2024. április 22., hétfő

A ​jövő

 



Naomi Alderman: A ​jövő





  



"Csak akkor ismerhetjük a jövőt, ha mi irányítjuk."



Egy könyv a világ végéről, aminek a címe "A jövő"... Naomi Alderman posztapokaliptikus regénye rendkívül összetett, elgondolkodtató, és ezernyi fontos témát érint. Számos hasonló könyv születik napjainkban, kedvelt téma ez. Úgy gondolom, hogy ez a kötet éppen a bonyolultsága és mélyen elemző volta miatt kiemelkedő, és fontos olvasmány. Mesterséges intelligencia, pénz, nagyhatalmak és világvállalatok szövetkeznek, és konspirálnak az oldalakon, miközben esendő emberek próbálnak megbirkózni a helyzettel. A világvégével. Erről azonban -szerencsére- senki nem tud még semmit, és ez talán a legijesztőbb. Nem tudhatjuk milyen formát ölt a majdan bekövetkező világégés. Sokféle lehet az apokalipszis, a következmények végképp kiszámíthatatlanok. Egyvalami biztos, a káosz és az anarchia, ahol mindenki a túlélésért küzd. Ebben a regényben is bebizonyosodik, hogy nem a világnak lesz vége, csupán az emberiség van veszélyben, a bolygó meggyógyítja majd önmagát. Nekünk kell túlélnünk a csapásokat és nem kevésbé egymást, és az egymásnak forduló embereket.


Naomi Alderman regényének gondolata az, hogy mindig lesznek túlélők. A globális felmelegedés, a bevándorlás, a mesterséges intelligencia, a pénzemberek, a kultuszok, a magánélet a központi témái még a regénynek. A Jövő egy összetett, szatirikus disztópikus technothrillerbe rejtett ötletekből álló történet. Eleinte nem volt egyszerű belehelyezkedni ebbe a világba, számos szereplőt ismertünk meg, különböző érdekes vagy meglepő élethelyzetekben és szituációkban. Színes és izgalmas életutakról olvashattam. 


       
Motívumként mindvégig felbukkan Lót bibliai története, aki megmenekült Szodoma pusztulásától; ez Martha Einkorn, Lenk Sketlish jobbkeze Fantail nőjének különös rögeszméje, aki történetesen Énoch lánya is. Martha és valamikori szeretője, Lai Zhen, az egykori menekültből lett túlélési technológiai tanácsadó, a regény legteljesebben megrajzolt szereplői, míg a milliárdosok soha nem fejlődnek túl a valós társaik paródiáin. 

Sajnos az is világossá válik ismét, hogy a gazdagok egyben kiváltságosok is. Ez valahogy mindig kéz a kézben jár. Ahogy a valóságban, napjainkban is, úgy a könyv oldalain is különböző bunkerek, berendezett szigetek, járművek és még sokféle technikai segítség áll a rendelkezésükre, ha szükség lenne rá. Mindezt tetézi a Mesterséges Intelligencia, valamint egy különleges program, ami neveli, tanítja önmagát... Legjobb túlélési technika, ha tanulunk tőlük, leginkább gondolkodásmódot és problémamegoldást.


Az internet és az adatok hatalma. Ez a mondat félelmetesen aktuális, és létező fogalmat takar. Az átlagember elképzelni sem tudja, hogy a legkisebb adat is amit magunkról kiszolgáltatunk mennyire veszélyes és ellenünk fordítható. Vagy akár csak manipulálnak vele minket, és kihasználnak. Számomra ez volt a legmegdöbbentőbb ebben a könyvben, azt hiszem már rég kicsúszott a kezünkből ennek az irányítása. A könyv utolsó harmadában egészen különösen alakultak az események, kikristályosodott sokminden, újabb szintre került a történet, itt már faltam az oldalakat. A disztópikus írások sosem megnyugtatóak, inkább jóslatnak felfoghatóak. Számomra szinte mindben a technológia és a pénz hatalma a legijesztőbb. Jó lesz készülni, ha váratlanul lecsap a káosz, kitör az őrület.


"A ​jövő az, ahol a pénz van.A jövő néhány milliárdos, akik a pusztulásba kergetik a világot.
A jövő néhány barát, akik merész tervet szőnek.
A jövő a történelem legnagyobb rablása? Vagy a civilizáció vége.
A jövő itt van."




ITT kiadói kedvezménnyel rendelhető!






       
Naomi Alderman A hatalom című bestseller szerzője, amellyel elnyerte a Women's Prize For Fictiont, és amelyet a New York Times, a Washington Post és a Los Angeles Times is beválogatott az év könyveinek listájáta, továbbá Barack Obama és Bill Gates is elolvasásra ajánlott. Műveit harmincöt nyelvre fordították le. A Bath-i egyetemen tanít kreatív írást. Londonban él. Könyvei a 21. Század Kiadónál: A hatalom, Engedetlenség.

4

XXI. Század, Budapest, 2024
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684496 · Fordította: Borbély Judit Bernadett



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése