2024. május 8., szerda

Itt ​mindenki idióta?

 



Claudia Hochbrunn: Itt ​mindenki idióta?
Az irigyek, az örök optimisták és egyéb nehéz természetű embertársaink





                                            





A címben feltett kérdésre röviden igen a válasz... Ilyenek vagyunk mi emberek. Esetenként bizony egymás idegeire megyünk. A szerzőnő előző könyve nagy kedvencem, így azonnal lecsaptam erre az újdonságra. A nagy sikerű Pszichiáter látott már? mintájára íródott ez a kötet. Itt most nem irodalmi hősök zűrös, zaklatott lelkét elemzi mélyrehatóan, ha nem a különféle, idegesítő embertípusokat gyűjti górcső alá. Itt vannak az örök fanyalgók, az állandó akadékoskodók, az irigyek, a mindig optimisták. A különböző típusú emberek bemutatása megkapóan tökéletes. Különösen, amikor magára ismer az olvasó. Csősz Róbert fordítása a hangulatot, életszerű helyzeteket is tökéletesen adja vissza. 

       
Claudia Hochbrunn pszichiáter szellemesen és közérthetően fogalmazza meg ezen emberi viselkedésmintákat, a hátterüket, példákat is hozva a felsorolt jellemzőkre. A közérthető, vicces formában feltárt mintákban könnyedén ráismerhetünk a szomszédunkra, munkatársunkra, idegenekre, de bizony akár önmagunkra is. Nem bántam meg a kíváncsiságom, ami ehhez a kötethez vezetett. Szórakoztató olvasmány, némi önfejlesztő, önsegítő háttérrel, ami elgondolkodtat. A könyv szórakoztató módon íródott, és kitágítja az olvasó látókörét. 
A német történelmi, politikai példák is találóak voltak.

A felsorolt minták mellé élmény volt Claudia Hochbrunn kikacsintó, szurkálóan éles, jellemző  megjegyzéseit olvashatjuk, ahogyan elemzi az egyes személyiségtípusokat. Azokat elviselni, kezelni a helyzetet nem mindig egyszerű. Ettől színes a világ, hogy nem vagyunk egyformák. Az esetleges surlódások, ütközések pedig elkerülhetetlenek az egyes típusok között. Idegesítenek és zaklatnak minket, ahogyan mi magunk is ilyen hatással lehetünk másokra. Ezek a kommunikációs helyzetek lehetnek viccesek is, de legtöbbször idegesítően megyünk egymás agyára... nem csak a pillanatnyi idegállapotunk, a felgyorsult világ, a türelmünk határait feszegető helyzetek miatt. A feltett kérdésre eléggé viccesen és tömören fogalmazódik meg az olvasóban: igen, itt mindenki idióta. Be kell lássuk, mi emberek nem vagyunk mentesek a hibáktól. A szerző számos, az olvasó számára ismerős példát használ fel a mindennapi életből, és konkrét ötleteket ad arra vonatkozóan, hogyan lehet a legjobban reagálni nehéz helyzetekben.  


          
Meglepően sokféle típusú emberekkel találkozhatunk mindenhol: a való életben, tv-ben, internetes hozzászólások formájában is. Vajon mi a legjobb módja annak, hogy megbirkózzunk velük? Hogyan lehet elkerülni, kezelni ezeket az idegesíttően fárasztó helyzeteket? Nagyon érdekesnek és hasznosnak találtam a kötet közepén lévő személyiségtesztet. A többféle válaszlehetőséget kináló kérdéssor után kielemezve megkapjuk ki melyik típusba sorolható, hogyan lehet jól kijönni vele, vagy mire figyeljünk. A kulcsszó minden esetben a türelem, odafigyelés a másikra. Igen, nehezen megy az elfogadás, magam is tapasztalom.


Érdemes az olvasottakon is elgondolkolkozni, hiszen a kötet célja, hogy segítsen az emberek jobb megértésében. Esetenként akár önmagunk elviseléséhez is. Jó tippeket olvashatunk, hogyan ismerjük fel saját határaikat, és tudatosan álljunk ellen a lehetséges vitahelyzeteknek, ezzel is elkerülve a kellemetlen helyzeteket. Legalább önmagunk védelmében-érdekében tegyük meg.


       

             

                        
ITT rendelhető kedvezménnyel a kötet!

Claudia Hochbrunn pszichiáter és pszichoterapeuta; pszichiátriai klinikákon és törvényszéki bűnüldözésben veszélyes bűnelkövetőkkel foglalkozik.



Athenaeum, Budapest, 2024
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635433513 · Fordította: Csősz Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése