2023. november 3., péntek

Őszi ​borzongás

 


Agatha Christie: Őszi ​borzongás





                                                   






"A gyilkosság néha talán jogosnak látszik, de attól még gyilkosság marad."







Az Agatha Christie krimik hosszú évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Az évszakokhoz, ünnepekhez köthető novellaválogatások a Helikon Kiadó tetszetős kiadványai, igazi szemet gyönyörködtető "könyvtárgyak". Kívül-belül igényes válogatás, amit nem csak olvasni, de kézbe venni is jó. Ezek a tematikus válogatások már hagyományként bukkannak fel a Helikon kínálatában. Agatha Christie Életem című vallomásának egy részlete nyitja a könyvet, és egy versének beemelése. Ez karakterének egy másik oldalát helyezi előtérbe.

Színeivel és hangulatával a kötet remekül illik az őszhez, kiváló ajándék minden Agatha Christie rajongónak, vagy, aki ismerkedni szeretne a Krimi királynőjének életművével. Nagy örömömre több régi kedvencem is felbukkan a tizenkét novellában. Bár tudom vannak, akiket zavarnak az ismétlődések, (pl: Szedertorta), de én most is szívesen olvastam, izgultam végig a meglepő történetet.

A kiválasztott esetek különösen érdekesek, ha valaki jobban ismeri a regényeket, mint a novellákat. Felismerheti, hogy Christie hogyan hasznosítja újra az ötleteket, cselekményeket, témákat, sőt még a címeket is. Amit igazán meglepőnek találtam, az az, hogy néhány történetből ki lehet válogatni az eredeti ötletek magvait, amelyekből hosszabb könyvek lettek. A sorozat jó betekintést nyújt a termékeny szerző munkásságába, és nem mellékesen szórakoztatóak, egyszerűen élvezetesek ezek az írásai. 


                 
Jó kikapcsolódás ez a kötet. Az őszi történetgyűjtemény egy kiváló Hercule Poirot-történettel indul. 
Ez az általam valaha olvasott krimik egyik kedvenc fordulatát tartalmazza, megfordítva... Igazán eredeti  az ötlet, jó kis rejtvény a novella. Több történetben megvillan a fanyar angol humor is. Ha figyelmesen olvasunk, remek jellemrajzok vonulnak fel előttünk. Természetesen felbukkan Miss Marple alakja is, ahogyan itt lesz Japp felügyelő és Parker Pyne is. 


Kedvencem lett a válogatásból egy másik Poirot nyomozás, a Rodoszi háromszög. Mindegyik történet alapos és mély betekintést enged az emberi természetbe, ami itt különösen csúcsra jár. 
Az utószezoni nyaralás szereplői izgalmas emberi karaktereket vonultatnak fel. Annyira jól keveri a lapokat a szerző, hogy a várható áldozat kilétét sem találtam ki. Ötletes volt A gazdag hölgy esete, a Halál a patakban vagy kifejezetten tetszett még A leselkedő halál háza, ahol Tommy és Tuppence oldja meg a rejtélyt. Elképesztő volt A Lemesurier-örökség. Rövid, döbbenetes története szinte sokkoló, mire is képes az ember vagyonért, örökségért. Legtöbb eset hátterében ez áll vagy a szerelem. Mindegyik bűneset zseniális volt, amivel valóban jó bekuckózni, elmerengeni az emberi természet sokszínűségén.

A remek novellákat egy döbbenetesen jó tárgyalótermi dráma zárja. Igazi klasszikus, minden értelemben. Olvasva is hatásos, nagyot szól, igazán üde színfolt volt lezárásnak. Megunhatatlan, klasszikus, ahogyan a film is a mai napig megállja a helyét. Eredeti szinkronnal erősen ajánlott megnézni, olvasás után. Emlékezetes adaptáció született Billy Wilder rendezésében. Szerintem a mai napig az egyik legjobb Christie-féle filmes feldolgozás. Ha megemlítem Charles Laughton és Marlene Dietrich nevét, kiváló alakításukat, talán már tudja mindenki, ez a novella A vád tanúja. Hátborzongató, Agatha Christie életművének egyik fontos, kiemelkedő darabja.

Az Őszi borzongás tökéletes novellagyűjtemény, amellyel egy hűvös őszi este Agatha néni kedvenc nyomozóival együtt deríthetjük ki a bűnöket. Mindenkinek kellemes hátborzongást kívánok!


ITT kedvezménnyel tiéd lehet a kötet! 




     
Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé.


Helikon, Budapest, 2023
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636200992 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Kada Júlia, Kállai Tibor, Katona Tamás Sipos Katalin




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése