jó!

A gyilkos lelkivilága, gondolatai kifejezőek. Egész személyisége összetett és nagyon okosan adja
az infókat. Tényleg mindenki gyanús, mindenki esélyes. Cormoran természetesen anyja egykori szertőjét szeretné a vádlottak padján látni. Whittaker alakja végig ott van, jelleme elképesztően sötét. Igazi semmirekellő. Az egykori sérelmek, fájdalmak napvilágra törnek. A bosszú érik, de jogos-e az végig homályban marad. Bevallom, nekem is ő volt a legjobb tippem. Cormoran egykori nevelőapja mellett azonban akadnak még más esélyes jelöltek. Az ő hátterüket, életük összefonódását Cormoran életével éppen olyan pontosan megfesti a szerző, ahogyan azt már megszokhattuk.
Nem finomkodik, picit sem. Durván szókimondó, bestiálisan kegyetlenek az epizódok, ahogyan a világ is beteg körülöttünk. Nem, nem tudtam kitalálni, ki áll az egész mögött.



Mindeközben Robin az esküvőjére készül. Lelki válságot okoz a kapcsolatuknak Cormoran személye és egy lelkes barátnő a férj-jelölt részéről. Robin jelleme nagyszerűen rajzolódik ki, kap újabb színeket. Lelke mélyén a lány vívódásai jól megjelennek, ahogyan az is igazolódni látszik, miszerint Matthew "egy pöcs" - Cormoran szerint. A két főhős magánélete nagy hangsúlyt kap ebben a történetben. Fontos szerephez jut még Cormoran alvilági kapcsolata, Shanker. Humora és személye oldja a feszültséget. Okos és pontos krimi a Gonosz pálya, aminek fejezeteit remekül vezeti fel a megidézett dalbetétek.
Ezek az utalások is információkat hordoznak. Sokáig csak úgy történnek a dolgok, gyűjtjük az információkat, aztán egy pillanat alatt válik letehetetlenné. Összeszokott és egyenrangú párosukkal
a lehetséges gyanúsítottak közül szűrik ki az igazi tettest. A gyilkos monológjai pedig zseniálisak.
Sötét és perverz lelke, tetteinek motivációja jól megjelenik. A bosszú sajnos semmit nem tud utólag helyrehozni, ezért is eszementen gonosz. Nagyon nagy hangsúly van minden szón. A történet izgalmas, a meseszövés profi és a megoldás is ütős. Olyan csavart kap az olvasó, hogy leesik az álla!
Elképesztő a gyilkos aprólékos, jól kidolgozott terve, amibe azért szerencsére kerül egy-két homokszem.


Akik olvasták az előző két részt, tuti ezt sem hagyják ki. Aki ismerkedik a sorozattal, annak a sorrendet javaslom. Roberth-Rowling mesterien fonja a szálakat, eléri, hogy az olvasó úgy tegye le a könyvet: ez egy baromi jó, sötét krimi. Talán a friss élmény ellenére is, a sorozat eddigi legjobb része volt nekem. Izgalmas, fordulatos nyomozásban vehettem részt. Várom a folytatást, kíváncsian, merre és hogyan alakul a két főhős élete, hiszen Cormoran és Robin jó páros, szerethetőek, biztosan érdekes lesz a visszatérésük.
















GABO, Budapest, 2016
568 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634062943 · Fordította: Nagy Gergely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése