2023. november 27., hétfő

Kiss Ottó két gyerekverses kötetéről

 



Kiss Ottó: Csillagszedő ​Márió
Versek gyerekhangra





                                              






Első találkozásom Csillagszedő Márióval és Kiss Ottóval. Nagyon meglepett-megfogott ennek a több mint húsz éve megjelent, mára klasszikussá nemesedett kis kötet verseinek mélysége. Egységes színvonalú, korántsem csak gyerekeknek szóló versek, töredékek adják a kerek egész tartalmat. Az különösen tetszett, ahogyan a szerző egy óvodás kislány szemén át megmutatja a világot. Mondhatom a könyv kész érzelmi hullámvasút.


Szépek és megindítóak a versek, hiába rövidek, igazi mélységük van. Ahogy ebből a lényegre törő megfogalmazásból kikerekedik belőlük a történet, összeáll és megfog. Elgondolkodtató, a gyerekeket foglalkoztató témák bukkannak fel: a játék, barátság, válás, szeretet, családi kötelékek… az Eddig háromszor mentem világgá kezdetű nyitó vers már megalapozza a hangulatot, csodásan vitt vissza a gyerekkoromba... (igen, én is mentem világgá, egészen két sarokig jutottam). Meglepett, emlékeket hozott felszínre, amik szerintem a gyerekek által elképzelt, vagy valós világot tökéletesen jelenítik meg. Először összeszorul az ember szíve, aztán jönnek a könnyek is, majd lehet gondolkodni. Mit viszünk magunkkal a gyerekkorunkból? Mennyire meghatározóak az első barátságok, találkozások, rácsodálkozások a világra. Igazán kellenek az ilyen érzelmekkel teli, egyszerű történetek, gyerekkönyvek. És nem csak a gyerekeknek. Kifejezetten tetszik az a finom, kissé melankólikus humor, ami átszövi a sorokat.

„Semmi dráma
Csak áll az ember a csendben.”


Feloldja a fáradt, rohanástól megfáradt ember-gyerek lelkét, kihozza a mélyből az őszinteséget, eljut, lenyúl a felnőtt lélek mélyén lakó örök gyerekhez. Szellemes és ötletes, őszinte és elgondolkodtató könyvecske arról, ami körülvesz, foglalkoztatja a gyermeki képzeletet. Nyelvi játékaival nyert meg igazán, lett barátom Csillagszedő Márió. 

"A Máriónak, tudod, sok mindenben igaza van." 

Nem véletlenül nyerte el az Év könyve díjat, számos feldolgozása született, és több nyelvre is lefordították. Nem nélkülözi a kényes kérdéseket sem, felbukkan a halál kérdése is, a szeretet felnőtt elvesztése.
Döbbenetesek, igazán fájók és elgondolkodtatóak a szülők válásáról írt versek. Felnőttként főleg az apa történetszála mozgatott meg érzelmileg. Nem igazán tudom eldönteni, hogy mennyire ajánlanám kisgyerekeknek, talán a kicsit már nagyobbaknak jobban érthetőbb, úgy 8-9 évtől felfelé.
A barátság, a szülői szövetség és a környező világ képei erősek, látványosak és nagyon jellemzőek. Ez a könyv lehet egy híd szülő és gyerek között. Sok igazán mély gondolat van ebben a vékonyka kötetben, ahogyan a kisgyerek látja a felnőttek világát. Valóban a svéd gyerekversekre emlékeztet, szikár, tömör, kifejezően lényegre törő. A sorok közt megbúvó őszinte valóság hangja elképesztő, érdemes odafigyelni erre.
Felnőtteknek, mindenkinek csak ajánlom, rengeteg komoly mondanivaló, érzés és téma bukkan fel a kötetben. Az illusztrációk tökéletesen illeszkednek, kifejezőek.


Móra, Budapest, 2023
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636034375 · Illusztrálta: Paulovkin Boglárka






Kiss Ottó: Ég Bolt
Versek ég alatt, föld felett





         
A Csillagszedő Márió folytatásaként itt az Ég Bolt. Kiss Ottó nemrégiben kerek születésnapot ünnepelt, így a Móra Kiadó gondozásában igényesen szép kivitelben megjelent régebbi és új gyerekverses kötete. A szemet gyönyörködtető rajzokat újra Paulovkin Boglárkának köszönhetjük.


Ez a kötet már picit könnyedebb, vidámabb hangon szólal meg. Kamasz főhősünk nézetei mosolyt csalnak sok esetben az olvasó arcára. Olvasás közben elfog valami melegség, meghatottság. A kamasz szemén keresztül kicsit belenézhetünk saját világunkba is.
Egy kisgyermek számára minden dolog különös jelentőséggel bír, a kamasz lélek rejtelmei néha kibogozhatatlanok egy felnőttnek. Kiss Ottó érezhetően jól ismeri a gyermeki lélek rezdüléseit, gondolatait. A könnyed, humoros stílus mögött mély tartalom van. Felbukkan témái között itt is a barátság, az összetartozás, valamint napjaink médiahatása. Az első vers, ami megfogott, mint utána olvastam, éppen az volt, ami anno a Márióból kimaradt... az Anya szerint kezdetű sorok.
Ügyesen megszerkesztett könyv ez is, ahol felbukkan a felnőtté válás minden nehézsége és az első gyerekszerelem érzése is. Tetszetős, hangulatos, érzelmeket megmozgató sorokban kerül elénk. A kötet tartalmát emeli, fajsúlyossá teszi, hogy több vers is a hitről, Istenről szól. Az Isten keresése és megtalálása a kamasz főhős szemével izgalmas, fontos gondolatokat hoz. Szép kerek egész lesz a tartalom, ahogy a kiindulástól körbe ér a gondolatok sora.


"A kérdés nem az,
hogy Isten létezik-e.
A kérdés az,
hogy mi lenne,
ha nem volna."



A kamasz olvasót segíti a világban eligazodni, míg a felnőttek elmerenghetnek a körülöttünk lévő világ dolgairól. Mi is igazán fontos az életünkben..."Gondoskodok, tehát vagyok" azaz a szeretet tart és mozgat mindent életünkben. Figyeljünk erre! 

ITT beszerezhetőek a kötetek!


      
Kiss Ottó 1963. október 10-én született Battonyán, jelenleg Gyulán él. Gyerekeknek és felnőtteknek is ír.

Elismerései:

Év könyve díj (2003)
Artisjus irodalmi díj (2007)
József Attila-díj (2009)
Év Gyerekkönyve díj (2021)




Móra, Budapest, 2023
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636034382 · Illusztrálta: Paulovkin Boglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése