2016. augusztus 9., kedd

Gazdagok

John Kampfner: Gazdagok 
A pénz, a siker és a hatalom
2000 éves története




                                                                                                 




Rabszolgáktól a luxusjachtokig








Bevallom, elsőnek amire gondoltam a könyv láttán egy régi sláger címe volt: Siker, pénz, csillogás énekelte a KFT egykor régen. Mi változott azóta?
Gazdagok mindig voltak a történelem során, ez viszonylag gyorsan kialakult. A nagy kontraszt a szegénység mellett különösen feltűnő. A kettő valahogy együtt járt mindig. Most kalandozhatunk
a régi történelmi korok útvesztőjében és napjainkban. A vaskos és alapos könyv két fő részre oszlik: Régen és Most a fő fejezetcímek. Számomra a Régen sokkal érdekesebb, kalandosabb volt, több izgalmas fordulatot és információt hordozott. A Most inkább tűnt meglepőnek, politikainak és túl közelinek. Manipulációktól nem mentes mai világunkról az új idők új gazdagjairól olvasva inkább némi tartózkodás fogott el. Különösen az oligarchákat, sejkeket és bankárokat bemutató részeknél.

Ami viszont ebből a részből kiemelkedett az a netguruk, informatikai mogulok fejezet volt. Ez volt
az a rész, ami a friss ötletek, apró újdonságok mellett a leleményesség és a hit, elhivattotság gondolatát erősítette. Persze szerencse nélkül nem ment volna egy gazdag vagy szupergazdag sem.




Az első fele a könyvnek egyszerűen a Régen címet viseli. Az ókori Róma gazdag polgárai Cézár palotáinak világába leshetünk be. Miből is termett ez a hatalmas vagyon, mibe került a népnek a nagy pompa? A történelmi tények sokasága elképesztően sokszínűvé teszi ezt a részt. Medici neve mellé a meccénás jelző szinte hozzá ragadt. Mi indította arra, hogy támogassa és pártfogolja a művészetet, majd bankot alapítson? 1397-ben Firenzében ő volt a Medici Bank alapítója! Ezzel alapozva meg a dinasztia hírnevét. Meglepő információkat tudhatunk meg erről is.

A Napkirály jelzővel illetett XIV. Lajos és pompázatos udvaráról is sok titkot, érdekességet árul el a szerző. A későbbi korokból kiemelkedik a vas és acél király Kruppék neve. Ahogyan végig járjuk ezeket a korokat, kiemelkedő embereket ismerhetünk meg. Persze a vagyonszerzés, önös érdekek szorosan összefüggtek már akkoriban is. Azonban a fejlesztések, modern gépek megjelenését is segítette az iparosodásban. A bankszámlák pedig csendben híztak tovább.


A második részben a Most cím alatt tudhatunk meg meglepő információkat, arab sejkek, orosz oligarchák életéről, szerencséjükről. Az informatikai rész Bill Gates, Steve Jobbs és a Facebook-alapítója Mark Zuckerberg tudása, ötletei és szerencséje is tartogat olvasmányos információkat.

Irigykedés és sóhajtozás helyett kell figyelni a lehetőségekre. Aki nem születik bele, nem lesz király vagy sejk, annak magának kell kikaparnia a gesztenyét. Egy jó ötlet még kevés. Kitartás szerencse és hit az, ami segíthet a tudás mellett. A vagyon és a hatalom összefonódásai és a világot uraló maroknyi pénzemberek csoportja félelmetesnek tűnik. Ezt a rész némi távolságtatással olvastam. Pizzarro hódításai, Cézár és a Napkirály udvara titokzatosabb, érdekesebb felfedezés volt számomra. A birtokolt javak is érdekes és alapos változásokon mentek keresztül. Rabszolgák serege, paloták és birtokokon át az ágyasoktól eljutunk a mai luxusjachtokig. Nyaralószigetek, sportklubok, magán repülők és luxus autók garmadája sok esetben valóban csak kellék, jelképként funkcionál. Ahol ismét a méret a lényeg. Mit tesznek, amikor a fényűzés kellékei megvannak? A vagyon miként tud hatalmat adni, mire jó még? Kifejezetten jó háttéranyag történelmi, gazdasági tanulmányokhoz remek és színes kiegészítés lehet. Alapos és bőséges, színesen informatív olvasmány.


Az egész könyv informatív és olvasmányos, közérthetően ábrázolja a gazdagok világát.
Gates, Buffett és a Facebook-alapító Zuckerberg 2010-ben aláírta az Adományozási Ígéretet, amely arra kötelezi őket, hogy vagyonuk felét jótékony célra fordítsák. 2014 elején a világ 122 leggazdagabb embere csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezek szerint korunk szupergazdagjai tanultak a régebbi korok híres milliomosai által elkövetett hibákból?

Ki-ki döntse el, mire a könyv végére ér.





A könyv fülszövege: 



Ez ​​a könyv az afrikai királyok és spanyol hódítók legendás gazdagságától a mai olajsejkek, internetcézárok és oligarchák mesés vagyonáig, kétezer év leggazdagabbjainak hiteles portréját és élettörténetét tárja elénk.
A vagyon és a hatalom kéz a kézben jár: a világ gazdasági és politikai életét szinte mindig a szupergazdagok egy maroknyi csoportja uralja. Hogy miképpen gazdagodtak meg – rátermettségük, szerencséjük vagy kíméletlen rámenősségük révén –, teljesen érdektelenné válik, mihelyst följutottak a csúcsra.
A birtokolni kívánt javak persze változtak az idők során, a rabszolgák, ágyasok, aranykincsek és kastélyok helyére immár a magánrepülőgépek, nyaralószigetek és futballklubok léptek. A felsőbb körökbe vágyó milliárdosok ugyanakkor gyakran éltek filantróp gesztusokkal, szívesen támogatták a művészeteket és a kultúrát, hogy ezzel rangot szerezzenek és növeljék társadalmi népszerűségüket.



















Partvonal, Budapest, 2016
614 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155283826 · Fordította: Kállai Tibor, Marton Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése