2023. november 12., vasárnap

Igazából ​nem ilyen vagyok



Marie ​Aubert
Igazából ​nem ilyen vagyok



                          

                                                       






Nyomasztó családi dráma, tömören szikár stílusban. Marie Aubert néhány mondattal éveket mesél el.
A regény néhány nap eseményeit öleli fel, a közös családi ünnepre készülve forrnak az elfojtott indulatok, kitörni készülnek a régi sérelmek.
Miközben ünnepelni gyűlik egybe a család... A látszólag békés hétvége felszíne alatt szunnyadó vulkánként gyűlik a személyes és magánéleti helyzetek sokasága. Ismerős életpillanatokat olvashatunk, az olvasó biztosan talál kapcsolódási pontokat. Komoly, mély érzelmek mozgatják a három nap eseményeit: szülő gyermek, testvéri kapcsolatok, gyászfeldolgozás és nemi identitás, önelfogadás, beilleszkedési problémák vonulnak végig a regényen.
A nézőpontváltások révén árnyalt képet kapunk a szereplőkről, helyzetekről, néhol idegtépő történetet olvashatunk a családon belüli magányról, a haragról, miközben a látszólag békés életet élő középosztálybeli család sodródik az összeomlás felé. A családi összejövetel azonban korántsem lesz olyan örömteli, mint ahogyan azt szerették volna. Megelevenedik előttünk a családi játszmák háttere, a gyerekkori sérelmek-sérülések hatása.


A díszlet klasszikusként egy családi összejövetel, amikor mindenki igyekszik "viselkedni", félretenni 
a múltbéli vagy jelen élet gondjait, sérelmeit. Nem könnyű az ilyen, kínos mosolyok mögé rejteni a problémákat, elég egy félreértett szó, és robban a bomba. A regény története ezért is hihető. A gördülékeny szövege miatt olvastatja magát, megvan a sajátos humora is, ahogyan körbe járja, bemutatja az együttélés kríziseit. A múltba gyökerező féltékenykedés, szülői kivételezés és részrehajlás ismerős pillanatokat mutat be. Valóban egy átélhető történetet olvashattam, én több ponton tudtam azonosulni az eseményekkel.


Linnea konfirmálása az, ami egybehozza a családtagokat. A hagyományok is felvillannak az ünnepre készülve. A kamasz életének személyes problémái mellé felsorakoznak az évtizedes családi sérelmek.
Nils nagyapa mindig is csak a legjobbat akarta, ám ez legtöbbször kevésnek bizonyult. A nagymama elvesztése mindenkiben mély és fájó nyomot hagyott, még a gyászfolyamat nem teljesedett ki. A két testvér közötti konfliktus is mélyen gyökerezik. Hanne sok év után, vonakodva tért haza a családjához, magával hozva új barátnőjét, Julia-t. Itt mindenki úgy gondolja, ő nem olyan, ahogyan a környezete látja, megítéli őt. Marie első regénye a Felnőtt emberek köszön vissza, tökéletes látleletet adva a családban megbúvó sérelmekről problémákról.

Miközben Hanne bátyja, Linnea apja rádöbben, pontosan ott tart az élete, ahol az apjáé is egykoron. Ő is el akarja hagyni a családját, ahogy apja is tette, amikor ő és Hanne gyerekek voltak. Kezd a biztonságos, látszólag boldog élete összeomlani. A háttérben kirajzolódó szerelmi háromszög komoly lelki bonyodalmakhoz vezet, ami meglepő végkifejletet eredményez. Az emberi kapcsolatok sűrű, nehézségekkel terhelt világában járunk. Nagyon kedvelem az ilyen jellegű családi történeteket.


Aubert nem fog csalódást okozni, aki olvasott már tőle, idehaza ez a harmadik kötete. Egyszerű mondatok, kevés leírás, mégis erős, hatásos a történet. Megelevenedik előttünk a múlt minden pillanata, fájdalma és öröme. Mivé fajul a hévégi ünnep? Marie Aubert folyamatosan váltogatja a nézőpontokat, és árnyalt képet ad a karakterekről. A regény fejezetei mindig valamelyik családtagnak a szemszögéből elevenítik meg a hétvégét. Ezzel a szerkezettel az olvasó négy, egymástól nagyon eltérő ember fejébe és élethelyzetébe merülhet el. Mindenki a maga módján éli meg, meséli el a különféle konfliktusokat, eseményeket. A cselekmény szempontjából az is érdekes, hogy a szereplők különböző generációkhoz tartoznak.


A fiatal, norvég származású hölgyet figyelemre méltóan tehetségesnek tartom, és örömmel olvasnék még tőle. Ezt a kisregényét pedig kifejezetten ajánlom. Ez egy nagyon jó, igazán mai történet.











     

Marie Grønborg Aubert 1979. július 17-én született, jelenleg Oslóban él. Irodalomtudományi diplomát, újságírói képzettséget szerzett, valamint a bergeni Íróakadémián is tanult. Első novelláskötete, a Ha történne valami 2016-ban jelent meg Norvégiában és azonnal hatalmas sikert aratott, több mint 10 000 példányt adtak el belőle. 2018-tól tanácsadóként dolgozik a Kagge Kiadónál, első regénye, a Felnőtt emberek 2019-ben jelent meg. A mű elnyerte a Fiatal Kritikusok Díját, valamint jelölték a Norvég Könyvkereskedők Díjára is. Idehaza a Scolar Kiadó gondozásában jelennek meg kötetei, ez a harmadik regénye.


Scolar, Budapest, 2023
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635098095 · Fordította: Pap Vera-Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése