2016. augusztus 8., hétfő

Az utolsó boszorkány

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 




                                                                         





Fábián Janka egyik legsikeresebb és legismertebb kortárs női szerzője kis hazánknak. Az eddig csupán e-könyv formátumban elérhető boszorkányos novellái most egy kötetben, kemény táblás, igényes kivitelben, néhány új történettel kiegészülve kerültek az olvasókhoz.


A történelem szakot végzett írónő regényeiben mindig fontos szerep jut az adott korszaknak. Színes, alapos hátteret ad a történeteinek. Főleg a 19-20. század fordulóján játszódnak regényei, de egyik legizgalmasabb könyve a Lotti öröksége egyenesen a 18-19. századba repíti vissza olvasóit. Nálam Adél és Alíz története mellett ez a nagy kedvenc. A legkedveltebb Emma-trilógia pedig verhetetlen.

Jó választás, izgalmas és misztikus téma a boszorkányok világa. Sok fiatal, új olvasót is vonz majd szerintem. Most 1735-ben járunk, az utolsó nagy boszorkányüldözések idején. A nyugatról indult hullám Magyarországot sem kerülte el. A szegedi boszorkányokról mindenki hallott, ma is emlegetik őket. A boszorkányégetések borzalmai közismertek. A jó téma adott az izgalmas, kalandos történetekhez. Erős, jó indítással kezdődik az események sora.



A főhősünk, akinek életébe bepillanthatunk és nyomon követhetjük sorsának alakulását egy fiatal lány, Sárosi Felícia. Az alig tizenhét éves, gyermekien naiv lányka borzalmak és kételyek közt kénytelen végignézni imádott nagynénje meghurcolását, végül máglyahalálát. Mint a történetből kiderül, a szépséges Sárosi Kata nem az Ördöggel cimborált, mégis kegyetlen kínzásoknak vetik alá. A butaság, veszélyes elegye jelenik meg féltékenységgel kombinálva. Elképesztő tudatlanságról és vádaskodásokról olvashatunk, röviden. A novella keretei adottak, feszes és pergő a drámai történet.

A kedves olvasó pedig ne egy vénséges, ráncos és fogatlan öregasszonyt képzeljen boszorkánynak.

A vörös hajával, hamvas bőrével már a környezete célpontja lesz a fiatal nő. Öregedő, féltékeny férj áll az események mögött. Szomorú olvasni ilyenről, de ez nem az írói fantázia, ilyesmi akkoriban megtörténhetett. A gyógyító tudás a szemmel verés, álmában megszállta az ördög vagy a házi állatokra hozott kórság magyarázata lehetett egy "boszorkánynak" kikiáltott nő. Amit inkább tudatlan sötétség, irigység mozgatott. Felícia érzi ezt, tapasztalja az emberi butaság határtalan tud lenni. Később megkapja a nagymamától a boszorkányok örökségének alapjait: a tudást. Inkább mondanám amolyan  természetgyógyásznak, mint boszorkánynak. A "fűben fában orvosság" tudása, azonban veszélyeket is hordozott.

Családjával hátrahagyva régi életüket Esztergomból Budára kénytelenek költözni. Új életük sikeresen indul. Felícia a szóbeszédből értesül Borcsa néne létezéséről, aki a Gellérthegy valódi, létező boszorkánya a környék szerint. Az ő életét is megismerhetjük néhány sorban, az is rejt titkokat.

A későbbi ismeretség a titokzatos boszorkánnyal adja a további események alapjait. A titkos találkozók során Felícia elmélyed és kitanulja a kuruzslás minden titkát. Tudja és tisztában van a veszélyekkel, de a kíváncsisága nagy. A női sorsok, kiszolgáltatottságuk jól megjelenik a novellákban. A segítő szándék nem mindig talál értő viszonzásra, elfogadásra.


Történelmi személyek is színesítik, teszik valóságosabbá a történéseket. Amíg Mária Terézia bizalmasa lesz Felícia, sok más is kirajzolódik életéből. Nem csak a szerelem és egy boldog házasságról, de egy régi viszonzatlanul reménytelen érzésről is olvashatunk. Az a bizonyos "szép Gábris" végig ott van a történetben. Ő az esztergomi főbíró fiacskája, nem igazán veszi komolyan Felíciát, Bonyodalom akad ezen a vonalon is. Igazából éppen ez volt, ami nem tetszett a történetben. A férfi alakja is számomra komolytalan, képmutatóan nyegle volt. Illet volna tudnia, mit akar...

A lány talál egy szerető, odaadó férjet, boldogan élnek. Élete egyenesbe kerül. Mégis egyből odaadja magát az éppen feltűnő régi "szerelemnek"... Tudom, nem újdonság ez ma sem, régen sem ment másként. Idegen kakas járt a baromfiudvarban... az eredmény egyértelmű. Nem túl okos döntés, miféle példát ad ez a nő így az olvasónak? Felícia karaktere sem volt szimpatikus. Megmaradt komolytalan, naiv, ábrándozó lánykának, férjes asszonyként is.


A kávézásról írtak, a kávéházak megjelenése a királynő életének apró mozzanatai érdekes színfoltjai voltak a könnyed, olvasmányos történetnek. Károly császár halála, majd a lánya trónra lépése komoly visszhangot ad a birodalomban. 1736. február 12-én Bécsben feleségül ment Lotaringiai Ferenc István herceghez, akitől házasságuk alatt 16 gyermeke született! A pozsonyi koronázás is érdekes és valós pillanatait jó volt olvasni, ahogyan az anyaságára büszke nőt is remekül jelenítette meg az írónő.


Igazi nagy csavarok, meglepetések nincsenek a történetekben. Valódi kikapcsolódás, szórakoztatás lehet most a cél, amit teljesítenek is a novellák. Nincs is ezzel semmi baj, kimondottan a régi lányregényekre emlékeztet ez a történetgyűjtemény. A borító sajnos most nem lett túl jó, egy elmosódott folt inkább. A valóságban nem mutat, nem adja vissza, amit szándéka szerint szeretne. Bizonyára nem is én lehetek a valódi célközönsége ezeknek a novelláknak. Janka tud klasszissal jobbat is. Nem csak a már fentebb említettek, de A német lány esetében is.

Jó alkalom a nyári pihenés mellé ismerkedni az írónő mesélős stílusával, a hangulatok jó megjelenítésével a többi regényét is keresni. Tökéletesen visszaadja a korok hangulatát, a történelmet nem bonyolítja túl és van benne minden ami egy szórakoztatóan jó könyvhöz kell. Érzékletes és érzékeny mesélő. Ajánlom őket!






Fábián Janka: 1973-ban született, írói álnevét nagymamája irántit tiszteletből vette fel.
Egy Pest melletti községben nőtt fel, de gyermekként sok időt töltött Kisnémediben is, ahol nagymamája született. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Loránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol–francia nyelvtanárként és fordítóként munkálkodik.
























Libri, Budapest, 2016
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105726

1 megjegyzés:

  1. Szia! Ebben a könyvben ott ér véget a történet, hogy visszamennek Bácsbe és várandós lesz Felícia? 3 novella van benne?

    VálaszTörlés