2023. november 6., hétfő

Alvilági becsület

 


Colson Whitehead: Alvilági becsület





                                                         





Harlemben tovább zajlik az élet. A kétszeres Pulitzer-díjas író Whitehead és új sorozatának hőse, Ray Carney bútorüzlet tulajdonos visszatér. A szerző, ahogyan az első részben a Harlemi kavarásban itt is ötvözi a krimit a társadalmi regény műfajával. Mindez alaposan bővelkedik humorban. Harlem maga is az egyik főszereplő, tökéletes eleven képet ad háttérnek a mozgalmas eseményekhez.

Bár olvasható önmagában is a regény, a többszöri visszautalások, az élmény miatt érdemes az első részt is elolvasni, hiszen a szereplők jó része már ott feltűnik. A fekete humorral megszórt mese három részből áll, amelyek között néhány év telik el (1971, 1973 és 1976).

Hét évvel később járunk az első regény befejezésétől. Whitehead látványos képekkel, valós eseményekkel örökítette meg a korszakot, zenékkel, politikai eseményekkel teremtett atmoszférát. A számunkra távoli és idegen, már-már elképzelhetetlenül színes és összetett történet egy aprósággal indul. Carney négy éve kerül minden balhét, igyekszik becsületesen élni. Azonban kamaszodó lánya May szeretne ott leni a Jackson 5 koncerten, amire már lehetetlen belépőt szerezni. Természetesen nem lehet nemet mondani, melyik apa nem próbálna a lánya kedvében járni? Carney egy régi baráttól kér egy apró szívességet...ezzel beindítva a lavinát. Ugyanis a szívességet illik viszonozni. Ezzel kezdődik Carney kálváriája. Egyetlen pillanat alatt az események sűrűjében találja magát, ott, ahol legkevésbé szeretne lenni. Lejtmenet, visszaút a bűnözők világába. 


                             
A cselekmény beszippantja az olvasót, pörög a történet. Whitehead alaposan megtűzdeli a családi drámát a korszakra jellemző kultúrtörténettel. A társadalmi szatíra éles, látványos. Nem csak a világ változik erőteljesen, de New York és benne Harlem is átalakulóban van.

Forrong, ég a város, de szó szerint... nem csupán a biztosítási csalások sorozatának köszönhetően elharapózó tüzek miatt. A mindig jelenlévő rendőri korrupció is erősödik. Munson fehér zsaruként erősen érintett ebben. A maffiózók és bérgyilkosok közötti vitákat és egyéb ügyleteket a fegyverek döntik el. Persze annak van igaza, aki gyorsabb.


Nem csak a főszereplők, de a mellékalakok is tökéletesen megrajzolt, hihető, hús-vér karakterek. Munson erős karakter, fehér zsaruként egy fekete körzetben évek óta részese a bűnözésnek. Carney mellé Bors hoz színt a regénybe. Különc figura, aki segít a férfinak az egyensúlyt látszólag megtartani. A regény párbeszédekben gazdag, intenzíven humoros és soha nem unalmas. A beleszőtt kulturális háttér, és a hetvenes évek hangulata, jó atmoszférát teremt, könnyedén rabul ejti az olvasót.

Az időbeni váltások jól ábrázolják a folyamatban lévő brutális változásokat. Nem csak az idő rohan, az események is csúcsra járnak. Mi is lesz egy apró szívességből...? A szereplők közt fontos a bizalom vagy a barátság, de ez sem menti a szereplőket. Az alvilági becsület vadromantikus, elég sajátosan értelmezik a karakterek. A krimi eszközeivel kirajzolódó történetből a csalások, apró svindlik, a gyilkosságok és egyéb zűrös ügyek dzsungelébe jutunk. Az egyre burjánzó korrupciónak a teljes zűrzavara segíti a városban kialakuló káoszt. Whitehead hősét, a kisstílű bűnözővé visszaavanzsált Ray Carneyt akaratlanul is elsodorja a változás. Egyre többen esnek áldozatul ennek a forró valóságnak, amit a változások okoznak. A korszak nagy kérdései (politika, polgárjogi és faji kérdések) is teret kapnak a regényben.

Az olvasó előtt valójában mintha egy film forogna, és nem csak a lapokon. Az összefonódó kapcsolatok hálója sűrű, szövevényes, titkokkal terhelt. Egy túléléstörténet, csak az a kérdés, ki és hogyan fogja ezt túlélni. Itt fontos a bizalom vagy a barátság, de ez sem menti a szereplőket. A trilógiának tervezett sorozat bizonnyal a nyolcvanas évekre nyúlik át, ott fog folytatódni. A KULT-könyvek sorozatban jelent meg, Pék Zoltán gördülékeny fordításában, akinek leleményes nyelvi eszközei emelik az olvasás élményét.



ITT rendelhető kedvezménnyel! 









       

Colson Whitehead (New York, 1969. november 6-) amerikai regényíró. Több regény szerzője. Debütáló műve 1999-ben jelent meg. Kétszeres Pulitzer-díjas, Nemzeti Könyvdíjas író. Regényei a 21. Század kiadónál: A föld alatti vasút (2017), A Nickel-fiúk (2019), Harlemi kavarás (2021).







XXI. Század, Budapest, 2023
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684236 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése