2023. november 5., vasárnap

Az utolsó álom



Pedro Almodóvar: Az utolsó álom


                                                    






Korunk egyik legmeghatározóbb, kiemelkedő filmrendezője a spanyol származású Pedro Almadóvar. Aki ismeri, szereti filmjeit elsősorban nekik ajánlom a rendező idehaza most megjelent forgatókönyvszerű novelláit. A spanyol film legnagyobb rendezője élete legszemélyesebb pillanatairól vall könyvében.

Ezekben a kis történetekben fikciós és önéletrajzi elemeket vonultat fel a kiváló rendező. Kihangsúlyozva, nem életrajzot akart írni. Sajátos stílusával megfogja az olvasót, ez tökéletesen jellemző Almodóvar filmjeire is. Merész, a tabudöntögetésen is túl mutató lenyomata ez életének. Pedro személyes gondolatai, érzelemvilága és élete nagyrészt egybeforrt a filmekkel. A történetmesélés módja, színei, ragyogó fantáziájával keveredik, pontosan úgy, ahogy filmjeiből megszokhattuk. Közben felvillantja sajátos humorát is. Elismerést érdemlően merész, csodálatos önbizalma van. A könyv személyes történetei kicsit ilyenek. 


                 
Már a nyitó novella, A látogatás is mellbevágóan csavaros, őszinte. Aki ismeri, az tudja, hogy filmjeiben is merészen kezeli a társadalom tabuit. A döbbenetes végkifejlethez közeledve lerántja a leplet az egyházról, vallásról, egy katolikus fiúiskola életén keresztül. 

Kiemelném még a Tükrösszertartás című történetet, ahol a horror és misztikum irodalmi nagy mestereitől örökölt gótikus hangulat lepett meg. Ha valaki nyitott lélekkel olvassa, nézi filmjeit meglepő és igazán klasszikus katarzist kap. 


A történeteket és esszéket olvasva olyan témákról ír, amik Almadóvar filmjeiben is rendre megvillannak. Madrid iránti érzelmei, személyes belső világa, a gyerekkora, anyjával való kapcsolata. Gyerekkora felidézésével próbálja megérteni a jelen valóságát.

Izgalmas volt olvasni a Miguel élete és halála írását is. Talán az egyik legfurcsább és legeredetibb a történetek közül, a másik a Johanna, az őrült Csipkerózsika. Szürreális meséje spanyol nyelvterületen biztosan nagyot szól, de így is meglepi az olvasót. Az utolsó álom: Gyönyörű elmélkedés, vallomás édesanyja haláláról. Kulcsfontosságú számára az édesanyja alakja. Ez az írása akár lehetne a Mindent anyámról filmjének kimaradt jelenete. A könyv személyes történetei kicsit melankolikusak, és kimondottan érezhető rajtuk az őszintesége.

A zárónovella a Rossz regény mindössze néhány oldalon, életének pár epizódját emeli ki. Ezzel összefoglalóan reflektál néhány filmre, és az alkotás folyamatára. Kiváló alkalom mélyebben megismerni a rendezőt, vagy ha szeretnének elmélyülni korunk egyik legjobb spanyol filmrendezőjének elméjében. A kifejező borító humoros és tökéletes. Igazán érdekes könyv, közvetlen stílusával méltó a szerzőjéhez. Mindezt az Athenaeum Kiadónak köszönhetően, Mester Yvonne értő és érző fordításában olvashatjuk.


ITT tudod a könyvet kedvezménnyel megvásárolni! 


       


                                            
Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 1949. szeptember 25.) spanyol filmrendező, színész és forgatókönyvíró. Filmjeit melodráma, tiszteletlen humor, merész, élénk színek jellemzik. A vágy, a szenvedély, a család és az identitás az egyik leggyakoribb témái Almodóvar filmjeinek.
1986-ban megalapította saját filmgyártó cégét, az El Deseót öccsével, Agustín Almodóvarral. Legtöbbet díjazott alkotása a Mindent anyámról (nyolc nemzetközi filmfesztivál tizenhárom díja), mely az Oscar- és Golden Globe-díj mellett a Cannes-i Filmfesztivál két díját is elnyerte. Következő Beszélj hozzá című filmjét (2002) César- és Oscar-díjra is jelölték. Fontos filmjei még: Tűsarok, Eleven hús, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Rossz nevelés.





Athenaeum, Budapest, 2023
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635433476 · Fordította Mester Yvonne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése