2024. április 26., péntek

Helló, ​gyönyörűm

 



Ann Napolitano: Helló, ​gyönyörűm




                                            







Ann Napolitano új regénye már a borítójával megfogott. Olvasás közben értettem meg, hogy az a szép, festett női arc a címlapon kaleidoszkópként testesíti meg a könyv szereplőit. Éppen ilyen csodás, színes kavalkádot alkotnak a lapokon a Padavano testvérek, akiknek sorsát és életét követhetjük. Négy lánytestvér, legjobb barátnők, bizalmasok, akik különböző jellemvonásaikkal kiegészítik egymást. Érdekes volt felfedezni, mennyire egyformák, mégis különbözőek jellemben. Csodálatosan szoros kapcsolat fűzi őket össze, ismerve egymás rezdüléseit, gondolatait, érzéseit. A szeretet ezernyi megnyilvánulásáról olvashatunk, úgy érezzük senki nem állhat közéjük. Azt hiszem ez így is van, bármi történik, mindegy mennyi idő telik el, amíg nem találkoznak, ugyannak az egésznek a részei, ami elválaszthatatlan. Kivételes közöttük a testvéri kapcsolat ereje.

A négy lány közül a legidősebb Julia, akinek határozott elképzelései vannak a jövőjéről, kicsit fiatalabb húga, Sylvie a könyvmoly és könyvtáros, mélyen beleérző képességekkel. Ikerhúgaik Cecelia és Emeline, akik közül Cecelia aki ezer képet festett a családról, Chicagó tűzfalaira, a házban a falakon is az ő festményei lógnak. Szeretném hinni, hogy a borító is az ő munkája. Éppen ilyennek képzelem a képeit és a lányokat is. Szüleikkel élnek, ám édesapjuk váratlan halála után anyjukkal, Roseval egymást támogatva élnek. Érdekes módon amíg élt, Charlie az apa, csupán csendben szemlélte az életüket, halála után azonban mindannyiuk gondolataiban és cselekedeteiben nyomot hagy és folyamatosan hatással van későbbi életükre.

Előbb azonban William sorsával ismerkedhetünk meg, vele indul a regény. Személyében egy megtört szívű, introvertált férfi jelenik meg az életükben, eléggé felbolygatva az egyensúlyt. A férfi egy bánattól sújtott és lebénult szülőpár mellett nő fel azzal a tudattal, hogy ő értéktelen, és nem érdemel szeretetet. Családban, de család nélküli élete elképesztő. Julia meglátja benne a szépet, jót, és szeretetreméltónak találja őt, egymásba szeretnek. A lány a szerelmet, családot hozza el a fiú életébe, később összeházasodnak. Azonban nem ilyen egyszerű a történet, hamar kiderül, hogy Sylvie az, akivel tökéletesen kiegészítik és értik egymást. A fiú és a két nő szokatlan kapcsolata, a család összefonódó sorsa egyszerre mutatja be az élet legjobb és legrosszabb oldalát. Most mi legyen, fura játékot űz velük az élet...
William jelenléte így akarata ellenére bonyodalmat, és némi eltávolodást szül a testvérek között. Bevallom egy percig sem hittem, hogy ez végleges lenne, van ami sosem változik. Talán banális, de a szeretet és a szerelem mindent legyőz.

Szerettem a regény felépítését, a váltott szemszögből összeálló életmesét. Érdekes volt minden szereplő szempontját megismerni. Irígyeltem őket mély és őszinte érzéseikért, az összetartozásért ami köztük volt. Sok szép gondolat fogalmazódott meg bennük, és a szemünk előtt változtak, nőttek érett jellemekké, mindenki megtalálva az identitását. Mélyre nyúló családi gyökereik irigylésre méltóak, és reményteliek, hátha létezik a valóságban is ilyen az életben. Ahogy a festett női arc a borítón, úgy a cím is visszaköszön a regényben, talán nem nagy baj, ha elárulom, hogy az apjuk köszöntött így mindenkit, aki a szeme elé került. Lehet ennél szebben köszönteni egy nőt?

Sok kimondott és kimondatlan tanulságot hordoz a történet, talán a legfontosabb, hogy magunknak kell megbocsájtani először, akkor tudjuk szívből szeretni a másikat. Mentsük fel bátran önmagunkat, főleg ha jó szándék vagy a szerelem vezérelt minket. Nem szabad a múltban élni, de érdemes rá emlékezni és megoldásokat keresni benne. Érdekes, és érzelmes kaland volt ez a könyv, ennek a családnak az életében lenni, részesülni az örömükben, fájdalmukban, egymás iránt érzett végtelen szeretetükben.


Egy remekül megírt könyv, igazi szépirodalom. Ha belemerülök, olvastatja magát. A Padavano nővérek története az emberi sors nagy kérdéseit tárja elénk. Biztosan találhat mindenki kapcsolódási pontot. A borító mellett a fordító, Gieler Gyöngyi neve miatt volt még vonzó számomra ez a regény. Nem csak egyik legjobb fordítónk, hiszen az összes Jack Reacher-krimit neki köszönhetjük. Így ez a szépirodalmi kirándulás különösen megfogott, érdekelt. Ajánlom a családregények, női sorsok kedvelőinek! Ann Napolitanio Helló, gyönyörűm című családregénye bekerült az Amazon és a Goodreads Choice Awards 2023-as legjobbjai közé.




ITT kedvezménnyel rendelhető a kötet!



                               
ANN NAPOLITANO az Ezüst madarak című könyv szerzője, amely azonnal New York Times-bestseller lett, és az Apple TV+ sorozatot is készített belőle.
Napolitano hét éven át a One Story című irodalmi magazin szerkesztője volt, és a New York-i Egyetemen szerzett diplomát. Kreatív írást tanított több felsőoktatási intézményben. A Helló, gyönyörűm című regénye felkerült Barack Obama ajánlott könyveinek a listájára, valamint Oprah Winfrey könyvklubjának századik kiválasztott címe volt.




General Press, Budapest, 2024
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634528371 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése